Την ανάγκη να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην περιβαλλοντική προστασία της χώρας, λόγω του υπερτουρισμού και του κινδύνου περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού τοπίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπειρία των διακοπών στην Ελλάδα, επισήμανε ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος Βασίλης Γκοιμίσης γενικός διευθυντής του γραφείου Gimisis + Associates, σε μια συζήτηση γύρω από τον σχεδιασμό και τη φέρουσα ικανότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και στον Ευτύχη Γρυφάκη, χτύπησε καμπανάκι για την επέκταση του μοντέλου Μυκόνου- Σαντορίνης σε άλλα νησιά όπως η Σέριφος, η Αντίπαρος ή η Φολέγανδρος), τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούντο εναλλακτικά.
«Υπάρχει ζήτημα ορίου στις υποδομές. Ο τοπικός πληθυσμός επιβαρύνεται, το τουριστικό απόθεμα εξαντλείται και οι τιμές αυξάνονται, γεγονός που καθιστά απρόσιτες τις διακοπές για το μέσο ελληνικό βαλάντιο» διαπίστωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της περιβαλλοντικής θωράκισης απέναντι στις αμαρτωλές οικιστικές πολιτικές του παρελθόντος και στα ακραία φαινόμενα που προοιωνίζεται η κλιματική αλλαγή.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Χαρακτήρισε το νερό, νούμερο ένα ζήτημα για ολόκληρη τη νότια Μεσόγειο, με την επισήμανση ότι διεθνή τουριστικά brand έχουν ακυρώσει σχέδια ανάπτυξης μεγάλων ξενοδοχείων στη χώρα μας, λόγω της λειψυδρίας.
Ο κ. Γκοιμίσης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα τις νότιες Κυκλάδες και την Αίγινα, όπου χρειάζεται να μεταφέρεται νερό με φορτηγά πλοία.
«Οι λιμνοδεξαμενές δεν λειτουργούν, οι γεωτρήσεις δεν αποδίδουν οπότε είναι απαραίτητο να γίνουν τεράστια βήματα, κυρίως στην κατεύθυνση εξοικονόμησης νερού. Σοβαρή παράμετρο αποτελεί επίσης, η διαχείριση των υδάτων καθώς και των στερεών και υγρών αποβλήτων. Πρέπει να παρέμβουμε για να βελτιωθεί η κατάσταση».
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΟΡΕΣΜΟ ΚΑΙ OI ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
« Η συζήτηση σχετικά με τις προδιαγραφές μελετών φέρουσας ικανότητας στην Ελλάδα άρχισε πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια. Συστάθηκε επιτροπή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , η οποία κατέληξε στην έκδοση κάποιων προδιαγραφών για τους ειδικούς επιστήμονες , οι οποίοι θα εκπονήσουν τις σχετικές μελέτες , στο πλαίσιο του πολεοδομικού προγράμματος Κωνσταντίνος Δοξιάδης… Η εκτίμηση για τον τουριστικό κορεσμό, είναι κάτι που αλλάζει. Η Μύκονος ήδη από τη δεκαετία του 90 ήταν υπερκορεσμένη. Έκτοτε, η τουριστική κίνηση στο νησί πολλαπλασιάστηκε, με επιπτώσεις στις υποδομές και στην εμπειρία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών. Ο ορισμός της φέρουσας ικανότητας αφορά στο αν αισθανόμαστε ικανοποίηση η δυσαρέσκεια σε σχέση με το χώρο, όπου βρισκόμαστε και δεν δεν χωρούν εύκολες απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα».
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με την εκτίμηση της φέρουσας τουριστικής ικανότητας της πρωτεύουσας προέκυψαν από μελέτη της Αναπτυξιακής ΑΕ της Αθήνας, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του γραφείου Gimisis + Associates. Η πραγματοποίησή της οφείλεται στην επιθυμία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, μιας και το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στον πυρήνα της βασικής πολιτικής του για την πόλη και έχει πρωτοπορήσει σε αυτή την κατεύθυνση, παρότι η Αθήνα δεν αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, ενώ καταγράφει αξιοπρόσεκτη άνοδο ως καταξιωμένος city break προορισμός.
Ζητούμενο, ήταν να εντοπιστούν οι χωρικές και χρονικές αιχμές, όπου συνυπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Οι πυκνώσεις δηλαδή, που δημιουργούν πρόβλημα στις υποδομές και στους κατοίκους, στο διάστημα γύρω από τα Χριστούγεννα, την άνοιξη και το φθινόπωρο, με αφορμή και τα συνέδρια».
ΚΟΥΚΑΚΙ, ΠΛΑΚΑ, ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ, ΨΥΡΡΗ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ ΣΤΙΣ 14 ΥΠΕΡΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ
«Η μελέτη εστίασε στις 144 γειτονιές της Αθήνας και απέδειξε ότι 14 είναι υπερκορεσμένες. Aνάμεσά τους, το Κουκάκι, η Πλάκα, ο Κεραμεικός, και οι περιοχές Μεταξουργείου και Ψυρρή, καθώς υποδέχονται πολύ μεγάλο τουριστικό πληθυσμό, που αγγίζει ακόμα και μια αναλογία 18 κλίνες ανά κάτοικο. Η πόλη καταπονείται, χωρίς να ξεκουράζεται. Η Αθήνα αναγκάζεται να λειτουργήσει με εντάσεις και φόρτο, σε περιόδους στις οποίες θα μπορούσε να ανασάνει. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών».
ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΕΝΑΣ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Το καλοκαίρι του 2024 δεν ήταν τόσο καλό όσο εκείνο του 2023.Είχαμε περισσότερους τουρίστες, αλλά με μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και φέτος, δεδομένων των γεωπολιτικών συνθηκών. Οπότε, χρειαζόμαστε μια διαφοροποίηση που θα στοχεύει σε έναν πιο βιώσιμο και πιο ολιγάριθμο τουρισμό.»