back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποσοστό ρεκόρ για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία

Διαβάστε επίσης

Το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του καταγράφει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Insa που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, φέρνει το κόμμα στην δεύτερη θέση αφού φαίνεται να ξεπερνάει – έστω και για μισή μονάδα – τα ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού SPD.

Δεύτερο κόμμα

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση μένουν σταθερά στο 29%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκεται στο 17,5% και το SPD συρρικνώνεται στο 17%, χάνει δηλαδή δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση.

Ακροδεξιά ατζέντα

Το AfD, που ιδρύθηκε αρχικά για να προωθήσει την ιδέα της εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη, δεν άργησε να μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό κόμμα κυρίως από το 2016 όταν και η χώρα άνοιξε τις πόρτες στους μετανάστες.

Η ιδρυτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Φράουκε Πέτρι, έχει προκαλέσει πολλές φορές με δηλώσεις της ενώ δεν διστάζει να επαναλαμβάνει συχνά ότι οι αστυνομικοί πρέπει και οφείλουν να χρησιμοποιούν τα όπλα τους σε κάθε ευκαιρία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν παράνομους.

Σε άνοδο τα ποσοστά

Η σημερινή δεν είναι η πρώτη έκπληξη του κόμματος αφού τα ποτοστά του βρίσκονται σε μόνιμη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Στις περιφερειακές εκλογές του 2016, το AfD συγκέντρωσε διπλάσια ποσοστά από το συντηρητικό CDU κάνοντας την Γαλλίδα σύμμαχό του Μαρίν Λε Πεν να δηλώνει ενθουσιασμένη που «οι πατριώτες του ΑfD ξέκαναν το κόμμα της κυρίας Μέρκελ!».

Άνοιγμα στους αριστερούς ψηφοφόρους

Κατά το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος στην πόλη Άουγκσμπουργκ της νότιας Γερμανίας, η ηγεσία επιχείρησε, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Άλις Βάιντελ, να βάλει τα “θεμέλια για το μέλλον”.

Ουσιαστικά αυτό που προσπαθεί να κάνει το AfD είναι ένα άνοιγμα στην κοινωνική πολιτική με σκοπό να διευρύνει το κοινό του και να διεισδύσει στους αριστερούς ψηφοφόρους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση της Φράουκε Πέτρι στην εφημερίδα Nürnberger Zeitung ότι «η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα γίνει το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα».

“Οι ξένοι” φταίνε για την ήττα στο Μουντιάλ

Αυτή η στροφή, ωστόσο, δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση και την απομάκρυνση από την εθνικιστική, ρατσιστική και ακροδεξιά ατζέντα. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, πολλές ημέρες από τις δηλώσεις στελεχών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία με αφορμή τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας από το Μουντιάλ.

Τότε είχαν βρει ευκαιρία να κατηγορήσουν για την ήττα τους “ξένους” – αν και Γερμανούς πολίτες – παίκτες, λέγοντας ότι “χωρίς αυτούς” η ομάδα θα είχε νικήσει”. Η Τζέσικα Μπίσμαν, σύμβουλος του κόμματος ευχήθηκε μάλιστα στο ερχόμενο Μουντιάλ να υπάρξει “μία πραγματικά γερμανική ομάδα”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα