Οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου σε άμυνα και ασφάλεια, στην ανταγωνιστικότητα, το μεταναστευτικό, η διμερής συνεργασία σε εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια, το ελληνικό αίτημα για εκσυγχρονισμό των τρένων από την Hellenic Train, καθώς και οι διεργασίες στο ουκρανικό και οι περιφερειακές εξελίξεις, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στην Ρώμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτακης με την Ιταλίδα ομόλογότου, Τζόρτζια Μελόνι.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 12.40 και θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, μετά το τέλος του οποίου θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις από τους δύο ηγέτες.
Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Μελόνι-Ερντογάν και της προσπάθειας της Τουρκίας να εισέλθει σε αμυντικά προγράμματα του ReArm Europe, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση πως η συνεργασία με τρίτες χώρες σε άμυνα και ασφάλεια πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.
Όσον αφορά την ελληνική επιδίωξη για επενδύσεις από την Hellenic Train σε σύγχρονα τρένα, η συζήτηση ξεκίνησε με την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Κυρανάκη στην Ιταλία, όπου είχε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο, Ματέο Σαλβίνι και μένει να φανεί στις κοινές δηλώσεις εάν θα αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από ιταλικής πλευράς, μετά και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι και το μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Ιταλία «είναι χώρες πρώτης γραμμής», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι «επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία».
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στην Ουκρανία στον απόηχο της πρότασης Ευρωπαίων και ΗΠΑ για άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών και της πρότασης Πούτιν για συνομιλίες με την Ουκρανία.
Στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και κυρίως στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας.
Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μεταβούν στην Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κώστας Κυρανάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.
Απόστολος Χονδρόπουλος