Συμβαίνει τώρα

Σήμερα η συνάντηση Τραμπ-Μελόνι – Παρακολουθεί η ΕΕ

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει επιτέλους σήμερα την ευκαιρία να αποδείξει ότι η φιλία με τον απρόβλεπτο ένοικο του Λευκού Οίκου άξιζε τον κόπο. Φθάνοντας στην Ουάσιγκτον αναμένεται σήμερα να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και να επιχειρήσει να τον πείσει  να μην επιβάλει νέους δασμούς που θα επέφεραν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη – και δυνητικά θανατηφόρο για τους Ιταλούς εξαγωγείς.

Η προσωπική σχέση της Μελόνι με τον Τραμπ έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ σημειώνει το Politico . Αλλά καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει έναν δυνητικά καταστροφικό εμπορικό πόλεμο, ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί ομόλογοί της έχουν αρχίσει να συμφωνούν με την ιδέα ότι μπορεί να είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που είναι πρόθυμος να ακούσει.

Οι μετοχές της δεξιάς πολιτικού είναι υψηλές  gia ton  Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος την επαίνεσε μετά την επανεκλογή του πέρυσι ως «φανταστικό ηγέτη και άνθρωπο» πριν την προσκαλέσει στην ορκωμοσία του τον Ιανουάριο.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς 20% σε όλες τις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την παύση των τιμωρητικών «αμοιβαίων» δασμών που παρουσίασε στις 2 Απριλίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να υπόκειται στους βασικούς δασμούς του Τραμπ ύψους 10 τοις εκατό, καθώς και σε εισφορές 25 τοις εκατό στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.

Προηγούμενες προσπάθειες άλλων Ευρωπαίων ηγετών να επηρεάσουν τον πρόεδρο -μέσω κολακείας, απειλών ή υποσχέσεων να αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό φυσικό αέριο- δεν οδήγησαν πουθενά.

Η επίσκεψη  της  Μελόνι την Πέμπτη είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν ακόμη να κάνουν δουλειές με τον Τραμπ – αρκεί να συγκεντρώσουν τα κατάλληλα επίπεδα δουλικότητας. Μόλις μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, η Ιταλίδα ηγέτης θα επιστρέψει αεροπορικώς στη Ρώμη για να υποδεχθεί τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς για επίσημη επίσκεψη. Ο Βανς, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, εξαπέλυσε μύδρους κατά του μπλοκ, κατηγορώντας τους ηγέτες του ότι αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν την ελευθερία του λόγου ή να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

«Το να έχεις το αυτί του Τραμπ  κοντά σου είναι πλεονέκτημα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ένας Ιταλός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, τονίζοντας τις «ιδεολογικές συγγένειες της  Μελόνι με τον κόσμο της αμερικανικής συντηρητικής δεξιάς πολιτικής».

Εν μέρει, οι ενέργειες  της Μελόνι αντανακλούν τον τρόμο της Ιταλίας στην προοπτική να χάσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ, τους οποίους θεωρεί ως ασφάλεια έναντι του γαλλογερμανικού άξονα που κυριαρχεί στις υποθέσεις της ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, πιστεύει ότι ο Τραμπ μπορεί ακόμα να λογικευτεί και ότι οι εμπορικές απειλές του είναι κάτι περισσότερο από μια θρασύτατη διαπραγματευτική τακτική, σύμφωνα με δύο Ιταλούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη στάση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Η Μελόνι θέλει επίσης να δείξει ότι μπορεί να επιτύχει παραχωρήσεις από τον Τραμπ και ότι «αν είμαστε λιγότερο υστερικοί, μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ουάσινγκτον», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, αναγνωρίζοντας ότι η αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες κινδυνεύει αν αποτύχει.

Με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας με τις ΗΠΑ είναι το τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ – πίσω από τη Γερμανία και την Ιρλανδία. Οι κορυφαίες εξαγωγές της είναι τα μηχανήματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οχήματα, η μόδα και τα τρόφιμα και ποτά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μελόνι δέχεται πιέσεις από τους Ιταλούς εξαγωγείς να τους γλιτώσει από τους δασμούς του Τραμπ.

Μοναχική πτήση

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιούν ότι στόχος του Τραμπ είναι να διχάσει τις χώρες της ΕΕ και να τις ωθήσει να διαπραγματευτούν διμερείς συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση.

Γι’ αυτούς, το ταξίδι της Μελόνι μοιάζει ιδιαίτερα ύποπτο, αφού ήρθε αφού απογοήτευσε τους Ευρωπαίους συμμάχους με την ήρεμη απώθησή της ενάντια στα σχέδια επανεξοπλισμού σε όλο το μπλοκ, καθώς ο Τραμπ άρχισε να αποσύρει την υποστήριξη για την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στον τριετή επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Marc Ferracci αντέδρασε αλλεργικά την περασμένη εβδομάδα στην είδηση ότι η Meloni θα πήγαινε στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Αλλά το Παρίσι φαίνεται ότι έκτοτε ηρέμησε και σταμάτησε να επικρίνει δημοσίως την αποστολή της. Και η Meloni έχει ήδη έρθει σε επαφή με την Ursula von der Leyen, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητήσουν το ταξίδι, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Arianna Podestà.

Με την άμεση εμπλοκή της Επιτροπής να αποτυγχάνει να αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, οι Βρυξέλλες και άλλες χώρες της ΕΕ φαίνεται τώρα να συμφωνούν με το κόλπο της Μελόνι.

Δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια παράλληλη συμφωνία που θα ωφελούσε μόνο την Ιταλία – μια παραβίαση της αλληλεγγύης που θα δημιουργούσε τεράστιο ερωτηματικό για το μέλλον της Ιταλίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια επιλογή που ο ίδιος ο Τραμπ έχει αποκλείσει.

«Είναι φυσικό τα κράτη μέλη να έχουν διμερή συμφέροντα που επιθυμούν να προωθήσουν και κανείς δεν θα την εμποδίσει να το κάνει», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ από άλλη χώρα. «Αλλά όταν πρόκειται για δασμούς που ισχύουν για όλους μας, εμπιστευόμαστε ότι θα επιμείνει στη συμφωνημένη προσέγγιση της ΕΕ». Γερμανοί πολιτικοί που βρίσκονται κοντά στον πιθανό επόμενο καγκελάριο, τον Φρίντριχ Μερτς, είναι επίσης αισιόδοξοι.

«Το ταξίδι της  Μελόνι στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή είναι ένα σημαντικό μήνυμα», δήλωσε ο Γιόχαν Βαντεφούλ, από τους Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς. «Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει μια καλή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, την οποία μπορεί τώρα να θέσει στην υπηρεσία της Ευρώπης».

Θα πέσει στα μαλακά ;

Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσέγγιση της Ιταλίας είναι χωρίς αμφισβητήσεις. Εδώ και μήνες, η κυβέρνηση Μελόνι καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στον Τραμπ και τους δασμούς του.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, και πριν ακόμη ξεκινήσει τον εμπορικό του πόλεμο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι πρότεινε να κατευνάσει τον Τραμπ προσφέροντας να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Ο Ταγιάνι, η αρμοδιότητα του οποίου καλύπτει επίσης το εμπόριο, ήταν από τους πρώτους που προέτρεψε τις Βρυξέλλες να καθυστερήσουν τα αντίποινα κατά των δασμών 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο που επέβαλε ο Τραμπ στις 12 Μαρτίου.

Ενώ οι ελπίδες ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός μπορεί να επιστρέψει με μια συμφωνία είναι λίγες, η Επιτροπή και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να την εκτιμήσουν ως ανιχνευτή «για να ψηλαφίσει το έδαφος και να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αλμπέρτο Ρίτσι , συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς  ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να παρουσιάσει την προσφορά των Βρυξελλών για μηδενισμό των βιομηχανικών δασμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αλλά οι σύμμαχοι της Meloni είναι βέβαιοι ότι μπορεί να πετύχει περισσότερα από τον επικεφαλής διαπραγματευτή του μπλοκ για το εμπόριο, δουλειά του οποίου είναι να κλείνει συμφωνίες για λογαριασμό των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

«Η πολιτική, όπως και η ζωή, βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις», δήλωσε ο Μάρκο Σκούρια, Ιταλός γερουσιαστής του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι. «Είναι καλύτερα όταν μια τόσο περίπλοκη διαπραγμάτευση χειρίζονται δύο άνθρωποι που σέβονται ο ένας τον άλλον και μπορούν πιο εύκολα να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα – σε αντίθεση με τη φον ντερ Λάιεν».

Η Μελόνι είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντηθεί με τον Τραμπ από τότε που ανέστειλε ορισμένες από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις των δασμών του την περασμένη εβδομάδα.

Η σύνοδος κορυφής θα παρακολουθείται στενά. Από τη μία πλευρά, είναι μια ιδανική ευκαιρία για τη Μελόνι να επιδείξει μια συγγένεια με τον Τραμπ, με τον οποίο έχει τις φυσικές πολιτικές της τάσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει τα διαπιστευτήριά της ως αγωγός προς έναν πιο ουσιαστικό διάλογο. Από την άλλη, θα είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης για την πρωθυπουργό, η οποία γνωρίζει επίσης ότι πρέπει να προσέξει να διατηρήσει την πίστη της στους εταίρους της Ιταλίας στην ΕΕ.

Στο παρασκήνιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Μελόνι είναι κατανοητό ότι έχουν συζητήσει ένα τακτικό σχέδιο . Παρόλα αυτά, το  ταξίδι της στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους της ΕΕ, με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας, Μάρκ Φερράτσι  να προειδοποιεί την περασμένη εβδομάδα ότι απειλεί να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα κατά των αμερικανικών δασμών.

Οι ανησυχίες τους δεν είναι αδικαιολόγητες. Η Μελόνι  πρώην φανατική του ευρωσκεπτικισμού, υπερασπίστηκε τον Φεβρουάριο  τη σφοδρή επίθεση κατά των ευρωπαϊκών αξιών από τον αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.  Οταν επιστρεψει από την Ουάσιγκτον  στη Ρώμη την Παρασκευή θα συναντήσει τον Τζει Ντι Βανς , ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Όσον αφορά την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε με τους συμμάχους της κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας απείχε, για πρώτη φορά, από ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο που επιβεβαίωνε την υποστήριξη του Κιέβου κατά της ρωσικής επίθεσης. Η ίδια υπήρξε χλιαρή απέναντι στον «συνασπισμό των προθύμων» που υποστηρίζουν ο Μακρόν και ο Κιρ στάρμερ . Η Κάθλιν βαν Μπρεμτ  Βελγίδα σοσιαλιστής ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι ανησυχίες για τη  Μελόνι είναι κατανοητές προσθέτει η ίδια μιλώντας στον Guardian alla prosu;etei

« Πρέπει να είμαστε λίγο πιο διαφοροποιημένοι . H  Μελόνι γνωρίζει ότι χρειάζεται την υποστήριξη του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου σε όλες τις συνομιλίες που έχει. Δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο από ό,τι έχει συμφωνηθεί. Ο πρώτος στόχος είναι να βρεθεί κάποιος στην άλλη πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει η Μελόνι στην Ουάσινγκτον”.

Πηγή: Politico

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ