Συμβαίνει τώρα

ΕΥ ΖΗΝ 17-09-2025

Η τροφική αλλεργία αποτελεί μια ανεπιθύμητη ανοσολογική αντίδραση σε πρωτεΐνες που γενικά είναι αβλαβείς.

Υπολογίζεται πώς το 5-8% των παιδιών και το 2-3% των ενηλίκων πάσχουν από κάποια μορφή τροφικής αλλεργίας. Παρότι γίνεται συχνά λόγος για τους ξηρούς καρπούς και τα οστρακοειδή, αλλεργία μπορεί να προκαλέσει και μια μεγάλη ποικιλία φρούτων.

Σε μια σειρά μελετών που εστίασαν στις αλλεργίες που προκαλούνται από αυτά, στην περιοχή της Μεσογείου το ροδάκινο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τις περισσότερες. Ακτινίδια, πεπόνια, σταφύλια, ανανάδες, μπανάνες, μήλα, μάνγκο περιλαμβάνονται, επίσης, στη μακριά λίστα εκείνων που μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικές, γαστρεντερικές ή συστηματικές αντιδράσεις. Την εποχή, όμως, που διανύουμε το σύκο είναι αναμφισβήτητα το φρούτο που χρήζει της προσοχής μας.

Τις περισσότερες φορές περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο, συνήθως στη στοματική κοιλότητα (σύνδρομο στοματικής αλλεργίας), λίγα λεπτά μετά από την κατανάλωση του φρούτου. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ο κνησμός και το αίσθημα μυρμηγκιάσματος. Αν και ήπια τις περισσότερες φορές, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από δερματικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση, από άσθμα ή ρινίτιδα. Ο πόνος στο στομάχι και ο έμετος αποτελούν συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος.

Στα σοβαρότερα περιλαμβάνονται :

-το πρήξιμο στο λαιμό, τη γλώσσα ή τους άνω αεραγωγούς (σφίξιμο στο λαιμό, βραχνή φωνή, δυσκολία στην κατάποση),

-η αιφνίδια έναρξη συριγμού,

-η δυσκολία στην αναπνοή,

-η ζάλη,

– το αίσθημα λιποθυμίας,

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ