back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της επαναπροώθησης μεταναστών στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Διαβάστε επίσης

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρσοβία κατά της επαναπροώθησης μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Από τον Αύγουστο, χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών, αλλά και με καταγγελίες μη κυβερνητικές οργανώσεων, οι πολωνικές αρχές οδηγούν όσους συλλαμβάνουν πίσω στα σύνορα και τους πιέζουν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε τα βασανιστήρια στα σύνορα», «Κανείς δεν είναι παράνομος» και «Απόψε κάποιος θα πεθάνει από το κρύο στα σύνορα».

Μικρότερες διαδηλώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με τις πολωνικές, λιθουανικές και λευκορωσικές αρχές. Την Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε μια τροποποίηση του νόμου περί αλλοδαπών, νομιμοποιώντας την πρακτική της επαναπροώθησης, παρά την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου.

Μέχρι τώρα, η πρακτική αυτή βασιζόταν σε ένα απλό υπουργικό διάταγμα.

Το κοινοβούλιο έδωσε επίσης το πράσινο φως για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα, κόστους 353 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλές μκο κατηγορούν την Πολωνία επειδή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ανατολικά σύνορά της, γεγονός που εμποδίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν τους μετανάστες ενώ απαγορεύεται και η πρόσβαση σε όλους (εξαιρούνται οι κάτοικοι της μεθορίου), συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα