Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Αθήνα 9.84, τιμά την επέτειο της Μεταπολίτευσης , φωτίζοντας, με ειδικά αφιερώματα, τον μισό αιώνα δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας αλλά και τη σκοτεινή περίοδο που προηγήθηκε.
Στιγμές Μεταπολίτευσης: 10 podcasts από τον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή “Ντάμες σπαθί” με την Ε. Ορφανίδου και την Ε. Κουμάντου:
Ο Δημήτρης Βεριώνης, συγγραφέας, ερευνητής, συνομιλεί με την Ε. Ορφανίδου
Ο Διονύσης Ελευθεράτος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, συνομιλεί με την Ε. Ορφανίδου
Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού κόσμου στο ΕΚΠΑ Τηλέμαχος Χυτήρης, συγγραφέας, ποιητής, πρώην υπουργός, συνομιλεί με την Ε. Ορφανίδου
Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, συνομιλεί με την Ε. Ορφανίδου
Ο Ολύμπιος Δαφέρμος, συγγραφέας, μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, συνομιλεί με την Ε. Κουμάντου
Ο Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνομιλεί με την Ε. Κουμάντου
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ποιητής, συγγραφέας, πρώην υπουργός, συνομιλεί με την Ε. Κουμάντου
Η Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας, πρώην υπουργός, συνομιλεί με την Ε. Κουμάντου
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας, εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, συνομιλεί με την Ε. Κουμάντου
Ο Νίκος Μανιός, μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, πρώην βουλευτής, συνομιλεί με την Ε. Κουμάντου
Στιγμές Μεταπολίτευσης στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84 με τον Γ. Αποστολίδη:
⦁ Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Κύπρου π. Πορφύριος μιλά για τις λεηλασίες της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σύληση εκκλησιών και της ανεκτίμητης αξίες εικόνες που εκποιούνται λαθραία ακόμα και σήμερα στις παγκόσμιες αγορές τέχνης αλλά και για τον αγώνα που δίνεται επί μισό αιώνα για τον επαναπατρισμό τους.
⦁ Από το αρχείο της εκπομπής του Γιώργου Αποστολίδη, θα μεταδοθεί μια ιδιαίτερη συνέντευξη με τον Μάριο Τόκα, στις αρχές του 21ου αιώνα. Ο αείμνηστος συνθέτης και στιχουργός, είχε αναφερθεί στα τραγούδια για την Αμμόχωστο, στην Βασιλεύουσα, στις φωτογραφίες με τις εικόνες των αγνοουμένων και είχε προχωρήσει σε μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία, εξιστορώντας τη στιγμή βρέθηκε με “ένα τυφέκιον του’ 40 απέναντι σε έναν πλήρως εξοπλισμένο στρατό”.
⦁ Ο Νίκος Σηφουνάκης, πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θυμάται την εποχή της εξορίας και μιλά για τις εμβληματικές μορφές της Αμαλίας Φλέμινγκ, του Αλέξανδρου Παναγούλη αλλά και για το αντιτορπιλικό “Βέλος”.
⦁ Η κόρη του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, η συγγραφέας ‘Ερη Ρίτσου, μέσα από ένα ταξίδι στο παρελθόν περιγράφει τις πολλαπλές εξορίες του πατέρα της, μιλά για την ποιητική συλλογή «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» και για το πώς διεσώθησαν τα “18 λιανοτράγουδα για την πικρή πατρίδα”.
⦁ Η Πέπη Ρηγοπούλου, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, η νεαρή, τότε, φοιτήτρια που τραυματίστηκε βαριά με την εισβολή του τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου, τη 17η Νοέμβρη του 1973, αφηγείται τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.
(Μαρτυρίες μέσω συνεντεύξεων που φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στον Αθήνα 9,84)
⦁ Ο Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στέλεχος με αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, περιγράφει πώς έζησε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
⦁ Η Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, αφηγείται τις δραματικές στιγμές που έζησε όταν βρέθηκε , μικρό κοριτσάκι , με το πιστόλι στον κρόταφο, προκειμένου να αναγκάσουν τον πατέρα της να παραδοθεί.
(Από το αρχείο της εκπομπής του Γιώργου Αποστολίδη)
⦁ Ο Πάτροκλος Σταύρου ο οποίος είχε διατελέσει Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, σε μια ιστορική συνέντευξη, είχε αφηγηθεί τα γεγονότα της ημέρας του πραξικοπήματος στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου 1974 και το πώς διεσώθη ο Μακάριος.
Επετειακή εκπομπή για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας με τον Γ. Αποστολίδη: