Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ελλάδα 1953-2024» από τις εκδόσεις Πατάκη, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης μίλησε στο σταθμό της πόλης.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρέθηκαν η πραγματική οικονομία και οι παθογένειές της, η μεταπολίτευση και το ίχνος της στο μετέπειτα κοινωνικοπολιτικό σκηνικό, υπό9 το πρίσμα της κλιματικής κρίσης και των νέων δεδομένων στο ενεργειακό τοπίο.
«Θεώρησα αναγκαίο έναν ειλικρινή απολογισμό για τα μεγάλα γεγονότα που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην πορεία και στην οπισθοδρόμηση της χώρας, καθώς και στο μέλλον, που προοιωνίζεται πολλά προβλήματα για τη δημοκρατία και τις γεωπολιτικές εντάσεις» είπε ο συγγραφέας και πολιτικός, καλεσμένος του Γιώργου Μελιγγώνη στον ΑΘΗΝΑ 9,84.
Η απάντηση στο ερώτημα πως φτάσαμε στη χρεοκοπία του 2009 αποτελεί προϋπόθεση για τη συγκρότηση αποτελεσματικών πολιτικών όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συλλογικών προβλημάτων.
«Μας δείχνει που πέσαμε έξω με την κουλτούρα η οποία αναπτύχθηκε. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντλήσουμε μαθήματα από την ιστορία, σε ένα σκηνικό που δείχνει ότι δεν μπορούμε να ενεργήσουμε όπως δρούσαμε έως τώρα».
Το μέλλον μας στην επόμενη 20ετία, εξαρτάται από τη λειτουργία της κοινωνίας και του κράτους, αλλά και τις θυσίες για ένα καλύτερο αύριο.
«Δεν είναι ποτέ ντεμοντέ ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο κατανομής των βαρών στην κοινωνία. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν αφιερώσει τμήμα της πολιτικής τους στη βοήθεια των αδυνάτων. Στον προβληματισμό σχετικά με το ποιοι πλήρωσαν, εντάσσονται όσα λάθη έγιναν στο διάστημα από το 1953 οδηγώντας στη δικτατορία και από το 1967 μέχρι την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974».
Σε ερώτημα αν είναι βιώσιμο αυτό που ζούμε σήμερα, ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Σίγουρα δεν είμαστε στο 2009, ούτε στο 2015. Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο, αλλά υπάρχουν πολύ ευαίσθητα ζητήματα πολιτικής και πραγματικότητας, που δεν αντιμετωπίζονται με τον δέοντα τρόπο μετά από όσα έχουμε υποστεί. Αν ένας δρόμος είναι να πάμε καλύτερα, ο άλλος είναι να αποτρέψουμε – πάση θυσία – να ξαναβρεθούμε στις δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε» τόνισε ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός.