Συμβαίνει τώρα

Ο μαέστρος Σάββας Ρακιντζάκης αποδεικνύει με τους En-Chor ότι η νέα γενιά κάνει θαύματα, έχοντας λαμπρό μέλλον για να ενωθεί με το ευρύτερο κοινό

Για μία ακόμα φορά ο πολυδιάστατος μαέστρος μαζί με τους εξαιρετικούς συμμετέχοντες του συνόλου (Βαλσαμία Αθανασιά, Ευτύχη Βαρδουλάκη, Σοφία Κουνέλα, Κάσση Λάζαρη, Στεφανία Μοροζίνη, Βαγγέλη Νικολιδάκη, Γιούλη Φιλιππίδου) και την καλλιτεχνική επιμελήτρια του συνόλου Καλή Βανδώρου, έχουν ετοιμάσει ένα πραγματικά ιδιαίτερο πρόγραμμα με διαχρονικά, παλαιότερα και σύγχρονα αγαπημένα τραγούδια («Το φεγγάρι απάνωθέ μου», «Mamma mia», «Τι σε μέλλει εσένανε», «Λιανοχορταρούδια», «Μαντάμ Σουσού», «Μουρμούρα» κ.α.), ενώ δε θα μπορούσαν να λείψουν τα τρία τραγούδια που έχει κυκλοφορήσει το En-Chor μέσα στον τελευταίο χρόνο («Ένα τρεχαντηράκι (Τζόγια)», «Γιαρέμ γιαρέμ» και «Δεν είσαι εδώ»). Το Σάββατο 24 Μαΐου στη μπλε σκηνή του Θεάτρου της Ημέρας θα απολαύσουμε σίγουρα πασίγνωστα τραγούδια που προέρχονται από όλες τις μουσικές αποχρώσεις, πάντοτε προσαρμοσμένα στο ξεχωριστό ύφος του En-Chor, χαρίζοντας στο κοινό ένα – αν μη τι άλλο – διασκεδαστικό – μαγικό μουσικό πρόγραμμα. Το φωνητικό σύνολο En-Chor σίγουρα μας περιμένει με ένα διαφορετικό θέμα με τον τίτλο: «Φάσμα Φασμάτων και χρωμάτων» «ανοίγοντας» περισσότερο τα μουσικά πεδία τους και μας περιμένουν με χαρά, για να συναντήσουν όλους εκείνους που πιστεύουν πως η τέχνη ενώνει όλες τις γενιές!
Από την Ελένη Σούρδη

 

Ο μαέστρος Σάββας Ρακιντζάκης και Τα « Φάσματα» του En-Chor

«Μουσική είναι η κίνηση του ήχου να φτάσει την ψυχή και να της δείξει την αρετή», έχει πει ο Πλάτωνας. Σας βρίσκει σύμφωνο και γιατί;
Σύμφωνα με έναν γενικότερο ορισμό, η Μουσική είναι η τέχνη των ήχων, ή αλλιώς η οργάνωση των ήχων με βάση ένα συγκεκριμένο σύστημα. Από εκεί και πέρα, εάν ως Μουσική χαρακτηρίζουμε την τέχνη των ήχων που σκοπό της έχει -μέσω της ακρόασης- την ανύψωση του πνεύματος προς κάτι ανώτερο, τότε η ρήση του Πλάτωνα με βρίσκει σύμφωνο, καθώς αποχαρακτηρίζει ως «Μουσική» οποιαδήποτε ηχητική σύνθεση δεν εξυπηρετεί το σκοπό αυτό. Κάτι που -δυστυχώς- συμβαίνει όλο και περισσότερο στη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Ο μαέστρος αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μουσικούς που συνεργάζεται. Πώς νιώθετε απέναντι σε αυτή την μεγάλη ευθύνη;
Η λέξη «ευθύνη» δίνει ένα βάρος σε αυτή την ιδιότητα του μαέστρου ενός σχήματος. Σε ένα φωνητικό σύνολο, όπως το En-Chor, ο μαέστρος είναι κυρίως ο εκπαιδευτής και ο καθοδηγητής του συνόλου προς μία άρτια απόδοση της εκάστοτε σύνθεσης. Πέρα από την πολύ καλή γνώση του μουσικού υλικού, ο μαέστρος πρέπει βρίσκει τον τρόπο να «διεισδύει» στην ψυχολογία των συνεργατών του για να τους παρασύρει, ώστε να αποδώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα, ακόμα και μετά από π.χ. μία κουραστική μέρα ή ένα γεγονός που τους «ρίχνει» ψυχολογικά. Όλα αυτά, χωρίς να ξεχνά -ο μαέστρος, πάντα- ότι είναι κι αυτός, μαζί με τους συνεργάτες του, υπηρέτης της Μουσικής. Η ισορροπία ανάμεσα σε όλες αυτές τις συνθήκες είναι ένα «γλυκό φορτίο» για εμένα.

Πώς βιώνατε τη σχέση σας με την μουσική, όντας παιδί; Ήταν ανάγκη ζωής να ακούτε μελωδίες; Ποιες συνθέσεις σας ταξίδευαν σε κάποιον μαγικό κόσμο;
Ήταν μία μαγική σχέση. Ήδη πριν πατήσω τα πλήκτρα του πιάνου, η αγαπημένη μου ασχολία στο σπίτι ήταν να βάζω δίσκους στο πικάπ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα 45άρια με τους «Αλιείς Μαργαριταριών» του Bizet αλλά και το «Delilah» που τραγουδούσε ο Tom Jones. Ήμουν – δεν ήμουν πέντε ετών, χάλασα το πικάπ 4-5 φορές… ώσπου μια μέρα στο σπίτι της νονάς μου, τα παιδιά της άνοιξαν να μου δείξουν το πιάνο. Ε, μετά ήθελα να πάω στο «σχολείο του πιάνου» (άγνωστη ακόμα η λέξη «ωδείο»). Τα υπόλοιπα ήρθαν σχεδόν «αυτόματα»…

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαέστρος; Ποια είναι τα εφόδια που συνεχώς πρέπει να εξελίσσετε για να δυναμώνει η έμπνευση σας και να προοδεύει ο επαγγελματισμός σας;
Ο μαέστρος ενός σχήματος ή συνόλου πρέπει να συνδυάζει πολλές ικανότητες. Πέρα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να «διαβλέπει» τις προθέσεις του συνθέτη μέσα από τα «άψυχα» σημάδια πάνω στην παρτιτούρα και να τους δίνει ζωή, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις δυνατότητες των συνεργατών του. Για να γίνουν όλα αυτά, βασικό εφόδιο είναι η μελέτη του μουσικού υλικού αλλά και η παρατήρηση του κόσμου που μας περιβάλλει. Μία στιγμή μέσα στο χρόνο μπορεί να εμπεριέχει μία εμπειρία ζωής. Αν είσαι τυχερός να την βιώσεις «εν τω γίγνεσθαι» και να την μεταφέρεις στη μουσική που ερμηνεύεις, αυτό και μόνο μπορεί να κάνει την ερμηνεία σου μοναδική.

Τί είναι εκείνο που σας κάνει ευτυχισμένο μέσα από την επαγγελματική σας πορεία;
Το ότι η αγάπη μου για τη Μουσική και η αφοσίωσή μου σε αυτήν με έχουν φέρει -μέσα και από πολλές αγαθές συγκυρίες- να γνωρίσω και να συνεργαστώ με ορισμένους σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο της Μουσικής, κάποιους από τους οποίους μάλιστα θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία.

Τί σας «ζαχαρώνει» έτσι έντονα …εκτός από την τέχνη;
Οι φιλικές παρέες, οι στιγμές ανάπαυλας με καφέ και συζήτηση, βόλτες με το αμάξι ή χωρίς, το θρόισμα των φύλλων στο δάσος, το αγνάντεμα της θάλασσας…

 

Ποιοι είναι οι ήρωες σας σήμερα;
Αδιαμφισβήτητα είναι τα εννέα τακτικά μέλη του Φωνητικού Συνόλου En-Chor (Βαλσαμία Αθανασιά, Ευτύχης Βαρδουλάκης, Κωσταντής Δεσπότης, Σοφία Κουνέλα, Κάσση Λάζαρη, Μαρία Μιχαλάκα, Στεφανία Μοροζίνη, Βαγγέλης Νικολιδάκης και Γιούλη Φιλιππίδου) και η συν δημιουργός και καλλιτεχνική επιμελήτρια του συνόλου Καλή Βανδώρου. Στη συμπόρευση μας από το 2022 με το En-Chor στη νέα του σύνθεση, υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκαν υπερβάσεις και εξαιρετική προσπάθεια για να «μας αντέξει το σχοινί» όπως λέει το γνωστό τραγούδι. Και αυτό φάνηκε «στο χειροκρότημα» και ελπίζω και εύχομαι να συνεχίσει να φαίνεται για πολύ καιρό ακόμα.

Έχετε κάποιον ευσεβή πόθο;
Να βρω την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή της Τέχνης και στην τέχνη της Ζωής.

Τί καλλιτεχνικές εκπλήξεις μας επιφυλάσσει για το υπόλοιπο 2025 από σας αγαπητέ μας;
Μετά από την καλοκαιρινή μας πρόταση με τίτλο «Φάσματα», προγραμματίζουμε την ηχογράφηση ενός ακόμα τραγουδιού που να έχει τις ρίζες του στην ελληνική παράδοση, ενώ θα ξεκινήσουμε τη μελέτη νέου ρεπερτορίου για τις παραστάσεις της καλλιτεχνικής περιόδου 2025-26.

Για το τέλος της κουβέντας μας θα μας αφιερώσετε την αγαπημένη σας σύνθεση;
Δύσκολη ερώτηση, καθώς είναι πολλές -και από διαφορετικά στυλ- οι αγαπημένες μου συνθέσεις. Αυτή την περίοδο όμως, η «αδυναμία» μου είναι η ερμηνεία του En-Chor στο τραγούδι «Ένα τρεχαντηράκι», καθώς συνδυάζει την ομορφιά και την απλότητα της παραδοσιακής μουσικής με τον σύγχρονο πολυφωνικό ήχο.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που ήσασταν μαζί μας. Καλό καλοκαίρι να έχετε γεμάτο πολυδιάστατες μελωδίες και πνευματική ανάταση!
Και εγώ ευχαριστώ πολύ που αγκάλιασες τις μελωδίες μας και επίσης τις πολυδιάστατες ερωτήσεις. Σας περιμένουμε με χαρά το Σάββατο!

*Όλο το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του καλεσμένου μας και των συνεργατών του*

Πληροφορίες :
Φωνητικό Σύνολο «En-Chor»
Μουσική επιμέλεια – Διεύθυνση – Πιάνο: Σάββας Ρακιντζάκης

Συμμετέχουν αλφαβητικά
Βαλσαμία Αθανασιά / Ευτύχης Βαρδουλάκης / Σοφία Κουνέλα / Κάσση Λάζαρη/
Στεφανία Μοροζίνη / Βαγγέλης Νικολιδάκης / Γιούλη Φιλιππίδου

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Οργάνωση: Καλή Βανδώρου

Σάββατο 24 Μαΐου
Θέατρο της Hμέρας
Μπλε Σκηνή
Νικ. Γεννηματά 20, Αθήνα 115 24
210 6929090 – 210 6995777
Ώρα έναρξης: 21.00
Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices.gr
https://www.ticketservices.gr/event/theatro-imeras-fasmata/?lang=el

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ