Τα νεφρά είναι ζωτικά όργανα που φιλτράρουν το αίμα και ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα. Όταν υπάρχει νεφρική νόσος, η επιλογή των ροφημάτων γίνεται εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή. Η σωστή επιλογή μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων υγρών, καλίου, φωσφόρου και νατρίου στο σώμα.
Η καλύτερη επιλογή ενυδάτωσης για όλα τα στάδια, εκτός αν υπάρχει ιατρική οδηγία για περιορισμό είναι το νερό.
Τσάι από βότανα: Όπως χαμομήλι και μέντα, χωρίς πρόσθετα καλίου ή γλυκαντικά.
Χυμός κράνμπερι (χωρίς ζάχαρη): Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων.
Χυμοί χαμηλού καλίου: Όπως μήλου ή σταφυλιού, σε μικρές ποσότητες.
Φυτικά γάλατα: Όπως ρυζιού ή αμυγδάλου, που είναι φτωχά σε φώσφορο και κάλιο.
Ορισμένα ροφήματα περιέχουν υψηλές ποσότητες ηλεκτρολυτών ή πρόσθετων που επιβαρύνουν τα νεφρά.
Αποφύγετε:
Αναψυκτικά : Περιέχουν πρόσθετο φώσφορο, βλαβερό για οστά και αγγεία.
Χυμός πορτοκαλιού: Πολύ πλούσιος σε κάλιο.
Αθλητικά και ενεργειακά ποτά: Συνήθως περιέχουν νάτριο, κάλιο και ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες.
Καφεΐνη σε υπερβολή: Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επιβαρύνει τα νεφρά.
Αλκοόλ: Μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση και τη νεφρική λειτουργία.



