back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αναδίπλωση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις δηλώσεις του για ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές μετά το σάλο που αυτές προκάλεσαν στο Ελσίνκι παρόντος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

«Ο Τραμπ αντιστρέφει τα σχόλιά του για τη Ρωσία» αναφέρει το BBC.

«Ο Τραμπ λέει ότι αποδέχεται την ανάμειξη της Ρωσίας αλλά και πάλι θολώνει τα νερά» αναφέρει ο Guardian.

«Ο Τραμπ λέει ότι έκανε λάθος στα λεγόμενά του στο Ελσίνκι» αναφέρει η DW.

Δήλωση στήριξης στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για τη συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, λέγοντας αυτή τη φορά πως αποδέχεται τα συμπεράσματά τους για τη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του ‘16.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Τραμπ σημείωσε ότι εμπιστεύεται και υποστηρίζει απόλυτα τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, εντούτοις επέμεινε ότι οι ενέργειες της Μόσχας δεν είχαν καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έκανε λάθος στα λεγόμενά του στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου και αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο γιατί η Ρωσία να αναμίχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Αποδέχομαι τα ευρήματα των υπηρεσιών μας πληροφοριών ότι η Ρωσία αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, διατυπώνοντας το “σεβασμό” του σε αυτές τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Σημειώνεται, πάντως, πως μόλις χθες ο Αμερικανός πρόεδρος υπονόησε πως πιστεύει τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας πως “δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές”, “αδειάζοντας” με αυτό τον τρόπο τις αμερικανικές υπηρεσίες. «Η έρευνα για τις αμερικανικές εκλογές ήταν καταστροφική για τη χώρα μας, δεν υπήρχε συμπαιγνία στις προεδρικές εκλογές. Δεν υπήρχε δυνατότητα συμπαιγνίας, δεν τον γνώριζα καν τον Πούτιν» ανέφερε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο Πούτιν να σημειώνει από την πλευρά του πως «η Ρωσία δεν παρενέβη ποτέ και δεν σχεδιάζει να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών».

Κατά το Politico ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να πει «δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί δεν ήταν η Ρωσία» που αναμείχθηκε στη δική του εκλογή το 2016. Η ανακοίνωση ότι «δεν βλέπω κανένα λόγο να ήταν η Ρωσία» ήταν μάλλον εκ παραδρομής στις δηλώσεις του στο Ελσίνκι. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να δικαιολογήσει τον «κόλαφο» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και αυτή τη φορά εμφανίστηκε πλήρως προετοιμασμένος.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για αβέβαιη εποχή» αναφέρει η DW. O Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το κοντράστ δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονο. Και κανείς δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να αναζητήσει στην παθιασμένη ομιλία που εκφώνησε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος στην 100ή επέτειο από τη γέννηση ενός ειδώλου μομφές κατά του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα αποκάλεσε την εποχή που διανύουμε «παράξενη και αβέβαιη». «Η ειδησεογραφία φέρνει καθημερινά όλο και πιο σοκαριστικούς, ενοχλητικούς τίτλους» σημείωσε. Επιτέθηκε «στην πολιτική του ισχυρού ανδρός», στους ηγέτες οι οποίοι «προσπαθούν να υπονομεύσουν κάθε θεσμό που δίνει στη δημοκρατία νόημα». Προειδοποίησε πως οι πολιτικοί που εφαρμόζουν «πολιτικές φόβου, μνησικακίας και περιχαράκωσης» προωθούνται «με ρυθμούς αδιανόητους πριν από μερικά χρόνια». Και στηλίτευσε «την απόλυτη ξεδιαντροπιά του πολιτικού ηγέτη που πιάνεται να λέει ψέματα και απλώς υπερθεματίζει με περισσότερα ψέματα».

Για Γιούνκερ – Τραμπ: Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιουλίου προκειμένου να συζητήσουν τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρόεδρος Τραμπ θα επικεντρωθούν στη βελτίωση του διατλαντικού εμπορίου και τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρότερης οικονομικής εταιρικής σχέσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες μετά την επιβολή δασμών, εκ μέρους των ΗΠΑ, στον εισαγόμενο χάλυβα και στο αλουμίνιο, στις αρχές Ιουνίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε πρόσφατα ότι οι δασμοί αυτοί μπορεί να επεκταθούν και στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

«Τι σημαίνει αυτή η επιβεβαίωση του ταξιδιού του Γιούνκερ» σχολιάζει το Politico που πρώτο είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ετοιμάζεται για ταξίδι στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιουλίου.

1. Είναι μόνο ο Τραμπ: Η ανακοίνωση είναι σαν να λέει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο, θα δει τον Τραμπ και θα επιστρέψει αμέσως στις Βρυξέλλες – επίσκεψη λίγων ωρών μόνο στον Λευκό Οίκο… δεν θα αρπάξει δηλαδή την ευκαιρία να αναζητήσει “συμμαχίες” με την άλλη Αμερική;
2. Εμμονή με την 5η Λεωφόρο: ο Γιούνκερ θα ισχυριστεί ότι σκληροί δασμοί στα ευρωπαϊκά (δηλαδή γερμανικά) αυτοκίνητα δεν θα αποτελέσουν παρά έναν επίπονο συμβολισμό. Η Κομισιόν έχει ήδη προετοιμάσει τα σχετικά στοιχεία για την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να αποδείξει ότι οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα είναι επιζήμιοι μόνο για τους Αμερικανούς.
3.Όμως ποια είναι ακριβώς η εντολή του Γιούνκερ (πέραν από το να ξεκαθαρίσει ότι μέσω της παρουσίας του εκεί πως το εμπόριο είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα και όχι διμερές); Είναι μια από τις ερωτήσεις που θα τεθούν σε μια συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε σήμερα, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες. Υπάρχουν χώρες που θέλουν συμβιβασμό, ξεπερνώντας το θέμα των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και επιδιώκοντας νέες διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ή κάποιες θέλουν ούτως ή άλλως κατά μέτωπο σύγκρουση;
4. Κάνοντας τη χάρη των Γερμανών. Η επίσκεψη του Γιούνκερ είναι ένα καθοριστικό τεστ για τη θέση της Γερμανίας. Είναι εύκολο να λέει κανείς ότι η Ε.Ε είναι ενωμένη και πρόθυμη να υπερασπιστεί τους κοινούς κανόνες που βασίζονται στο διεθνές σύστημα. Αλλά αν η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε θέλει να εμφανιστεί πιο ευέλικτη; Θυμηθείτε άλλωστε την Άγκελα Μέρκελ να διαπραγματεύεται στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής διμερείς συμφωνίες για το μεταναστευτικό…
Οι Γάλλοι πάντως δεν είναι καθόλου χαρούμενοι με αυτο το ταξίδι του Γιούνκερ…

Στη Βρετανία: «Η Μέι αντιμέτωπη με σκληρές ερωτήσεις για το Brexit». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να μιλήσει ενώπιον των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος ύστερα από μια ολόκληρη εβδομάδα διχασμού και σχεδόν “εμφύλιου πολέμου” γύρω από το Brexit. Η συνάντηση αυτή είναι επί της ουσίας η τελευταία ευκαιρία της πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει την κατάσταση πριν τη θερινή ραστώνη.

Θα δεχθεί ερωτήσεις στην «ώρα του πρωθυπουργού». Την Τρίτη σε μια ψηφοφορία απεφεύχθη με ελάχιστες ψήφους διαφορά να περάσει τροπολογία των “ανταρτών” των Τόρις για την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε, αν η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το εμπόριο αποτύχει.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι το άμεσο μέλλον της Μέι ως πρωθυπουργού της χώρας τελικά «διασώθηκε» από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, που τη στήριξαν στο σχέδιό της για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων, χθες το βράδυ.

Η Mail τους χαρακτηρίζει «ήρωες» και τους αντάρτες των Τόρις που λίγο έλειψε να «ρίξουν» τη κυβέρνηση «μια βρώμικη ομάδα».

Η Mirror λέει χαρακτηριστικά πως η πρωθυπουργός «ζει για να πεθάνει μια άλλη μέρα» αλλά τώρα είναι επίσης «όμηρος των εξτρεμιστών που καθοδηγούνται από την ιδεολογία τους και όχι από πρακτικότητα».

Οι Times αναφέρουν στο βασικό τους θέμα την «απειλή» της Μέι για πρόωρες εκλογές, αν οι «αντάρτες» των Συντηρητικών απορρίψουν τα σχέδια της για την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit. Ένας εξ αυτών χαρακτήρισε την απειλή «εντελώς αποκρουστική και ταπεινωτική».

Από την πλευρά του ο Guardian εκτιμά ότι η «νίκη» της κα Μέι σημαίνει ότι απέφυγε συγχρόνως έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο και μια πρόκληση έναντι της ηγεσίας της από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός της. Επικαλείται πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, που ανέφερε ότι επί της ουσίας ενισχύθηκε ενόψει των διαπραγματεύσεων της με τις Βρυξέλλες.

Όμως οι FT διαφωνούν και επισημαίνουν ότι αυτή η ψηφοφορία που έφθασε στα όρια της μάλλον επιβεβαίωσε ότι η πρωθυπουργός παλεύει και δεν είναι εύκολο να κρατήσει υπό έλεγχο τους βουλευτές της. Επίσης το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι κάποιοι υπουργοί την παροτρύνουν να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί σχετικά με το σχέδιό της για το Brexit.

Στη Γερμανία: H FAZ έχει βασικό της θέμα μια έρευνα που δείχνει ότι το μεταναστευτικό προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους Γερμανούς. Η Die Welt από την πλευρά της αναφέρει ότι τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι αντιδρούν στην εφαρμογή του σχεδίου για την προσφυγική πολιτική, με το SPD όμως να διάκειται θετικά στη “μεταφορά” του ελέγχου των κέντρων μεταφοράς και απέλασης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενώ οι Πράσινοι απορρίπτουν μια τέτοια ιδέα.

Στην Ιταλία: Repubblica και Μattino καθώς και η Messaggero έχουν βασικό θέμα ότι μια ισπανική ΜΚΟ κατηγορεί τις αρχές της Λιβύης ότι εγκατέλειψαν μια μητέρα και το παιδί της να πεθάνουν στη θάλασσα. H Μessaggero αναφέρει ότι το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει την πληροφορία. Η Repubblica αναφέρει από την πλευρά της ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει τη Ρώμη.

Για Μαντέλα: «DW: Η αμφιλεγόμενη… κληρονομιά του Νέλσον Μαντέλα». O Νέλσον Μαντέλα ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος μετά το απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Σήμερα, αν ζούσε ο Νέλσον Μαντέλα, θα ήταν 100 χρονών. Ήταν ένας μαχητής της ελευθερίας, ένα ελεύθερο πνεύμα που παρέμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια αλλά έδωσε το χέρι σε εκείνους, που τον φυλάκισαν.
Πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του τον Δεκέμβριο του 2013 η «κληρονομιά» του Μαντέλα είναι παντού παρούσα στη Νότια Αφρική.

Πάντως σήμερα το Εθνικό Κογκρέσο της χώρας είναι βαθιά διχασμένο ενώ η Νότια Αφρική είναι «εγκλωβισμένη» σε σκάνδαλα διαφθοράς και νεποτισμού.

«Νομίζω ότι ο Μαντέλα θα ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι συμβαίνει στη Νότια Αφρική το 2018» αναφέρει η Τζάκι Τσίλιερς, επικεφαλής του Ινστιτούτου για Σπουδές Ασφάλειας, ένα think tank που έχει έδρα τη χώρα.

Στη διάρκεια της προεδρίας του από το 1994 – 1999 ο Μαντέλα είχε επικεντρωθεί στη συμφιλίωση και την ενότητα μιας διχασμένης από το φυλετικό μίσος κοινωνίας. Ωστόσο απέτυχε να διαχειριστεί μεγάλα προβλήματα της χώρας όμως η εκτεταμένη φυλετική και οικονομική ανισότητα που έχει «εγκλωβίσει» τη μεγάλη πλειοψηφία των μαύρων Νοτιοαφρικανών στη φτώχεια. Το πρόβλημα «κατανομής της γης» δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Το μεγαλύτερο μέρος της γης ανήκει σε χέρια και το ερώτημα του πώς μπορούν να αποζημιωθούν οι αγρότες παραμένει δυσεπίλυτο. Η Νότια Αφρική είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Περισσότεροι από τους μισούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μια μικρή ελίτ ελέγχει το μεγαλύτερο πλούτο του έθνους. Η ανεργία των νέων είναι πάνω από 50% και για τον λόγο αυτό αρκετοί νέοι στη Νότια Αφρική βλέπουν μάλλον με κριτική διάθεση την «κληρονομικά» του Νέλσον Μαντέλα. (…)

Κατά τον Άνταμ Χαμπίμπ, ο αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ σε μια συνέντευξη στη DW. «Το πρώτο ήταν ότι δεν είναι άγιος. Ως πολιτικός ηγέτης, είχε αρκετές επιτυχίες αλλά και σημαντικές αποτυχίες». Η μεγαλύτερη αδυναμία κατά τον Χαμπίμπ ήταν ότι βασιζόταν σε μια αρκετά συντηρητική οικονομική ατζέντα κάτι που «στοιχειώνει» ακόμα και σήμερα τη Νότια Αφρική, 20 χρόνια μετά.

Ο Σιρίλ Ραμαφόζα, που ήταν έμπιστος του Μαντέλα αντικατέστησε τον Ζούμα. Όταν ήταν πρόεδρος ο Μαντέλα, ο Ραμαφόζα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύνταξη του νέου και φιλελεύθερου συντάγματος της Νότιας Αφρικής. Καθώς ο Μαντέλα προετοιμαζόταν να παραιτηθεί ήλπιζε ότι ο Ραμαφόζα θα ήταν ο διάδοχός του, αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη. «Η Νότια Αφρική χρειάζεται να αντιμετωπίσει τώρα αρκετούς από τους δαίμονές της και ο Ραμαφόζα έχει την ευκαιρία αυτή, ακριβώς γιατί προέρχεται από την εποχή του Μαντέλα» αναφέρουν αναλυτές. «Οι προοπτικές είναι θετικές αλλά θα πάρει αρκετά χρόνια».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα