Δεν αποκλείουν οι σεισμολόγοι το ενδεχόμενο να γίνει κι άλλος ίσως και μεγαλύτερος σεισμός, μετά τις συνεχόμενες δονήσεις στον Άγιο Όρος.
Για μια εικόνα που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δεδομένης της έξαρσης των φαινομένων τον τελευταίο χρόνο και της υπερχιλιετούς παλαιότητας των μονών της Αθωνικής Πολιτείας, έκανε λόγο στον ΑΘΗΝΑ 984, ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Καρακώστας.
«Είναι μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι με εξάρσεις κατά διαστήματα και μεγέθη σεισμών παρόμοια των τωρινών. Το πρόβλημα έγκειται στο χώρο όπου εκδηλώνονται οι δονήσεις. Είναι κοντά στο Άγιον Όρος και σε μονές, η δομική κατάσταση των οποίων είναι άγνωστη» ανέφερε στον Γιάννη Παπαγεωργίου και στην Αθηνά Κορλίρα.
Ακόμη επισήμανε πως μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στη χερσόνησο του Αγίου Όρους, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το θέμα που ανακύπτει σε σχέση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει να κάνει με τη σχετικά μακρά χρονική διάρκεια των σεισμών, κάτι που συναντάται και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να θεωρηθεί σύνηθες γεγονός».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στην περιοχή έσπευσε ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), του ΙΤΣΑΚ και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επιθεωρήθηκαν τέσσερα μοναστήρια του Αγίου Όρους, οι μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, και Σίμωνος Πέτρας, όπου διαπιστώθηκαν ζημιές κυρίως, σε καθολικά μονών, που χρήζουν παρεμβάσεων χωρίς ωστόσο να απειλείται η στατικότητά τους.