back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αδ. Γεωργιάδης: Καμιά μείωση φόρου καυσίμων λόγω πληθωρισμού

Διαβάστε επίσης

Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, παραδέχτηκε ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των καυσίμων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται με την περυσινή περίοδο  που η οικονομία ήταν κλειστή, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αν συγκρίνουμε τις τιμές με το χαμηλότερο της οικονομίας, με την καραντίνα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένο κατά 45%. Σε σχέση με άλλες χρονιές είναι 15%-20%», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. «Μπαίνουμε σε έναν πληθωριστικό κύκλο. Όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις την ρευστότητα με μείωση των φόρων, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στην έκρηξη τιμών ενέργειας και καυσίμων, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, «γιατί εμείς ήδη έχουμε ανακοινώσει μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για να πάρει το κράτος πάνω του όλες τις αυξήσεις στο ρεύμα, να δώσει μια μεγάλη έκπτωση στο φυσικό αέριο, να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κλπ».

Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες χώρες στη σύνοδο του MED9 αποφάσισαν και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση και το πέτυχε. «Δε θα αφήσουμε κανέναν να παγώσει ούτε να μείνει από ρεύμα. Ζούμε μια ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση δεν αφήνει μόνους τους Έλληνες», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών. «Επειδή η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά, έχουμε το περιθώριο να είμαστε πάνω από τα προβλήματα. Τώρα με ποια μορφή θα δοθεί βοήθεια, πότε, για ποιους και πώς, θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα