back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σχέδιο Προυπολογισμού 2022: Μείωση ανεργίας κατά δύο μονάδες και πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Mείωση της ανεργίας κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες με παράλληλη ενίσχυση της απασχόλησης κατά σχεδόν τρεις μονάδες και πλεόνασμα της τάξεως του ενός δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, περιλαμβάνουν οι προβλέψεις του νέου κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.

Οι προβλέψεις αυτές, παρουσιάζονται ως απότοκο της ανάπτυξης και των μέτρων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και την στήριξη των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7 μονάδες και υποχώρηση της ανεργίας στο 14,3% από 16% φέτος.

Η οικονομική αλυσίδα, την οποία αποτυπώνει ο κρατικός προϋπολογισμός και οδηγεί στην ενίσχυση της απασχόλησης και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, περιλαμβάνει:

  • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νεολαία, με την παροχή κινήτρων για ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας («πρώτο ένσημο»).
  • Την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα στηριχθεί στην ενίσχυση της απασχόλησης, με το 80,9% των νέων θέσεων εργασίας να αφορά θέσεις μισθωτής εργασίας, αλλά και στην αύξηση του ονομαστικού μέσου μισθού κατά 1,1%, η οποία αναμένεται να ωθήσει τις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας κατά 4,1% πάνω από το επίπεδο του 2021.
  • Τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και την αναστολή καταβολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  • Την ενίσχυση των ανέργων και των εποχικά απασχολούμενων.
  • Την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της αύξησης των καταβαλλόμενων επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, της αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, καθώς και της καταβολής διπλής δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος φέτος τον Δεκέμβριο.
  • Τα παραπάνω, παρά την σταθερά υψηλή δαπάνη για συντάξεις και αναδρομικά, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων στα 44,8 δις ευρώ και σε πλεόνασμα τουλάχιστον ενός δις ευρώ σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έξοδα (43,7 δις ευρώ).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα