Συμβαίνει τώρα

Α. Μιχόπουλος: «Ομιχλώδες το…. μη πόρισμα Καρώνη για τα Τέμπη-Δεν ήταν ”παρών” στο πείραμα»

Τη δική του απάντηση στο πόρισμα του καθηγητή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου , Δημήτρη Καρώνη, σχετικά με τα αίτια της πρόκλησης της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, έδωσε μέσω του Αθήνα 9,84, ο Τεχνικός Σύμβουλος- Πραγματογνώμονας οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, Πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός στο ΑΠΘ, Αχιλλέας Μιχόπουλος.

Συνομιλώντας με τον Γιώργο Μελιγγώνη, αμφισβήτησε ευθέως όσα αναγράφονται στο επίμαχο πόρισμα βάσει του οποίου το έλαιο σιλικόνης, υπό συνθήκες τόξου, όπως συνέβη στο εν λόγω συμβάν, μπορεί να δημιουργήσει πυρόσφαιρα.

«Πρόκειται για ένα ομιχλώδες, μη πόρισμα. Όταν έχει συμβεί μια τέτοια τραγωδία, οφείλει για λόγους στοιχειώδους ανθρωπιάς, να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις , εδρασμένες σε επιστημονικά δεδομένα. Αντιθέτως, αυτό το… μη πόρισμα, είναι γεμάτο εικασίες, υποθέσεις και “ναι μεν, αλλά…”.  Προσωπικά, σε καμία περίπτωση δεν θα έδινα στη δημοσιότητα ένα τέτοιο κείμενο», σχολίασε ο κ. Μιχόπουλος.

Ο ίδιος ήταν ο ένας από τους τρεις Τεχνικούς Συμβούλους που έδωσαν το «παρών» στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε, σε αντίθεση -όπως είπε- με τον Δημήτρη Καρώνη, ο οποίος «δεν ήταν εκεί και δεν εμφανίστηκε καμία μέρα».

«Δεν προσπαθούμε να εκτρέψουμε τη συζήτηση από την αιτιολόγηση των αστοχιών στον σιδηρόδρομο. Εξετάζουμε γιατί έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άνθρωποι λόγω της πυρόσφαιρας που – αν δεν υπήρχε- οι νεκροί στα Τέμπη δεν θα ήταν 57 αλλά 30», εξήγησε, εκτιμώντας παράλληλα, ότι «είναι σαφές πως οι θάνατοι εκείνων που απανθρακώθηκαν, συνδέονται με ένα υλικό που ήταν- κατά τα φαινόμενα- ένα μη δηλωμένο φορτίο».

 

Εργαστηριακές αναλύσεις

 

«Πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστηριακές αναλύσεις. Η πρώτη αφορούσε την παρουσία εύφλεκτων ουσιών στο δείγμα των ελαίων που έδειξε αμελητέες, σχεδόν μηδενικές συγκεντρώσεις. Επομένως,  δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες ουσίες που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προκάλεσαν την πυρόσφαιρα. Άρα αποκλείστηκε αυτός ο παράγοντας. Ταυτόχρονα, ο  δεύτερος έλεγχος, ήταν αυτός του σημείου της θερμοκρασίας ανάφλεξης των ελαίων. Έπρεπε δηλαδή να πιστοποιηθεί ότι τα συγκεκριμένα λάδια, το δείγμα, συμφωνούσε με την προδιαγραφή των 300 βαθμών Κελσίου. Από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε για  τα δύο δείγματα, 290 βαθμοί και  288 βαθμοί. Πρακτικά, επιβεβαιώθηκαν οι 300 βαθμοί. Η απόκλιση των 10 βαθμών είναι αμελητέα. Αυτά τα δύο στοιχεία, πιστοποιούν -κατά την άποψή μου- τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο αυτά τα λάδια  να θεωρηθούν υπεύθυνα για το σχηματισμό της πυρόσφαιρας. Επίσης, ούτε και το σενάριο που προκλήθηκε από την Hellenic Train με μια φωτογραφία η οποία έχει χαρακτηριστεί σκηνοθετημένη με το καλώδιο σε μετασχηματιστή που μπορεί να δημιούργησε ηλεκτρικό τόξο έχει την παραμικρή βάση. Δεν είναι εύρημα επί του πεδίου αλλά εκ των υστέρων».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ