Συμβαίνει τώρα

ΕΥ ΖΗΝ 10-6-2025

Η Λιστερίωση παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση στην Ευρώπη γεγονός που έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αποκαλύπτουν ανησυχητική αύξηση τροφιμογενών λοιμώξεων στην ΕΕ, με τα κρούσματα λιστερίωσης και λοιμώξεων να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λιστερίωσης έφτασαν τα 2.993, ενώ σημειώθηκαν 340 θάνατοι. Η ασθένεια πλήττει κυρίως ηλικιωμένους, νεογνά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Η κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, όπως αλλαντικά ή καπνιστά ψάρια, φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επισημαίνει ότι η αποφυγή τέτοιων λοιμώξεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη και την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής όπως:

Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν το φαγητό και μετά την επαφή με ζώα ή ωμά τρόφιμα.

Καλή προετοιμασία τροφίμων, που περιλαμβάνει σωστό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, επαρκές μαγείρεμα κρεάτων και αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών.

Αποφυγή τροφίμων υψηλού κινδύνου από ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ