back to top
29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Στοχευμένες παρεμβάσεις του δήμου στον τομέα καθαριότητας μέσα στο 2022

Διαβάστε επίσης

Σε μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας, σχετικά με την καθημερινότητα του πολίτη, έχει προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων μέσα στην χρονιά.

Οι μπλε κάδοι διπλασιάστηκαν σε αριθμό στις γειτονιές της Αθήνας, αυξήθηκαν τα δρομολόγια των αποριμματοφόρων αποκομιδής, τριπλασιάστηκε το ποσοστό ανακύκλωσης κ.α.

Συγκεκριμένα:

Με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και του αρμόδιου αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Νίκου Αβραμίδη υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στην χρονιά οι μπλε κάδοι και αυτήν την στιγμή 6.500 νέοι κάδοι ανακύκλωσης βρίσκονται στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας. Αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση απασχολούνται 28 απορριμματοφόρα αποκλειστικά με την αποκομιδή, υλοποιώντας ημερησίως 35 δρομολόγια και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες. Έτσι, μαζί και με την πολύτιμη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των Αθηναίων, ο τομέας Καθαριότητας του δήμου κατάφερε και τριπλασίασε το ποσοστό ανακύκλωσης στο 7% από το 2% που ήταν, ενώ στόχος είναι να φτάσει το 10%!

Επίσης, τοποθετήθηκαν 600 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων σε ειδικά σημεία στη πόλη, αξιοποιώντας τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν, με την επιστροφή στη φύση του πιο πολύτιμου δώρου, του κομπόστ.

Επίσης παρέχονται κι άλλα εναλλακτικά ρεύματα ανακύκλωσης όπως: ανακύκλωση οχημάτων, μεταλλικά υλικά, μπαταρίες, παλιά κομπιούτερ, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων κ.ά.

Με τις πρακτικές της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μειώνονται οι ποσότητες των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή στον ΧΥΤΑ, εξοικονομούνται πόροι όπως καύσιμα, νερό και πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή νέων υλικών, μειώνονται τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ελαττώνονται τα πλαστικά, που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αφομοιωθούν.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την καθαριότητα, την ανακύκλωση, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της Αθήνας γίνεται με την εγκατάσταση 350 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο και στις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα