back to top
22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 06:00

Διαβάστε επίσης

Με το βλέμμα στην Μέση Ανατολή βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ, για πρώτη φορά, εξαπέλυσε βαλλιστικό πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ, ο οποίος ωστόσο αναχαιτίστηκε πάνω από την ισραηλινή πρωτεύουσα. Άμεση ήταν η απάντηση των ισραηλινών μαχητικών, τα οποία βομβάρδισαν περιοχές στα βόρεια της χώρας.
Αίγυπτος, Ιράκ και Ιορδανία υποστηρίζουν πως το Ισραήλ σπρώχνει την περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο.
Την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν απέκλεισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα». Ο Μικάτι κατήγγειλε πως το Ισραήλ παραβιάζει τη λιβανική εθνική κυριαρχία.

«Στον Λίβανο έχει ξεσπάσει πλέον επίγεια κόλαση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης στην κρίση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο και να σιγήσουν τα όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος «έχει διαρκέσει υπερβολικά πολύ προκαλώντας χωρίς καμιά δικαιολογία τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων».

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο πεδίο, ενώ ο επικεφαλής του, μιλώντας σε στρατιώτες, είπε ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για χερσαία εισβολή.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξεπερνούν τις 90.500 οι εκτοπισμένοι λόγω των ισραηλινών πληγμάτων από τις αρχές της εβδομάδας στον Λίβανο. Τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν χθες από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ.

Την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μια ημέρα μετά την προκλητική ομιλία Ερντογάν από το ίδιο βήμα για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
«Αποτελεί προσβολή για την παρούσα ολομέλεια, να ονομάζεται μια εισβολή ειρηνευτική επιχείρηση», επισήμανε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι à la carte.
Επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και κάλεσε για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων παροτρύνοντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στάση και να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο για μια ειρηνική και ενωμένη Κύπρο.

Αναστολές και τροποποιήσεις σήμερα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των Προαστιακών γραμμών λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία εργαζομένων ΣΕΠ και ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στη Γραμμή 3 του Μετρό από και προς Αεροδρόμιο.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το περιστατικό με φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα κάτω από συρμό του Ηλεκτρικού μεταξύ των σταθμών Νερατζιώτισσα και Ειρήνη.
Με ανακοίνωσή της η ΣΤΑ.ΣΥ. διευκρινίζει πως η φωτιά δεν εκδηλώθηκε σε συρμό και πως αυτός δεν εμφανίζει ορατές ζημιές. Έρευνα για τα ακριβή αίτια διεξάγει η Πυροσβεστική.

Τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως και 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%, περιλαμβανει νομοσχεδιο του υπ. Εσωτερικών που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή.
Επίσης, παγίως, θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Αποκλεισμό της από debate στο Mega το οποίο θα διεξαχθεί με τέσσερις αντί για έξι υποψηφίους καταγγέλλει η Νάντια Γιαννακοπούλου σε επιστολή της προς τους συνυποψηφίους της. Η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει εξωθεσμική παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος με τον αποκλεισμό της ίδιας και του Μιχάλη Κατρίνη και καλεί τους 4 συνυποψηφίους της να μην συμμετάσχουν σε αυτή τη «διαδικασία ντροπής», όπως την χαρακτηρίζει.

Σε «μίνι ανασχηματισμό» της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε το προεδρείο της ΚΟ του κόμματος σε συνεννόηση με τον επικεφαλής Νίκο Παππά.
Τον τομέα Οικονομικών αναλαμβάνει ο Χάρης Μαμουλάκης με τον Γιώργο Καραμέρο να μετακινείται στον Τομέα Υποδομών και Μεταφορών.
Η Πόπη Τσαπανίδου τοποθετείται στον τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ ο Παύλος Πολάκης επιστρέφει στον γνώριμο για εκείνον Τομέα Διαφάνειας. Η Ραλλία Χρηστίδου αναλαμβάνει τομεάρχης Ναυτιλίας.
Αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εκτός από τον Βασίλη Κόκκαλη θα είναι και ο Χρήστος Γιαννούλης.

Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο νοσηλεύεται η Μαρινέλλα, η οποία κατα τη διάρκεια συναυλίας της στο Ηρώδειο κατέρρευσε στη σκηνή. Η εταιρεία παραγωγής της συναυλίας ανακοίνωσε ότι εμφάνισε ξαφνική αδιαθεσία στο τρίτο τραγούδι, και οι γιατροί συνέστησαν περαιτέρω εξετάσεις. Oι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη σύλληψη τριών μαθητριών ηλικίας 14, 15 και 16 ετών για πρόκληση σωματικής βλάβης σε βάρος μιας 13χρονης μαθήτριας, καθώς και των κηδεμόνων τους για παραμέληση της εποπτείας τους, προχώρησε η αστυνομία στα Χανιά. Το περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι έξω από σχολείο.

Πέθανε χθες σε ηλικία 84 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος έπειτα από αρκετές ημέρες νοσηλείας με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
«Υπήρξε ενεργός πολίτης, με πολύχρονη εμπλοκή στην πολιτική και τον συνδικαλισμό, υπηρετώντας με συνέπεια τις πολιτικές πεποιθήσεις του και την παράταξη στην οποία ανήκε», σημειώνει -μεταξύ άλλων- στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στη διεθνή επικαιρότητα,
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις κρατών-συμμάχων του στη Δύση να επιτρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις του να χρησιμοποιεί πυραύλους μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων πιο βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επιθετικότητας εναντίον της Ρωσίας, ακόμη κι αν ο εχθρός θέσει κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία μας, με τα συμβατικά όπλα», δήλωσε μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία πολλών κορυφαίων αξιωματούχων, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη Γερμανία, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης των προέδρων Ρικάρντα Λανγκ και Ομίντ Νουριπούρ, την αποχώρησή του από το κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε το βράδυ το 10μελές προεδρείο της νεολαίας.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου υιοθέτησαν νόμο εγγυώμενο τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης μέχρι τον Δεκέμβριο, αποτρέποντας το περιβόητο shutdown, την παράλυση μέρους του κράτους, έναν μήνα και κάτι πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες διεκδικούν την προεδρία η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ. Μένει να το υπογράψει ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στην αθλητική σας ενημέρωση:
Με 3-1 ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ από τη Γαλατασαράι στην Τουρκία, στον πρώτο αγώνα για τη League Phase του Γιουρόπα Λιγκ.

ΚΑΙΡΟΣ:
Γενικά αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις έως και τo απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα