back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Αθήνα 9.84 λέει “ΟΧΙ” στην έμφυλη βία και αφιερώνει έως τα μεσάνυχτα το πρόγραμμά του σε αυτό το σκοπό, δημιουργώντας και παρουσιάζοντας 13 podcast σχετικά με το θέμα.

Την ευχή “τα νέα κορίτσια να μην ανέχονται ποτέ κακοποιητικές συμπεριφορές”, τονίζοντας παράλληλα πως “όταν σταματήσουν οι γυναίκες να τις ανέχονται κάπου θα δυσκολευτούν και οι άντρες να τις ασκήσουν”, εξέφρασε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντας το πρωί τη σειρά podcast για την έμφυλη βία.

«Σπάνια καταγγέλλονται κρούσματα έμφυλης βίας και ακόμα πιο σπάνια έχουμε υποδειγματική τιμωρία των ενόχων, είπε στον Αθηνα 984 η ΠτΔ Κατερινα Σακελλαροπουλου. «Θα πρέπει και το ποινικό σύστημα να λειτουργήσει με έναν καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε.

Το αφιέρωμα του Αθήνα 9.84 συνεχίζεται με την Αρiστεα Γιαννου και την Κατερίνα Πουλοπούλου.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών αποτελεί μία συμβολική αφορμή να αντικρίσουμε κατάματα ένα διαχρονικό πρόβλημα. Να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Και να τις σπάσουμε μαζί με τη σιωπή που το τυλίγει”, δηλώνει σε μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «…εξοπλίζουμε τη Δικαιοσύνη με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο ώστε να τιμωρεί τους θύτες και να δικαιώνει τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει πια αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα», αναφέρει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεκατρείς γυναίκες δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, εξαιτίας της πατριαρχίας και της βίας που η ίδια γεννά”, τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρα, σημειώνοντας ότι “είναι χρέος της Πολιτείας η θεσμική αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και οι στοχευμένες δράσεις της για την εξάλειψή τους”.

.Στο μεταξύ, τις 10.000 αγγίζουν οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών από τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την 2η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών. Σε μία ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ΑΔΕΔΥ, φεμινιστικές οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διοργανώνουν συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή.

H Κομισιόν πρότεινε 9μηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τις 10 Ιανουαρίου για ταξίδια στην Ε.Ε. προκειμένου να προσαρμόσουν τα κράτη – μέλη τις εκστρατείες εμβολιασμού. Όπως επεσήμανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου το πιστοποιητικό συμβάλλει στην ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία. Είναι η πρώτη φορά που «συνδέεται» η ενισχυτική δόση με τα πιστοποιητικά.

Η Γαλλία δεν προχωρά προς το παρόν σε LOCKDOWN όμως όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, με τα νέα μέτρα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα λήγουν σε επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και έπειτα θα είναι απαραίτητη η χορήγηση της ενισχυτικής, αρχής γενομένης από τις 15 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει ούτε σε αυτή τη φάση «πρόωρο κλείσιμο καταστημάτων ή ταξιδιωτικοί περιορισμοί». Στις 24 ώρες από 72 η ισχύς των τεστ PCR. Υποχεωτικη η μασκα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ενω επαφιεται στους νομάρχες να ζητουν τη χρήση μάσκας σε υπαίθριες αγορές.

Οι αναμνηστικές δόσεις προσφέρουν ακόμη υψηλότερο επίπεδο προστασίας δηλώνει με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η πρόεδρος της Κομισιον, Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν.

Ενθαρρυντικά νέα εν τω μεταξύ για το εμβόλιο Sputnik-M το οποίο προκαλεί κυτταρική ανοσία στους εφήβους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οδηγίες του σκευάσματος, δημιουργήθηκε κυτταρική ανοσία στο 93,2% των εθελοντών εφήβων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές . Το εμβόλιο προορίζεται για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Την ίδια ώρα προκαλεί ανησυχία η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» σύμφωνα με την οποία μετά τους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση ο κίνδυνος λοίμωξης μεγαλώνει και άρα κρίνεται απαραίτητη η αναμνηστική. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας Lumit Health Services, ανέλυσαν στοιχεία για 80.057 ενήλικες με μέση ηλικία 44 ετών, που είχαν κάνει μοριακό τεστ τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους δέκα (9,6%) βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό του.

Παγκόσμια ανησυχία και για το αφρικανικό στέλεχος με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που ταυτοποιήθηκε στη Μποτσουάνα, και μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 10 περιπτώσεις αυτού του στελέχους.

“Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου”, τονίζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη Washington Post. Υπογραμμίζει ότι σήμερα στη χώρα μας “το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι”.

“Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει”, επανέλαβε, στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού ως λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έστειλαν, κατά την διάρκεια της συνάντησης τους, ο Οικουμενικός Πατριαρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Κύκλωμα με πλαστά rapid test, στο οποίο εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ένας φαρμακοποιός, ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ και ένας στρατιωτικός αποκαλύφθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, o φαρμακοποιός προμήθευε με πιστοποιητικά για Covid-19 και κυρίως rapid test, μέσω ΗΔΙΚΑ, διάφορους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι τα παρουσίαζαν στις δουλειές τους προκειμένου να φαίνονται νόμιμοι. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί συνολικά 10 άτομα.

Την ίδια ώρα, ενδείξεις για εκ νέου αύξηση κατά 7% του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή, με εμβόλιμη πληρωμή, πρόκειται να καταβληθούν αναδρομικά ποσά σε 12.173 συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους.

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την ονομασία “ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ – Ε.Α.Α” παρουσίασε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σεισμικά γεγονότα στον ελλαδικό χώρο. Η εφαρμογη είναι διαθεσιμη για τις συσκευες android με σω google play και μεσω apple store για τους κατοχους iphone .

Και ο καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, αύριο, στην Αττική, με εξασθένιση από το απόγευμα. Άνεμοι νότιοι 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου – 14 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα