Συμβαίνει τώρα

Δ. Βερβεσός: «Μια Δικαιοσύνη που είναι αργή δεν  μπορεί να είναι και αποτελεσματική»

Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση υποθέσεων στη χώρα μας , περιέγραψε στον Αθήνα 9.84 και στον Ευτύχη Γρυφάκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Όπως εξήγησε, μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια ενώ νέοι φάκελοι κατατίθενται διαρκώς με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το σύστημα και να εκτοξεύουν τον χρόνο αναμονής για την εκδίκαση μιας υπόθεσης.

«Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει χαμηλή η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαστική εξουσία, καθώς, σε ποσοστό 76% από 54% που ήταν πριν από τρία χρόνια, θεωρούν ότι υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις ή επηρεάζεται από επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπογράμμισε.

« Αυτό σημαίνει ότι μια Δικαιοσύνη που είναι αργή, δεν μπορεί να είναι και αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Παραθέτοντας συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα και αναφερόμενος περαιτέρω στις παθογένειες των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, εξήγησε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο μέσος χρόνος επίλυσης δικαστικής (αστικής) διαφοράς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1711 ημέρες τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 400 ημέρες, ενώ σε άλλες συγκρίσιμες χώρες είναι αρκετά μικρότερος.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα, πηγαίνουμε με τον αραμπά. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι στα σπάργανα, δεν υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε ηλεκτρονικά την πορεία των υποθέσεων. Η δικαιοσύνη κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», πρόσθεσε.

Πριν από λίγες ημέρες και για πρώτη φορά, οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελικοί λειτουργοί συμμετείχαν σε διαδικασία ψηφοφορίας για την προεπιλογή των προσώπων που θα κληθούν να στελεχώσουν την κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας στον Άρειο Πάγο. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου Φλωρίδη, ο οποίος εισήγαγε την αρχή της εσωτερικής αξιολόγησης και επιλογής από τους ίδιους τους συναδέλφους των προς προαγωγή δικαστών και εισαγγελέων.

«Είναι ένα βήμα, αλλά όταν προτείνεις και η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίσει και πάλι τον …εκλεκτό, είναι προφανές ότι η πρόταση περιορίζει το εύρος αλλά όχι και την αυθαιρεσία της επιλογής του εκάστοτε κυβερνώντος. Είναι καλό αυτά τα θέματα να λυθούν συνταγματικά ώστε να μην υπάρχουν σκιές στο σύστημα. Υπάρχουν αξιολογότατοι άνθρωποι που μπορούν να τοποθετηθούν σε τέτοιου είδους δημόσιες θέσεις, όπως μπορούν και οι ίδιοι οι δικαστές να αποφασίζουν για τις ηγεσίες τους», σχολίασε ο κ. Βερβεσός.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ