Διευκρινίσεις για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) , τις αλλαγές που επιφέρει στους συντελεστές και στα bonus δόμησης, καθώς και για το περιβαλλοντικό ισοδύναμο, έδωσε ο πολιτικός μηχανικός, γραμματέας Ενημέρωσης και τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, Μάνος Κρανίδης, μετά την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στο χώρο της αγοράς ακινήτων, σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με το ύψος των οικοδομών και τη δόμηση.
ΑΠΟ ΤΟ 2012 Ο ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και στην Αθηνά Κορλίρα τόνισε πως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, είναι παλιός, κάνοντας λόγο για μπάχαλο, εξ αιτίας της πολύ κακής πολεοδομικής νομοθέτησης στη χώρα.
«Δεν έχουμε Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Είναι ένας νόμος του 2012, που αφορά την οικοδομική δραστηριότητα συνολικά. Περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τέσσερα άρθρα τα οποία έδιναν κάποια bonus για έξτρα δόμηση, ύψος, κίνητρα σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και άλλες διατάξεις. Με δεδομένο το διαχρονικό πρόβλημα, το όνειδος της κακής πολεοδομικής νομοθέτησης στη χώρα μας, δημιουργήθηκε μια οικοδομική απληστία από την σωρευτική εφαρμογή όλων αυτών των μπόνους. Δεν μπήκε ούτε καν κόφτης, ώστε να μπορεί κάποιος να παίρνει ένα από τα κίνητρα μέχρι κάποιο όριο ύψους, με αποτέλεσμα να ανεγερθούν πολύ μεγάλα κτήρια. Έγιναν προσφυγές και φτάσαμε σε αποφάσεις του ΣτΕ, τις οποίες η κυβέρνηση ήρθε να ενσωματώσει στην υφιστάμενη νομοθεσία».
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ BONUS
Ο γραμματέας Ενημέρωσης και τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι δεν αντιμετωπίζουν θέμα οι οικοδομικές άδειες χωρίς χρήση bonus.
Όπως επισήμανε «δεν έχουν πρόβλημα οι οικοδομικές άδειες, που δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα μπόνους του κανονισμού, αφού στο εξής μόνον αυτές θα μπορούν να προχωρούν κανονικά. Είναι δεδομένο ήδη από τις 11 Δεκεμβρίου του 2024».
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ BONUS
«Όσοι αποδεδειγμένα είχαν κάνει έναρξη οικοδομικών εργασιών μέχρι τις 11/12/2024, θα χρειαστεί να περιμένουν, επειδή η τροπολογία δεν αποσαφηνίζει με ποιο τρόπο θα αποδειχθεί κάτι τέτοιο και δεν λύνει το θέμα. Οπότε, θα είμαστε σε αναμονή μέχρι να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Οι υπόλοιποι, καλούνται να αναθεωρήσουν τις άδειες έχοντας βέβαια μεγάλη, πολλαπλή και σοβαρή ζημιά, λόγω της μείωσης του συντελεστή δόμησης. Θα έχουν πάντως μια προτεραιότητα ώστε να μην καθυστερήσουν και χάσουν χρόνο, ενώ δεν θα πληρώσουν κάποια τέλη στο κράτος για την άδεια. Το σίγουρο είναι όμως πως θα χάσουν πελάτες, θα εγερθούν νομικά θέματα ειδικά αν έχουν υπογραφεί προσύμφωνα. Υπάρχει αβεβαιότητα επειδή νομοθετούμε λάθος. Σε περίπτωση προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η κατάσταση θα περιπλακεί και θα θέλουν να ξεπεράσουν την απόφαση του ΣτΕ».
ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΧΘΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ
«Εκτός από όσους έχουν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες αλλά δέχθηκαν προσφυγές, σώζονται επίσης και αυτοί που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα».
Σημειώνεται, ότι πολλοί Δήμοι, ανάμεσά τους και ο Δήμος Κηφισιάς, ζητούν την αναστολή έκδοσης νέων αδειών με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού, με το επιχείρημα ότι στις περιοχές τους κλιμακώνεται ένα κύμα κατεδαφίσεων μονοκατοικιών και διπλοκατοικιών, που έχει επιφέρει καθοριστική μεταβολή στη φυσιογνωμία της περιοχής.
Στην υπόθεση έκανε παρέμβαση και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπερασπιζόμενο τα μπόνους δόμησης και κατηγορώντας το ΣτΕ ότι κρίνει τεχνικά θέματα και τους διαμαρτυρόμενους δημάρχους ότι εξυπηρετούν μειοψηφικά συμφέροντα.