Συμβαίνει τώρα

Νετανιάχου: Απέσυρε την ισραηλινή αντιπροσωπεία από τις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – «Παγώνουν» οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας με το Ισραήλ

Στα άκρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να αποσύρει την ισραηλινή αντιπροσωπεία από τις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, οι οποίες διεξάγονται στο Κατάρ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Στο Κατάρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα παραμείνει μία μικρή ομάδα χαμηλόβαθμων διπλωματών, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι το Τελ Αβίβ είναι διατεθειμένο, υπό προϋποθέσεις, να συζητήσει μία κατάπαυση πυρός στην περιοχή, την ίδια στιγμή που εντείνεται η διεθνής κατακραυγή, φτάνοντας έως και τις απειλές για κυρώσεις από ευρωπαϊκές χώρες.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στον ιστότοπο ότι ο Νετανιάχου θεωρεί πως η ομάδα έχει εξαντλήσει τις προσπάθειές της στην Ντόχα.

Η κίνηση Νετανιάχου έρχεται την ώρα που η διεθνής δυσαρέσκεια κορυφώνεται λόγω της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τους Παλαιστίνιους.

Σε μια σπάνια αντίδραση που καταδεικνύει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παραδοσιακούς του συμμάχους, η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει τη νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση που έχει ξεκινήσει στη Γάζα, καταδικάζοντας παράλληλα τον περιορισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και κάνοντας λόγο για «καταφανώς καταχρηστικές ενέργειες».

«Πάντα υποστηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από την τρομοκρατία», ανέφεραν οι τρεις χώρες σε κοινή τους δήλωση αργά το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη».

Η κοινή καταδίκη της ευρείας ισραηλινής εκστρατείας κατά της Χαμάς και των περιορισμών στην παροχή βοήθειας πρόκειται για μία από τις πιο σκληρές δηλώσεις δυτικών κυβερνήσεων που επί δεκαετίες στήριζαν το Ισραήλ.

«Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προβούμε σε περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες», προειδοποίησαν.

Την Τρίτη το απόγευμα, η Βρετανία προχώρησε ακόμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την επέκταση της εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ, καθώς και την επιβολή νέων κυρώσεων σε εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα «εξωτερικές πιέσεις» μετά την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ανέστειλε τις διμερείς διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ισραηλινή κυβέρνηση, σε απάντηση στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από την πορεία του να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ασφάλειά του έναντι εχθρών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αν, λόγω της αντι-ισραηλινής εμμονής της και εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων της, η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βλάψει τη βρετανική οικονομία, αυτό είναι δικαίωμά της», τόνισε το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Το Λονδίνο πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ, κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις την πρέσβειρα του εβραϊκού κράτους και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά εποίκων της Δυτικής Όχθης.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή τη νέα επιδείνωση. Αυτή είναι ασύμβατη με τις αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Λάμι στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Ειλικρινά, αποτελεί προσβολή των αξιών του βρετανικού λαού. Συνεπώς, σήμερα, ανακοινώνω ότι αναστείλαμε τις διαπραγματεύσεις με αυτήν την ισραηλινή κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Το ολλανδικό πρακτορείο ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Κάσπαρ Φέλνταμπ, μετέδωσε ότι η Κάλας αποφάσισε να διατάξει την αναθεώρηση της Ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Κράτους του Ισραήλ, αφετέρου, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, λόγω της απόφασης του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ίδια η Κάλας επιβεβαίωσε την απόφαση αυτή, σχολιάζοντας ότι είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί. «Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει τι μέτρα θα λάβει μετά την προώθηση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Εξετάζουμε πολλά πράγματα, αλλά θα δούμε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους καθώς αποχωρούσε από το Καπιτώλιο μετά τη συνάντηση με τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να μην μείνει με “σταυρωμένα τα χέρια” μπροστά στην “σφαγή” που εκτυλίσσεται στη Γάζα.

Η Βραζιλία είναι μια από τις πιο επικριτικές φωνές παγκοσμίως απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία κλιμάκωσε τις τελευταίες ημέρες τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στο παλαιστινιακό έδαφος.

“Είναι μια φρικτή κατάσταση, μια σφαγή”, δήλωσε ο Βιέιρα κατά τη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή της Γερουσίας, στην Μπραζίλια.

“Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σκοτωμένα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να τα παρακολουθεί αυτά με σταυρωμένα τα χέρια”, πρόσθεσε.

Ο Βιέιρα αποδοκίμασε εξάλλου την “παραλυσία” του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέναντι σε μια “εισβολή” που “παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”.

“Αυτό είναι εισβολή, όπως όλες οι άλλες, και η Βραζιλία τις καταδικάζει όλες, όπως αυτή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν βλέπω όλες τις χώρες να καταδικάζουν αυτήν την εισβολή” στο παλαιστινιακό έδαφος, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν την ώρα που αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία ύψωσαν τον τόνο στο Ισραήλ εξαιτίας της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα “γενοκτονία”, και λόγω αυτού κηρύχτηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) στο εβραϊκό κράτος.

Ο Λούλα καταδίκασε “τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς” στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διευθέτηση της σύγκρουσης με βάση τη συνύπαρξη δύο κρατών

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ