«Με την Αίγυπτο είχαμε και έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μετά την ολοκλήρωση του 1ου Ανώατταου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις που υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον και διαμήνυσε ότι «σήμερα, Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις». Αναφέρθηκε μάλιστα και στην υποδειγματική συμφωνία πριν από 5 χρόνια για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες.
«Εν μέσω μίας ολοένα αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό.
Επισήμανε ότι στηρίζουμε την δίκαιη και βιώσιμη λύση του, βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφού ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την διαχρονική στήριξή της σε αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Διαμήνυσε παράλληλα ότι «δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις που το μόνο που πετυχαίνουν είναι φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου που επιχειρείται αυτή την στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική».
«Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εξάλλου και στα ζητήματα της παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης.
Ευχαρίστησε μάλιστα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την επιμονή που έχει επιδείξει ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στην πράξη την συμφωνία που έχουμε υπογράψει για νόμιμη μετάκληση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο στην χώρα μας.
Όπως είπε, υπάρχουν ευκαιρίες όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στις κατασκευές, στην μεταποίηση και θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε νέους Αιγύπτιους να έρθουν νόμιμα στην Ελλάδα και να δουλέψουν.
«Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η πολιτική της Ελλάδας και της Ευρώπης εξαντλείται μόνο στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να επιλέγουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ΕΕ, πρέπει να είναι μία οργανωμένη απόφαση την οποία θα λαμβάνουν κυρίαρχα τα κράτη της Ευρώπης , σε στενή συνεργασία με φίλες χώρες όπως η Αίγυπτος.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος και σε ότι αφορά τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα δώσει δυνατότητα σε Ελλάδα και στην Ευρώπη να εισάγουν φθηνή ενέργεια.
Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχουν και πολλά άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε στο πλαίσιο του έντονου ενδιαφέροντος που δείχνει η Ελλάδα για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, πρωτίστως φυσικού αερίου, στην λεκάνη νοτίως της Κρήτης,
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο υπουργός Ενέργειας και ο αρμόδιος υφυπουργός θα ταξιδέψουν σε λίγο στο Χιούστον για να συζητήσουν και με την Exxon και με την Chevron για το πώς αυτά τα σχέδια μπορούν να ωριμάσουν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην ελευθερία και στην ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, με αφορμή γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως είπε, ο ίδιος θα προεδρεύσει στις
20 Μαίου σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αποκλειστικό θέμα την ασφάλεια της ναυσιπλοίας
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και ευχαρίστησε για το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Αλ Σίσι για την προστασία της Μονής και του εληνοορθόδοξου χαρακτήρα της
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και με πολύ μεγάλα κλαδιά, έτοιμα να απλωθούν και στο μέλλον, όπως είπε.
Επισήμανε ότι με την Διακήρυξη που υπεγράφη σήμερα «επιβεβαιώνουμε την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την στενή συνεργασία», ενώ τόνισε πως οι τακτικές διαβουλεύσεις που αποφασίσαμε και τα μνημόνια που υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και την ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις.
Αναφερόμενος στα περιφερειακά ζητήματα επισήμανε τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου σε μία νέα εκεχειρία στην Γάζα.
Επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και αμέσως να εκκινήσει ειλικρινής πολιτική διαδικασία στο Παλαιστινιακό με στόχο την μοναδική εφικτή λύση των δύο κρατών
Υπογράμμισε εξάλλου πως η χώρα μας χαιρετίζει το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας που θα αποτελεί ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα, που αυτό τον μήνα έχει και την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτήν την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα η οποία βασίζεται στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς» είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο το 2011 λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε κατανόηση και προσπάθησε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε στον ρόλο αυτό. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Αίγυπτο και είχαμε ανάγκη από φίλους. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, και αυτό δείχνει πόσο βαθιές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών».
Επίσης ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι αναφέρθηκε στην αξία του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης και εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το μοναστήρι. «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι ένας λαός» είπε.
«Η υπογραφή της εταιρικής στρατηγικής σχέσης κάνει ακόμη πιο στενές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ένα καινούργιο βήμα για τις σχέσεις μας. Το Ανώτατο Συμβούλιο είναι ένας ποιοτικός σταθμός στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε» σημείωσε. «Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Δεν είναι μόνο διμερές θέμα είναι ένα στρατηγικό- περιφερειακό ζήτημα καθώς η σύνδεση θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα επιθυμεί να έρθουν εργάτες από την Αίγυπτο για να προσφέρουν την βοήθειά τους» σημείωσε.
Το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου ως «υπόδειγμα προς το διεθνές στερέωμα». «H μακραίωνη σχέση μας, η οποία άντεξε στις προκλήσεις των αιώνων, βασίζεται στη φιλία και τη συνεργασία. Αυτές ακριβώς οι σχέσεις αντανακλούν τον πυρήνα των αρχών του ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Τασούλας, και πρόσθεσε ότι τα περιθώρια συνεργασίας καλύπτουν ευρύ φάσμα, από την ασφάλεια και την εκπαίδευση έως τον πολιτισμό. Κλείνοντας τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας και οφείλουν να συνεννοούνται απέναντι σε εκείνους που προκαλούν μόνο δυστυχία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τόνισε τη συχνότητα των επισκέψεών του στην Ελλάδα, λέγοντας πως «αποδεικνύει τη θετική πορεία των διμερών σχέσεων». Αναφερόμενος στις περιφερειακές προκλήσεις, επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός μεταξύ μας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής». Ειδικά για τη Γάζα, είπε: «Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της Γάζας, προσπαθούμε για την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των ομήρων».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε πως «υπάρχουν 9 εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο», διευκρινίζοντας ότι «εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας».
Επιπλέον, υπογράμμισε: «Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Τέλος, υποστήριξε πως «εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση», για να καταλήξει με τη διαπίστωση: «Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα».
Απόστολος Χονδρόπουλος, Νewsroom Aθήνα 9.84, AΠΕ-ΜΠΕ