back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι αλλαγές σε νόμο Κατσέλη και εξωδικαστικό που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους μπαίνουν στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, έκπτωση του οφειλέτη σε περίπτωση καθυστέρησης των δόσεων του διακανονισμού, πρόβλεψη για τους εγγυητές καθώς και απλούστερες διαδικασίες για τις αιτήσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης.

Οι βασικότερες αλλαγές είναι:

Α. Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό:

– Εντάσσονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31-12-2017

– Μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταίρων

– Τα δικαιολογητικά της αίτησης μπορούν να υποβληθούν μέχρι τη λήξη της διαπραγμάτευσης και όχι με την υποβολή της αίτησης.

– Οι υπουργοί Οικονομίας και Άνάπτυξης, Εργασίας, και Οικονομικών μπορούν με αποφάσεις να ρυθμίζουν λεπτομερειακά θέματα της διαδικασίας ελέγχου πληρότητας της αίτησης ή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς και να τροποποιούν τις προθεσμίες.

– Το ύψος της αμοιβής του συντονιστή μπορεί να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του οφειλέτη ως μικρής ή μεγάλης επιχείρησης ή ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας.

– Η περίοδος προστασίας του οφειλέτη από αναγκαστικά μέτρα κ.λπ. επεκτείνεται σε 90 ημέρες, από 70.

– Με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο του οφειλέτη. Άιτήσεις που απέβησαν άκαρπες μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου μπορούν να επανυποβληθούν.

Β. Για το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη:

– Οι τράπεζες πρέπει να παραδίδουν τα στοιχεία οφειλών εντός τριάντα ημερών και χωρίς χρέωση του οφειλέτη.

– Οι οφειλέτες πρέπει να εξουσιοδοτούν τις τράπεζες να παραδίδουν ή να παραλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο για την κίνηση του λογαριασμού τους για τατελευταία πέντε χρόνια.

– Εάν ο οφειλέτης έχει υποβάλει άλλη αίτηση στο παρελθόν, το δικαστήριο θα αξιολογήσει εάν πρέπει να του χορηγηθεί δικαστική προστασία έναντι των οφειλετών.

– Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει πάνω από τρεις δόσεις, συνεχόμενες η μη η τράπεζατου στέλνει εξώδικο να πληρώσει και εάν ο οφειλέτης δεν συμμορφωθεί, τότε παύει η προστασία από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

– Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την πληρωμή από το Δημόσιο μέρους της δόσης, εφόσον πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις και το προβλέπει το σχέδιο πληρωμής, ενώ και οι τράπεζες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για λογαριασμό του οφειλέτη, ώστε να πληρώνονται απευθείας.

– Οι οφειλέτες ή και οι πιστωτές μπορούν να ζητήσουν να ληφθεί υπ΄όψιν η εμπορική και όχι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

– Εάν ο οφειλέτης πληρώσει τις οφειλές σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, απαλλάσσεται από όλες τις υπόλοιπες οφειλές, ακόμα κι αν δεν είχαν αναγγείλει τις απαιτήσεις τους.

– Εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει πληρωμή ποσού που αντιστοιχεί σε περισσότερες από τρεις δόσεις σύμφωνα με το σχέδιο αποπληρωμής που αποφάσισε το δικαστήριο, τότε χάνει την προστασία.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα