back to top
26.9 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

Έκθεση για τα 96χρονα του Μ. Θεοδωράκη από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»

Διαβάστε επίσης

Επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια ζωής και προσφοράς του Μίκη Θεοδωράκη από τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που διαθέτει το αρχείο του σπουδαίου Έλληνα, διοργανώνουν μια έκθεση – υπενθύμιση του πολύπλευρου μουσικού και πολιτικού του Γαλαξία. Όπως, ο τίτλος που ο ίδιος επέλεξε. Γιατί έτσι θέλει να αποκαλεί το σύμπαν του δημιουργικού του έργου.

Οι επισκέπτες, θα ξεναγηθούν στις πολλές γωνιές του ιδιωτικού και δημόσιου τοπίου του, μέσα από θεματικές, που παρουσιάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Αφορούν εκφάνσεις της ιδιοφυούς του προσωπικότητας στη μελοποίηση ποιητικού λόγου, στη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, στη λαϊκή σύνθεση, το τραγούδι, στην όπερα, το ορατόριο και το μπαλέτο.

Επίσης, μπορεί κανείς να δει φωτογραφικά τεκμήρια από τη νεανική του ηλικία και τα δύσκολα χρόνια της εξορίας, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και άλλο υλικό.

«Η έκθεση είχε προγραμματιστεί να γίνει το 2020 με αφορμή τα 95 γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοιού, για να παρουσιαστεί στο κοινό από τις 7 Ιουνίου οπότε έγιναν τα εγκαίνια» είπε η μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στον Αθήνα 984 και στο Γιώργο Αποστολίδη.

 

Μιλώντας για τον μακρό όσο και ταραχώδη βίο του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από μελωδίες-ορόσημα της μουσικής και ιστορικής πορείας του τόπου, η Στεφανία  Μεράκου αναφέρθηκε στη περιπετειώδη διάσωση των σημειώσεών του.

«Βρέθηκαν πάνω σε πακέτα τσιγάρων. Σε ένα κομματάκι χαρτί, με σχεδιασμένο το πεντάγραμμο ό πενταγράμμου, υπήρχαν στίχοι του για ένα τραγούδι.»

Εντυπωσιακή είναι και η ιστορία με τις χαρτοπετσέτες από τις φυλακές Ωρωπού όπου ο Θεοδωράκης ήταν έγκλειστος στις αρχές του 1969 με 1970. «Ελλείψει χαρτιού, ο Μίκης κατέγραφε τις σκέψεις του σε χαρτοπετσέτες που έπαιρνε από την τραπεζαρία των κρατουμένων.
Σκέψεις που συγκρότησαν δοκίμια για το το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και το Καλλιτεχνικό του Πιστεύω, το οποίο γράφτηκε και σε τετράδιο, το οποίο εκτίθεται ανάμεσα σε πολλά άλλα σημαντικά τεκμήρια.»

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες, ίσως η κυρίαρχη, της ελληνικής ζωής. «Ένας εμπνευσμένος αγωνιστής στην υπηρεσία των ιδανικών του, με όλες του δυνάμεις. Από τα νεανικά του χρόνια μέχρι σήμερα. Είτε πρόκειται για τη μουσική, είτε για την ελευθερία και τη φιλία των λαών του κόσμου. Το έργο του αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, μέχρι και σήμερα.»

O Μίκης Θεοδωράκης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμπορεύονται από το 1991. Στις αίθουσες του έχουν φιλοξενηθεί όλα τα είδη της μουσικής του. Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, με τη συγκεκριμένη έκθεση, σε επιστημονική επιμέλεια και της μουσικολόγου Στεφανία Μεράκου, τιμά το σπουδαίο Έλληνα και συνθέτη για τη προσφορά του.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: https://mmb.org.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα