back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στο Αγλ. Κυριακού η πρώτη Μονάδα Φροντίδας για κακοποιημένα παιδιά

Διαβάστε επίσης

Ένα στα 2 παιδιά στην Ελλάδα έχουν υποστεί κάποιας μορφής βία και 1 στα 5 είναι θύμα σεξουαλικής βίας με 9 στις 10 περιπτώσεις να παραμένουν αδιάγνωστες. Ωστόσο, οι νοσοκομειακές δομές με εξειδίκευση στο αντικείμενο αυτό είναι ελάχιστες.

Το κενό αυτό αναμένεται να καλύψει η πρώτη νοσοκομειακή Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλ. Κυριακού» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Μονάδα φέρει το όνομα της Σόφης Βαρβιτσιώτη, συζύγου του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΝΔ Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, η οποία ως ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης Παιδιών «ΕΛΙΖΑ» εμπνεύστηκε την ίδρυση και λειτουργία μίας μονάδας για τα κακοποιημένα παιδιά εντός ενός νοσοκομείου.

Μονάδα Φροντίδας κακοποιημένων παιδιών, Πρ. Παυλόπουλος

Δυόμισι χρόνια μετά την απώλεια της Σόφης Βαρβιτσιώτη, σε ηλικία 73 ετών, σύσσωμη η οικογένειά της είδε το όραμά της να γίνεται πραγματικότητα.

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, ειδικά όταν ο κ. Π. Παυλόπουλος – στενός φίλος της οικογένειας – αναφέρθηκε στο έργο της Σόφης Βαρβιτσιώτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τα περιστατικά βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Όπως είπε, «αυτά τα φαινόμενα είναι άγνωστα στην κοινωνία μας, όμως πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να εξαλειφθούν και να μην αφήσουμε κανένα παιδί να πέσει θύμα».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, η Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ, ζωγράφος Μαρίνα Καρέλλα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Μ. Τσολιά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και τα παιδιά του ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη και ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης.

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα