Συμβαίνει τώρα

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις – Μερτς: Eπιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία

«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο. Ύστερα από μία σκληρή δεκαετή κρίση, η οικονομία μας σήμερα είναι μία από τις πιο σταθερές της ευρωζώνης, με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με διαρκή υποχώρηση της ανεργίας, με αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών και με κατάρριψη του ενός ρεκόρ μετά το άλλο στον τουρισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

«Η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ταχύτατη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτό είναι εφαλτήριο και για περισσότερες επενδύσεις και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή η επίσκεψη θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν έναν ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα συμμόρφωσης ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, θα εξακολουθεί να μειώνει το χρέος, ενώ ανέλαβε και την προσωπική δέσμευση ότι η Ελλάδα «δεν θα περάσει ξανά από την αντίστοιχη κρίση που μας γονάτισε το 2015»

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για νέα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις αμυντικές δαπάνες πέραν αυτών που έχει προτείνει η Κομισιόν. Τόνισε πως η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με εντιμότητα και ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Από την πλευρά του ο κ. Μερτς επιβεβαίωσε την διαφορετική γερμανική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό σημειώνοντας ότι είναι πολύ προσεκτικός όταν κάνει λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω δανεισμού και τόνισε πως είναι ανοιχτός για εργαλεία της ΕΕ αυτής- καθεαυτής, εργαλεία του προϋπολογισμού, αλλά θα χρειαστεί μακροχρόνια συζήτηση

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή την στιγμή έχει γίνει μία σημαντική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την μετανάστευση από την εσωτερική στην εξωτερική της διάσταση.

Υπογράμμισε πως η μεγάλη έμφαση πρέπει να είναι στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και εξέφρασε ικανοποίηση για την αναγνώριση από πλευράς του Γερμανού καγκελάριου της πολύ μεγάλης δυσκολίας και της πολύ μεγάλης προσπάθειας που καταβάλει η Ελλάδα να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην υλοποίηση των επιστροφών όσων έχουν εισέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν δικαιούνται άσυλο

Αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών για τα οποία είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με την γερμανική κυβέρνηση. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα ως προς το πλαίσιο κατανόησης του προβλήματος , όμως το αντιμετωπίζουμε με κατανόηση, όμως ζητώ και την αντίστοιχη κατανόηση από την Γερμανία για το τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην δύσκολη θέση να φυλάς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι με καλή διάθεση και μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων μας πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε λύσεις αμοιβαία ωφέλιμες.

Όσον αφορά τα Εurofighter, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν είναι η δουλειά ενός φιλοξενούμενου πρωθυπουργού να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πρόσθεσε: Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μία κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις ή και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τρίτες χώρες που θέλουν με κάποιο τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μία υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ.

Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μερτς δήλωσε ανοιχτός στη συμπερίληψη χωρών εκτός ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας επικαλούμενος τις περιπτώσεις της Βρετανίας και της Νορβηγίας, αν και η ερώτηση που του έγινε αφορούσε στην Τουρκία

Αποτελεί ευκαιρία να συνδέσουμε χώρες όπως την Βρετανία ή την Νορβηγία ή άλλες που δεν είναι μέλη ή δεν θέλουν να γίνουν, σημείωσε, λέγοντας ότι η πολιτική άμυνας και ασφάλειας θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτές τις χώρες

Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε μάλλον σε άβολη θέση όταν, ερωτηθείς ο κ. Μερτς για το τι θα μπορούσε να διδαχθεί η Γερμανία από την ελληνική «ιστορία επιτυχίας», αναφέρθηκε στο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας των έξι ημερών.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης και πριν απαντήσει στην ερώτηση που του είχε γίνει, διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα το πενθήμερο είναι νομικά κατοχυρωμένο, έχουμε προσθέσει όμως βαθμούς ευελιξίας ως προς την εργατική νομοθεσία που να μας επιτρέπουν να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες και των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε και τα εργατικά δικαιώματα να διασφαλίζουμε, αλλά και να στηρίζουμε συνολικά την παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως είπε.

Απόστολος Χονδρόπουλος 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ