back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές με «βαρύδι» στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Διαβάστε επίσης

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι διεθνείς χρηματιστιριακές αγορές με την ένταση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο να κλιμακώνεται και να δίνουν τον τόνο, ενώ  αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν έντονους φόβους για έναν σφοδρό εμπορικό πόλεμο.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% σε 818 κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων από τις 6 Ιουλίου. Σε αντίποινα, το Πεκίνο ανακοίνωσε αντίστοιχη επιβολή δασμών ύψους 34 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά αγαθά μεταξύ των οποίων το ουίσκι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η σόγια. Και οι δύο πλευρές άφησαν να εννοηθεί πως εξετάζουν πρόσθετους δασμούς, ύψους 16 δισ. δολαρίων, στις εισαγωγές στις χώρες τους από την «αντίπαλη» πλευρά.

Με φόντο το σκηνικό αυτό οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με  ισχυρές απώλειες ακολουθώντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα. Ισχυρή πτώση 3,82% κατέγραψε ο δείκτης Shanghai στην Κίνα, βουτιά 5,77% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Shenzhen, ενώ στο -3,08% έκλεισε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Απώλειες 1,77% κατέγραψε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225.

Οι κραδασμοί του εμπορικού πολέμου δείχνουν να επεκτείνονται από την Ασία και στην Ευρώπη, με σχεδόν όλες τις ευρωπαίές αγορές να καταγράφουν απώλειες  από την έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων.

Αγορά συναλλάγματος

Στην αγορά συναλλάγματος σημαντικές πιέσεις δέχεται το ευρώ, που υποχωρεί κατά σχεδόν 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία στο 1,555 δολάρια ανά ευρώ.

Πτώση 0,7% καταγράφει το ιαπωνικό νόμισμα, στα 109,8 γιεν ανά δολάριο, ενώ περίπου 0,4% υποχωρεί το βρετανικό, με την ισοτιμία στα 1,3184 δολάρια ανά στερλίνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα