back to top
22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Η μεγάλη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι 6 υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους για όλα τα θέματα

Διαβάστε επίσης

Τις πολιτικές τους θέσεις μέσα απο έξι θεματικές ενότητες ενόψει της κάλπης της 6ης Οκτωβρίου ανέπτυξαν οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας τηλεμαχίας τριών περίπου ωρών στη δημόσια τηλεόραση από την οποία δεν έλειψαν πάντως και οι εκατέρωθεν βολές.

Σε ο,τι αφορά το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε σε ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και πρόσθεσε: Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή δεν την έφερε ούτε ο πελαργός, ούτε έπεσε από την Ακρόπολη.Είναι προϊόν αγώνα, και προσπάθειας.

«Από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κρίνεται κατά πόσον θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει τη χώρα. Κρίνεται αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος.

Στις 6 Οκτωβρίου πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, σπάστε τους μηχανισμούς, ανατρέψτε τις δημοσκοπήσεις, τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στις 6 Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα, ενώνουμε δυνάμεις, επεσήμανε ο Χάρης Δούκας και συμπλήρωσε λέγοντας:Πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα: Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό, φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του Κ. Μητσοτάκη.

Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη η νέα ηγεσία να έχει διεθνή εμπειρία, επάρκεια στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη Βουλή και στην κυβέρνηση.Ψηφίζουμε πρωθυπουργό και όχι απλά πρόεδρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Θα είμαι πάντα εδώ, γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής. Δεν έφυγα ποτέ. Απευθύνομαι σε όλους εσάς. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο, επεσήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης.

1η Ενότητα Οικονομία, ανάπτυξη

Ν. Ανδρουλάκης: Είναι τζούσι οτι οι 11 βγήκαν απέναντι στον Κ.Μητσοτάκη. Καταθέσαμε πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν απο τους 11 βουλευτές της ΝΔ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επανακαταθέσαμε σχετικές προτάσεις σήμερα. Το δανειολόγιο είναι ήδη στο πρόγραμμα μας(απάντηση σε ερώτηση Γερουλάνου)

Ν. Γιαννακοπούλου: Για εμένα το όραμά μου ειναι να αναπτύξουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο με κέντρο την παιδεία. Γιατι να μην επιμεινουμε σε ένα μπραντάρισμά της με την δημόσια παιδεία, ενός κέντρου παιδείας που θα προσελκυει φοιτητες από όλο τον κόσμο. Να έρθει κάποιος να σπουδάσει στη χώρα μας

Π. Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα πολύ άδικο. Φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Το κράτος ευθύνεται για οτι αποτυγχάνει να συγκεντρώσει αυτά που πρέπει . Για να μαζεψεις τους φόρους που πρέπει να πληρώνεις πρεπει να μπορείς να μαζέψεις τα έξοδα αυτά. Το κράτος ευθύνεται για το ότι αποτυγχάνουμε να μαζεψουμε τους φόρους που θα έπρεπε να μαζέψει.

Α. Διαμαντοπούλου: Η τεκμαρτή φορολόγηση ισοπεδωτικό μέτρο. Εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε όλες τις περιφέρειες, όλα τα επαγγέλματα με τον ίδιο τρόπο. Η κυβέρνηση οδηγεί μαζικά επιχειρήσεις στην ανεργία ειδικά τις μικρομεσαίες. Θέλουμε σταθερό φορολογικό σύστημα και δίκαιο.

Χ.Δούκας: Υπερκέρδη τραπεζες και τι έσοδα αναμενονται. Ανακοίνωσαν 3 δισ. υπερκέρδη και έξι μέσα στη χρονιά όταν τις έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές. Άδικη η φορολογική πολιτική, δεν μπορεί να είναι 5 και 10% για τα μπόνους και 30 και 40% για όλους τους άλλους. Η δημόσια δωρεάν παιδεία στον πάτο στη χρηματοδότηση της , πρέπει να την ενισχύσουμε

Μ. Κατρίνης: Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση κατοικίες. Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει κατοικίες που έχουν περιέλθει στο δημόσιο. Αύξηση αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε άλλους 20 φόρους. Πρόβλημα οτι οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια. Υπάρχει μια οικονομία για λίγες επιχειρήσεις

2η Ενότητα Κοινωνικό κράτος – Νεα γενιά, Δημογραφικό.

Γερουλάνος: το πρόγραμμα Αναγέννηση προβλέπει αποσυγκέντρωση εξουσίας .Το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες αυτή τη στιγμή που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας. Κανένα από τα τρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Και η οικονομία θέλει ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχω παρουσιάσει το πρόγραμμα Αναγέννηση, ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον διανέμουμε δίκαια, θα πρέπει πρώτα απ όλα να συγκεντρώσουμε την εξουσία. Δηλαδή οι τοπικές οικονομίες να έχουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ν. Γιαννακοπούλου: Να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό ζήτημα. Να υπάρχει φύλαξη των συνόρων , βάσει διεθνών κανόνων και τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρώπη ποια είναι η στάση της για το μεταναστευτικό με αφορμή και τη διαφοροποίηση της Γερμανίας που κλονίζει τη συνθήκη Σέγκεν. Να υπάρξει βαθιά συζήτηση εντός κόμματος, να λειτουργήσει πιο θεσμικά , πιο δημοκρατικά πάνω σε τόσο σοβαρά ζητήματα.

Χ. Δούκας: η επιδοματική προσέγγιση της ΝΔ είναιστη λάθος κατεύθυνση , Δημιουργεί μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεόπτωχοι . Να ενισχύσουμε στην πράξη, την καινοτομία, .Χρειάζεται ριζική αλλαγή για το πώς προσεγγίζουμε το παραγωγικό μοντέλο. Καινοτομία, κοινωνική στέγαση. Θα μπορούσε το 10% της επένδυσης στο Ελληνικό να δοθεί στη νέα γενιά και την κοινωνία, όπως τις ευρωπαϊκές νόρμες;»

Α. Διαμαντοπούλου: η δημογραφική έκρηξη της Αφρικής συνδέεται άμεσα με το μεταναστευτικό. Το κόμμα μας έπρεπε να θέσει αυτή τη διάσταση. Να βάλουμε το σοβαρότατο ζήτημα της αύξησης των ροών απο την Τουρκία

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμα του ζητήματα μετανάστευσης πολύ πριν τα φέρει η κυβέρνηση. Ανέλαβα πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτής για τα θέματα αναθεώρησης του Δουβλίνου ώστε να μην παραμείνει ο κανόνας της πρώτης χώρας.

Μ. Κατρίνης:«Πρότυπο της δεκαετίας του 80′ επικαιροποιημένο, με κοινωνικό κράτος με δημόσια σχολεία, υγεία. Να μην κάνει ένα παιδάκι χιλιόμετρα επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε συγχώνευση τμημάτων. Είναι επιτακτικη η επαναφορά των προτύπων του ’80 του ΠΑΣΟΚ. Με δωρεάν υγεία»

3η ενότητα: Εξωτερική πολιτική

Ν. Γιαννακοπούλου: Πήραμε το μέρος του Ισραήλ αρχικά οταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση απο τη Χαμάς. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει ωστόσο . Δεν τιμά κανέναν αυτό που γίνεται .

(Γιαννακοπούλου σε Κατρίνη για πατριωτικό ΠΑΣΟΚ: Βλεπω διασταση απόψεων με Ανδρουλάκη στο θέμα του βετο. Οταν ησουν προεδρος ΚΟ οι θεσεις που εφερες ηταν σε συμφωνια με τον Ανδρουλακη;

Κατρινης: Σε πολλα θεματα συννενοούμασταν μαζί. Θυμασαι καλα επαναφερω τις θεσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Και πρεπει να τις λέμε πιο δυνατά και καθαρά.

Α Διαμαντοπούλου: Η συμφωνία Πρεσπών έχει πολλά προβλήματα, όταν μια συμφωνία έχει διακρατικά χαρακτηριστικά δεν γίνεται καμία χώρα να κάνει πίσω. Έχουμε τη δυνατότητα να την περιφρουρήσουμε. Ο Ερντογάν έβαλε τον πρωθυπουργό σήμερα στον τοίχο μιλώντας για δυο κράτη στην Κύπρο . Είμαστε πάλι χωρίς σχέδιο για το Κυπριακό.

Χ. Δούκας: Αυτό που έγινε στην Κάσο αφορά θέματα εθνικής κυριαρχίας και σαν ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε μόνο σε μια ανακοίνωση. Θα έπρεπε να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Το θέμα της ΑΟΖ μόνο αυτό να διευθετηθεί στη Χάγη., αφού προηγουμένως να έχει υπογράψει το δίκαιο της θαλάσσης η Τουρκία. Αναφαίρετο δικαίωμα μας τα 12 μίλια μπορούμε να το ασκήσουμε όταν το επιθυμούμε.

Μ. Κατρίνης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει βάλει το Κυπριακό στο ράφι . Πρέπει να επικαιροποιηθεί το αμυντικό δόγμα Ελλάδας -Κύπρου. Η κυβέρνηση έχει λογική εφησυχασμού και ενδοτισμού. Εξαιρετικά επικίνδυνο να βάλουμε θέμα άρσης του βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ. Τάσσομαι υπέρ της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε κάτι τέτοιο. Στα εθνικά θέματα το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκάθαρη στάση. Σταθερά σε όλα τα ζητήματα επαναφέρω τις θέσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ

Π. Γερουλάνος: Οτιδήποτε συζητηθεί πρεπει να γίνει μέσα απο το δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα με δυνατή διπλωματία, και δυνατό στρατό έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα. Πάντα με το διεθνές δικαίο, σπρώχνοντας την Τουρκία να δεχθεί το διεθνές δίκαιο.

Ν. Ανδρουλάκης: Η ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας έχει παγώσει επί της ουσίας απο το 2007 λόγω καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απο τον Ερντογάν. Να προετοιμαστούμε για μια ειδική σχέση με την Τουρκία με ενσωματωμένες κυρώσεις όταν η γειτονική χώρα προχωρά σε παραβιάσεις

4η ενότητα : Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση

Α. Διαμαντοπούλου: Άμεση η αντίδραση μου στο θέμα των υποκλοπών κάνοντας λόγο σε ανάρτηση μου για μείζον εθνικό σκάνδαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες. Η θέση μου ήταν και σωστή και καταγγελτική. Απαράδεκτο να παρακολουθείται με οποιοδήποτε τρόπο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

**Ερωτήσεις -Απαντήσεις Διαμαντοπούλου -Χ. Δούκας: Έπρεπε να υπερψηφισουμε την επιστολική ψήφο.
Διαμαντοπουλου σε Δούκα: Για τοπική αυτοδιοίκηση. Λες ότι θα ήθελες να ειναι παράδειγμα συνεργασίας. Ποιο ειναι το αποτέλεσμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανταρσυα

Δούκας : ΠΑΣΟΚ ήμουν πάντα δεν έφυγα ποτέ. Εγώ κάνω μέτωπο με νεοφιλελευθερη λαιλαπα ιδιωτικοποιήσεων

Διαμαντοπουλου: Ακουγονται αποψεις απο τον Δήμο που δεν ειναι αποψεις ΠΑΣΟΚ και είναι εκτος εποχης. Αυτη η προσεγγιση ειναι αποψεις σου ή αποψεις ΣΥΡΙΖΑ 2015;

Δούκας: Για τις καταληψεις και παιδεια τοποθετήθηκα καθαρα .Ερχιονται funds και αγοραζονται πανεπιστημια. Για το μετρό στα Εξαρχεια ,ο κοσμος εχει δικαιωμα στον ιδιωτικο χώρο**

Μ.Κατρίνης: Έχοντας υπηρετήσει τη βουλή πάνω απο 12 χρόνια, πιστεύω στην Κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι στη μιντιακή δημοκρατία . Η Βουλη είναι σημαντικη. Οταν την υπηρετείς με μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Οχι απλα με το να παρίστασαι. Δεν είναι το μονο κριτήριο. Αλλα θα πρεπει να εχει παρουσία, οπως και στις πόλεις. Να φέρει το κόμμα πρώτο. Να ειναι καθε μερα σε άλλο σημειο της χώρας

Ν. Ανδρουλάκης: Θα παρουμε πρωτοβουλία να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της δικαιοσύνης κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στο θέμα της δυσπιστίας πηρα πρωτοβουλία και το βράδυ ήταν ηττημένη η κυβέρνηση και το Μαξίμου. Ενίσχυση της αυτοδιοίκησης που πρεπει να ενισχυθεί με πόρους.

Π. Γερουλάνος: Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να στηλιτεύσουμε όσα έγιναν στην υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία . Θα έκανα οτι έκανε και ο κ. Ανδρουλάκης αν ημουν στη θέση του. Επικοινωνιακά όμως ο χειρισμος ήταν λάθος , δώσαμε την εντύπωση οτι μιλούσαμε μονο για τις υποκλοπές.

Ν. Γιαννακοπούλου: Ημουν από τις πρώτες που υπερασπίστηκα Ανδρουλακη γι αυτή τη χυδαία στάση της κυβέρνησης. Αλλα πρεπει ως κομμα να λειτουργούμε θεσμικα. Εγώ θα εκανα κατι διαφορετικο. Θα κατέθετα πρόταση μομφης αμέσως μετάτο πόρισμα για τα Τέμπη και όχι μετά από δημοσίευμα.
Πρωτοφανής η κατάπτωση των θεσμών στην υπόθεση των υποκλοπών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

5η ενότητα: Κλιματική κρίση, ενεργειακή μετάβαση

Χ .Δούκας: Εβαλα στόχο 5.000 δεντρα στην Αθήνα. Εχουμε βάλει ήδη τα 2.500 και τα υπόλοιπα θα μπουν φέτος. Προχωρούμε και τη διπλή Ανάπλαση Υπάρχει και μια εφαρμογή διαδικτυακή όπου κάθε πολίτης μπορεί να δει τι δέντρο φυτεύεται. Η ΔΕΗ δεν πρεπει να σέρνει το χωρό της ακρίβειας αλλά να την κρατάει χαμηλά. Η έκθεση Ντράγκι, μία από τις τρεις πρώτες κορυφαίες προτεραιότητες που θέτει είναι η φθηνή ενέργεια.Κρίσιμος ρόλος που έχουν να παίξουν οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει για τα επόμενα δύο χρόνια να έχουν σταθερά τιμολόγια, όχι κυμαινόμενα

Μ. Κατρίνης: Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει κάνει ελάχιστα. Ναι στην ενεργειακή μετάβαση ,όχι όμως που θα κοστίζει στους πολίτες. Να μιλήσουμε για μια ενεργειακή κρατική εταιρία, που θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών

Ν. Ανδρουλάκης: Τέσσερα μεγάλα ολιγοπώλια που δυσκολεύουν τη ζωή μας. Η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική πράσινης μετάβασης που την εκμεταλλεύονται ολιγάρχες με μεγάλα πράσινα πάρκα . Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα οτι στο εξωτερικό με ενεργειακές κοινότητες. Ο κ. Μητσοτάκης τροχονόμος συμφερόντων.
Η εξάρτηση του φυσικού αερίου μεγάλη και αυτό ήταν καταστροφικό λάθος και της κυβέρνησης Τσίπρα και κυβέρνησης Μητσοτάκη

Π. Γερουλάνος: Άλλη η προσέγγιση στην πρόληψη και άλλη στην αντιμετώπιση των φαινομένων. Στον Υμηττό δίκτυο δημάρχων παρακολουθούν το βουνό και έχουν καταφέρει να προστατεύσουν σε επίπεδο πρόληψης. «Αλλο η πρόληψη και άλλο η αντιμετώπιση. Εχουμε πρόβλημα αρμοδιοτήτων στην Ελλαδα γιατί το κράτος θέλει να έχει όλη την εξουσία πάνω του, αλλά να μοιράζει αρμοδιότητες. Λέει στους δήμους να κάνουν καθαρισμούς τον Ιούνιο ενώ πρέπει να γίνουν τον χειμώνα

Ν. Γιαννακοπούλου: Εγω μιλάω για συμφέροντα με ονοματεπώνυμο. Οταν με εξαφάνισαν το Μega, τα ΝΕΑ όπως ο Στάλιν τον Τρότσκι. Δεν είναι η Νάντια απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτό είναι τελείως λάθος. Το γεγονός ότι έχω άλλη άποψη δεν είναι ποινικό αδίκημα. Σέβομαι και τιμώ όλους τους συνυποψηφίους μου και όλα τα στελέχη. Θα παλεύω για την αντίθεση άποψη.»

Α. Διαμαντοπούλου: Δεν υπάρχει συνολική πολιτική για τα αντιπλημμυρικά έργα. Πρέπει τώρα να γίνει αίτημα στην ΕΕ με γρήγορες διαδικασίες να γίνουν έργα σε ευάλωτες περιοχές όπως η Θεσσαλία

6η ενότητα: ΠΑΣΟΚ επόμενη μέρα

Μ. Κατρίνης: Στηρίζω το ΠΑΣΟΚ και τους ανθρώπους που το πίστεψαν. Το ΠΑΣΟΚ να πάρει την πρωτοβουλία να κάνει μια μεγάλη παράταξη απο τη βάση που θα είναι πραγματική απειλή για τη ΝΔ, όχι με συναλλαγές κορυφής. Το κάλεσμα στους πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στα υπόλοιπα κόμματα

Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε μήνες μπροστά μας , είναι κρίσιμο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας . Έχουμε πανίσχυρο πρωθυπουργό που ελέγχει τα πάντα. Πρέπει να φτιάξουμε θεσμικά αντίβαρα, η συζήτηση που πρέπει να γίνει και στο κόμμα , θα είναι η δυναμική διάκριση των εξουσιών. Η παράδοση θέλει τον πρόεδρο απο άλλο κόμμα, αλλά θα το συζητήσουμε . Πρέπει να πάρουμε γενναίες θεσμικές πρωτοβουλίες.

**Ερωτηση απάντηση Ανδρουλάκης σε Δούκα :Επένδυσα στην ανανέωση. Δεν είμαι γεφυρατζής. Συνέχισα την αυτονομία και την ανανέωση. Το ΠΑΣΟΚ ήταν γερασμένο σώμα και απορώ πως ο πιο ευνοημένος από αυτή τη κατάσταση, εσύ, διαφωνείς»

Δούκας: Εχουμε παλέψει και οι δύο δε μου αρέσει η διατύπωση περί ευνοημένου Αλλα έλεγες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Ελεγες ότι δεν πήγαμε καλά και μετά βγήκες και είπες ότι είσαι ευχαριστημένος.***

**Ερώτηση Ν. Γιανακοπούλου σε Ανδρουλάκη: Τα έκανες όλα καλά; Τα άλλα κόμματα εχασαν 1,5 εκατ. ψήφους κι αντί να πάρουμε, χάσαμε και 100.000 ψήφους.

Ανδρουλάκης: Είναι καλό να βάζεις στόχους. Το παν είναι η παράταξη. Πέρασε δύσκολα η παράταξη αυτή και επέστρεψε περήφανα με το σύμβολό της. Οι ψηφοφόροι δεν πηγαν σε άλλα κόμματα αλλά σε αποχή στις ευρωεκλογές**

Ν. Γιαννακοπούλου: Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να αλλάξουμε τη χώρα. Για αυτό πρέπει να πείσουμε. Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ πέρα, ξεκίνησε γιατί τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω οτι δεν ήταν νίκη , έβρεχε ψηφοφορους και εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Η δημοσκοπική άνοδος έχει να κάνει και με αυτό που συμβαίνει εδώ απόψε. Αν ο κ. Ανδρουλάκης επανεκλεγεί θα είμαι στην πρώτη γραμμή.

Π. Γερουλάνος: Έχουμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις σε δυο νίκες προέδρων που δεν ήταν βουλευτές στα κόμματα τους, του Ν. Ανδρουλάκη και Στ. Κασσελάκη. Τα αυξημένα ποσοστά του κ. Ανδρουλάκη αμέσως μετά την εκλογή του εξατμίστηκαν. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαδικασία αποσύνθεσης. Μήπως πρεπει να αναθεωρήσουμε μετά απο αυτή την εμπειρία. Να εκλέξουμε ένα πρόεδρο που θα αντιπαρατεθεί και μέσα στη βουλή και στην κοινωνία για να νικήσει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη

Α. Διαμαντοπούλου: Το 2013 υπηρξε για το ΠΑΣΟΚ αφετηρία . Πρεπει να μιλήσουμε για το μέλλον. ΤΟ ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει αυτοδύναμο , αφού μιλήσει για την νέα εποχή. Θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα ερωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουμε και όχι εμείς. Η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος. Θα προχωρήσουμε όχι πολεμικά κάνοντας ουσιαστικά και τεκμηριωμένη πολιτική.

**Π. Γερουλάνος ερώτηση σε Διαμαντοπούλου :Λείπεις 12 χρόνια απο τις μάχες ξαφνικά έρχεσαι πίσω . Πως ελπίζεις να επιστρέψεις και να εμπνεύσεις ;
Διαμαντοπούλου :Είμαι σταθερά στην παράταξη μέσα και απο το Δίκτυο. Η μεγαλύτερη μάχη που έχω δώσει ήταν το 2009 με το 2012, τοτε είπα ας βγουν άλλοι άνθρωποι μπροστά , ήμουν σε όλες τις μάχες και είπα οχι στην κομματική ζωή για ένα διάστημα , έξω απο το κόμμα αλλά μέσα στην παράταξη**

Χ. Δούκας: Θα υποδείξουμε με διαδικασίες και όργανα ποιος θα είναι επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εφόσον εκλεγώ . Υπάρχει ευρωπαικό κεκτημένο, δήμαρχος και πρόεδρος κόμματος. Μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε

**Ερώτηση -απάντηση Ανδρουλάκη σε Δούκα: Δεν είσαι Μιτεράν και ευτυχώς δεν είσαι Ερντογαν.

Δούκας: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Αυτό που έκανες είναι απρέπεια

Κατρίνης σε Δούκα: Δε λες την αληθεια στους πολίτες και φοβάσαι να πας από πόλη σε πόλη.

Τελικές τοποθετήσεις

Ν. Ανδρουλάκης: Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία. Δεν ήρθε με τον πελαργό, αλλά είναι προσπαθεια και κόπος πολλών ετών. Το κοστούμι που μας έραψαν για συμπλήρωμα δεν το βάζουμε. Καταφέραμε να φύγουμε από τις μυλόπετρες του δικομματισμού. Μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε το 21 με πολιτικό ήθος. Δεν το κάνουμε για να μεγαλώσουμε τις ΄έδρες του ΠΑΣΟΚ αλλά για τη κοινωνία και μία γενιά που φεύγει για το εξωτερικό

Π.Γερουλάνος: Από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί η ήττα της ΝΔ. Αρα μιλάμε για επιλογή νίκης ή ήττας. Νίκη θα έρθει με επιλογή πείρας. Φέρνω και πείρα και σχέδιο και ενότητα. Και γι αυτό πιστεύω ότι μόνο με ενότητα και διεύρυνση θα οδηγήσουμε το κόμμα στη νίκη.

Α Διαμαντοπούλου: Απευθύνομαι στα 2,5 εκ. πολίτες που έφυγαν απο το ΠΑΣΟΚ απο το 2012 και μετά. ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς αυτό , δεν είναι σίγουρα οτι θα το τολμήσει . Το κόμμα θα πρέπει να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. .Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό αλλά συγκροτημένο σώμα και πρέπει να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα στον κόσμο. Για κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές αλλαγές. Με διεθνή εμπειρία στην ηγεσία. Με επάρκεια σε Βουλή, τοπική αυτοδιοίκηση.Ψηφίζετε για τον επόμενο πρωθυπουργό και όχι απλώς πρόεδρο κόμματος.

Ν.Γιαννακοπούλου: Τόλμησα να πω αυτό που σκεφτόμασταν όλοι για να έρθουμε εδώ. Βγήκα και τόλμησα όπως πάντα να πω την αλήθεια. Χρειάζεται η χώρα αντιπολίτευση ισχυρή απέναντι στον Μητσοτακη. Γι αυτό πρεπει πρώτα το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει και να μη πορεύεται με μικρά βήματα, ούτε με λαϊκισμους, με σκέψη για θολά σχήματα. Να πάει σε τολμηρές και μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις.

Χ. Δουκας. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της χώρας.Οι πολίτες ζουν σε ανασφάλεια. Δεν συμβιβάζομαι. Πιστεύω βαθιά στη δημιουργική δύναμη της παράταξή μας. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια ευκαιρία για μια νέα εποχή. Να απαντήσουμε στο αν θέλουμε υπέρβαση με ΠΑΣΟΚ έτοιμο να κυβερνήσει ή ένα φοβικό ΠΑΣΟΚ. Να δημιουργήσουμε ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα. Στις 6 Οκτωβρίου ενώνουμε δυνάμεις

Μ. Κατρίνης. Οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές . Απευθύνομαι σε όλους εσάς . Οσοι είδατε τη ζωή σας να αλλάζει με το ΠΑΣΟΚ και μετά φύγατε. Σε όσους θέλετε να αλλάξει η ζωή σας. Είμαι εδώ για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις εκλογές. Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο και πεντακάθαρη πρόταση. Για μια νέα αρχή για την παράταξη και τη χώρα.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα