back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Τριγμούς στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές φέρνει το νέο στέλεχος του κορονοϊού στη Νότια Αφρική, ο φόβος για παράταση της πανδημίας, αλλά και η επιστροφή των lockdown σε ευρωπαϊκές χώρες. Απώλειες της τάξης του 3% σημείωνε ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος. Στο 3,70% η πτώση του ΓΔ στην Αθήνα. Κοντά στο 3% και η πτώση σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι. “Βαθύ κόκκινο” έδειξαν και τα χρηματιστήρια της Ασίας. Βουτιά σημειώνουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.

Η σημερινή “αιμορραγία” στις αγορές, φέρνει, πάντως, και πτώση της τιμής του πετρελαίου, με το μπρεντ στο Λονδίνο να υποχωρεί περισσότερο από 5% στα 76,81 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό, με την τιμή του να κάνει “βουτιά” 6,15% στα 73,5 δολάρια το βαρέλι.

“Μπλόκο” στα ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής θα προτείνει η Κομισιόν, κάτι που ήδη κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Τσεχία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Στη Γερμανία από το βράδυ θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο Γερμανών πολιτών από τη Ν. Αφρική. Επιπλέον, όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα, θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ισραήλ, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης – πρόκειται για ταξιδιώτη από το Μαλάουι. Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιεί σήμερα ο ΠΟΥ.

“Αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη, αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα”, επισημαίνει σε ανάρτησή του στο facebook o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Στη χώρα μας, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για τους ανεμβολίαστους. Ξεκίνησε, στο μεταξύ, από σήμερα η χορήγηση 2.000 δόσεων του φαρμάκου των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία της χώρας. Η αίτηση θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Αναλυτικά η διαδικασία στον ιστότοπο του σταθμού μας, στο www.athina984.gr.

Τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει 12.175 ζωές, αποτρέποντας ισάριθμους θανάτους λόγω Covid-19, σύμφωνα με κοινή μελέτη του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε 33 χώρες.

“Δεν υπάρχει περίπτωση κλεισίματος της χώρας”, επανέλαβε μέσω ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τόνισε, πάντως, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν, υπό προϋποθέσεις, σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2022, είπε ότι θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις.

Παράταση της προθεσμίας για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή έως τις 13 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία που “σάρωσε” τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τη Ζάκυνθο. Από τη δυνατή μπόρα δημιουργήθηκαν προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε σπίτια και καταστήματα.

Τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου περιέγραψε ενώπιον του δικαστηρίου, με βάση τα ευρήματα που είχε στη διάθεσή της, η ιατροδικαστής, Σουλτάνα Μαριανού, η οποία επιβεβαίωσε ουσιαστικά όσα είχε υποστηρίξει προ ημερών ο συνάδελφος της, Νίκος Καλογριάς, ως προς τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που διέγνωσε ως την αιτία θανάτου. Παρούσα σήμερα στο δικαστήριο ήταν και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Ανοίγει ξανά αύριο τις πύλες του, μετά από δύο χρόνια, το Christmas Factory στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, που θα διαρκέσει ως τις 6 Ιανουαρίου. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η υπογραφή της Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας, μεταξύ των Μάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για Συνθήκη με έντεκα κεφάλαια, η οποία αφορά, μεταξύ των άλλων, τους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της βιομηχανικής συνεργασίας, των νέων τεχνολογιών, αλλά και την συνεργασία για την επίλυση προβλήμάτων στην Αφρική και στην Μεσόγειο.

Πολιτισμός: Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η Νάνσυ Αγγελοπούλου θα μας πει περισσότερα…

Και ο καιρός: Σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι στην Αττική – εξασθένιση από το απόγευμα. Άνεμοι νότιοι, βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου – 16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα