back to top
16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

New York Times

ΣΟΚ στις ΗΠΑ από ανώνυμο άρθρο υψηλά ιστάμενου κυβερνητικού στελέχους στους New York Times στο οποίο δηλώνει “αντίσταση εκ των έσω ” για να προστατευθεί η χώρα από την διοίκησή Τραμπ . Ο άγνωστος συγγραφέας – τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στην διάθεση των New York Times – μεταξύ άλλων δηλώνει πως αγωνίζεται, μαζί με άλλους, εκ των ένδον, εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» του Αμερικανού προέδρου . Οι εν υπνώσει θύλακοι αντίστασης ξύπνησαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης γράφει ο συντάκτης κάτω από τον τιτλο “Είμαι μέλος της μυστικής αντίστασης στο εσωτερικό της διοίκησης Τραμπ “

Η δημοσίευση γίνεται μία ημέρα μετά την προδημοσίευση , από την Ουάσιγκτον Ποστ των αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, στο οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας προεδρίας στο όριο της παραφροσύνης . Στο σημερινό κείμενο ο ανώνυμος συντάκτης γράφει ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να δρα με τρόπο που είναι επιζήμιος για τη Αμερικανική δημοκρατία . Αυτό έχει οδηγήσει μια ομάδα ανθρώπων να υπερασπισθούν μέσα από την κυβέρνηση τους δημοκρατικούς θεσμούς και να εμποδίσουν τις πιο λαθεμένες παρορμήσεις του κ. Τραμπ έως ότου να αποχωρήσει από το αξίωμά του», προσθέτει.
«Στην καρδιά του προβλήματος είναι η ανηθικότητα του προέδρου», συνεχίζει το κείμενο.

Εξοργισμένος για το κείμενο του αυτοαποκαλούμενου μέλους της «σιωπηρής αντίστασης» που βγήκε από τη σκιά και τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έφθασε μέχρι το σημείο να διερωτηθεί σε μια ανάρτησή του στο Twitter εάν διαπράχθηκε το έγκλημα της «προδοσίας», με όλα τα γράμματα κεφαλαία.

Η αμφιλεγόμενη δημοσίευση αυτής της μαρτυρίας καταγράφηκε μία ημέρα μετά την προδημοσίευση αποσπασμάτων του νέου βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, στο οποίο σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός προέδρου που καταλαμβάνεται συχνά από οργή και παράνοια που οι συνεργάτες του είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να ελέγχουν για να αποφεύγονται τα χειρότερα. Μάλιστα το άρθρο επιβεβαιώνει τον Γούντγουορν, ο οποίος στο βιβλίο του υποστηρίζει λίγο – πολύ ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εμπλακεί σε ένα είδος σιωπηρό πραξικόπημα κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους ενίοτε φθάνουν στο σημείο να «εξαφανίζουν» από το γραφείο του Προέδρου έγγραφα, προτού τα υπογράψει με ολέθριες συνέπειες.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πρώτα απ’ όλα καθήκον προς τη χώρα μας και ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να δρα με τρόπο που είναι επιζήμιος για την καλή υγεία της δημοκρατίας μας», γράφει το ανώνυμο στέλεχος της κυβέρνησης του Τραμπ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας, και παράλληλα να εμποδίζουμε τις πιο λαθεμένες παρορμήσεις του κ. Τραμπ έως ότου να αποχωρήσει από το αξίωμά του», προσθέτει.

Η «ανηθικότητα του προέδρου»

«Στην καρδιά του προβλήματος είναι η ανηθικότητα του προέδρου», συνεχίζει το κείμενο.

Ποιος είναι ο μυστηριώδης αρθρογράφος; Όλη η Ουάσινγκτον ασχολιόταν το βράδυ της Τετάρτης με αυτό ακριβώς το ερώτημα, ψάχνοντας ενδείξεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη ταυτότητα του μέλους της «αντίστασης» αυτού.

Επόμενη ημέρα την ανακοίνωσης του Μάνφρεντ Βερνερ της υποψηφιότητας του για το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Εωρωπαικό Λαϊκό Κόμμα και οι κορυφαίες εφημερίδες και ιστοσελίδες της Ευρώπης κηρύσσουν την κάπως εσπευσμένη τελετή έναρξης μιας πολύ σκληρής κούρσας

Πριν την περίοδο των διακοπών γράφει η ιστοσελίδα Politico , οι πρωταγωνιστές στον αγώνα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο Michel Barnier της Γαλλίας και ο Alexander Stubb της Φινλανδίας – και τα δύο ισχυρά στελέχη Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Αλλά καθώς οι υποψηφιότητες του EPP ανοίγουν επίσημα αυτήν την εβδομάδα, είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βαυαρός Manfred Weber της Βαυαρίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε αγωνιστική κατάσταση . Με δηλώσεις υποστήριξης από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο Βέμπερ ανατρέπει τις ισορροπίες της κούρσας για διαδοχή του Jean-Claude Juncker.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της εκλογής του επόμενου έτους και του πλεον προσφάτου γύρου. Το 2014, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές ήρθαν σε συμβιβασμό και δημιουργώντας ένα μεγάλο συνασπισμό διένειμαν μεταξύ τους τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ . Αυτή τη φορά κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει περισσότερο από το 30 τοις εκατό των εδρών του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ταυτόχρονα οι δυο μεγάλες πολιτικές οικογένειες από κοινού δεν εμφανίζονται σε θέση να λάβουν το 50% των εδρών στο Στρασβούργο . Αυτό προκαλεί σοβαρές περιπλοκές στο μοντέλο Spitzenkandidat στο μοντέλο δηλαδή του “Ευνοούμενου υποψηφίου ” και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τριών ή περισσοτέρων κομμάτων για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η νέα αυτή πραγματικότητά διευρύνει σημαντικά την κούρσα

Ο Βέμπερ μπορεί αν είναι ένας εκ των υποψηφίων του ΕΛΚ και μπορεί επίσης να λάβει το χρίσμα του κόμματος του όμως χωρίς εκτελεστική – κυβερνητική εμπειρία, πόσο μάλλον όταν ο χρόνος που δαπανάται στα τραπέζια κορυφής της ΕΕ είναι τεράστιος , ο Βέμπερ  θα είναι ευάλωτος στην απομάκρυνση του από εμπειρότερους και πολύ πιο δημοφιλείς Γερμανούς στο ΕΛΚ αλλά και από μικρότερες χώρες

Μια άλλη δύναμη που πλασάρεται δυνατά στην κούρσα στην είναι οι Φιλελεύθεροι. Η Ευρωπαία Επίτροπος για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι ένα πιθανό φαβορί των Φιλελευθέρων το θέμα όμως είναι ανοικτό μέχρι τον Φεβρουάριο.

Λέγεται πως είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», πρωταγωνιστεί σε μία άλλη πολιτική σάγκα. Είναι η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά τη καθυστέρηση: μεγιστοποιεί τις πιθανότητες της ομαδας να συνεργαστεί με, παρά κατά του, τον φιλελεύθερο κεντρώο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν . Και δίνει στους Φιλελεύθερους περισσότερο χρόνο για να δοκιμάσουν αν οι Λέγεται πως είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ωστόσο, πρωταγωνιστεί σε μία άλλη πολιτική σάγκα. Είναι η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.
Για την ώρα η σοβαρότερη αμφισβήτηση στην υποψηφιότητα Βέμπερ αλλά και το μοντέλο του κορυφαίου υποψηφίου έχει εκδηλώσει το Παρίσι γραφει το Politico . Το κόμμα της γαλλική προεδρικής πλειοψηφίας το La République En Marche ανακοίνωσε δια στόματος του εκτελεστικού διευθυντή του Κριστοφ Καστανέρ ότι η απόδοση της Προεδρίας της Κομισιόν στο Κόμμα με τις περισσότερες ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μαι ανωμαλία της Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό ο Μακρον δεν θα υποστηρίξει εκείνη της πολιτική ομάδα που έχει αποδεχθεί την διαδικασία του Spitzenkandidat η του “ευνοούμενου υποψηφίου ”

Το μοντέλο αυτό εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2014 με την κατ’ ουσία “ βράβευση” του κόμματος με τις περισσότερες έδρες στην Ευρωβουλή με το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γράφει το Politico ο Μακρόν όπως και άλλοι ηγέτες στην ΕΕ εξέφρασαν την αντίθεση του σε αυτά τη διαδικασία λέγοντας ότι θα απορρίψουν έναν αυτόματο μηχανισμό που θεωρούν ότι τους στερεί από το δικαίωμα να επιλέξουν τον ανώτατο αξιωματούχο της Ευρώπης.

Η διαδικασία Spitzenkandidat, δήλωσε ο Castaner, είναι «μια πραγματική δημοκρατική ανωμαλία» και είναι παρόμοια με το να «ζητάμε νομοθέτες που εκλέγονται σήμερα να επιλέξουν το πρόσωπο που θα είναι αύριο υπεύθυνο, ειναι σαν να σχηματίζουμε κυβέρνηση πριν την εκλογή της Βουλής”

Ο Castaner βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας που αποσκοπεί στη οικοδόμηση μιας «προοδευτικής» μεταρρυθμιστικής δύναμης για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.

Τον Ιούνιο συναντήθηκε με τους Ισπανούς Ciudadanos και το Ιταλικό Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς . Αυτή την εβδομάδα θα ταξιδέψει στην Πολωνία για να συναντήσει την φιλελεύθερη Πλατφόρμα των Πολιτών η οποία είναι μέλος του Συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

LIBERATION

H αναταραχή που προκαλεί στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία, η υιοθέτηση στον νεο καταστατικό του κόμματος του ορισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος σχετικά με τον αντισημιτισμό δεν φαίνεται αν κατασιγάζει.
Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation κλήθηκε την περασμένη Τρίτη να δώσει λύση στην διαμάχη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί πλέον την συνοχή των Εργατικών. Εβραϊκές Οργανώσεις και προσωπικότητες διέρρηξαν τους παραδοσιακούς δεσμούς τους με αυτό ενω ύο βουλευτές έχουν ήδη παραιτηθεί και δηλώνουν ανεξάρτητοι, ενώ φήμες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις μετά το Συνέδριο των Εργατικών στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μισή ώρα αλλά χρειάστηκε όχι λιγότερο από τέσσερις ώρες τεταμένη συζήτηση την Τρίτη για να καταλήξουν σε συμφωνία και τέλος, ίσως, σε μια νέα διαμάχη σαν αυτή που ήδη μαστίζει το βρετανικό Εργατικό Κόμμα εδώ και μήνες. Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε τελικά την πλήρη ορισμό του αντισημιτισμού – με έντεκα παραδείγματα που τον συνοδεύουν – όπως ορίζεται από τη Διεθνή Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος . Η έγκριση συνοδεύεται από δήλωση ότι η απόφαση αυτή δεν θα “μειώσει με κανένα τρόπο την ελευθερία έκφρασης που αφορά στο Ισραήλ ή τα δικαιώματα των Παλαιστινίων”.

Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος γράφει η και ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν αντιτάχθηκεαν επί μήνες στην υιοθέτηση αυτών των άρχων για για τον το φόβο του να μην είναι σε θέση να επικρίνει την πολιτική του Ισραήλ, ιδιαίτερα έναντι των Παλαιστινίων, χωρίς να κατηγορηθεί για αντισημιτισμό. Ο Κόρμπιν, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ισχυρίζεται ότι οι Εβραίοι θέτουν τα συμφέροντα του Ισραήλ πάνω από αυτά της πατρίδας τους. Ισχυρίζεται ότι το κράτος του Ισραήλ είναι ρατσιστικό και ζητά από αυτό να έχει αυστηρότερα πρότυπα συμπεριφοράς από κάθε άλλη χώρα. Τέλος συγκρίνει τους πολιτικούς Ισραήλ με αυτούς του ναζιστικού καθεστώτος.

Επί μήνες, ο ηγέτης του κόμματος και ο στρενός πολιτικός του κύκλος κατηγορήθηκαν για εφησυχασμό για την αναζωπύρωση των αντισημιτικών πράξεων στο κόμμα. Αρκετοί Εβραίοι βουλευτές έχουν δεχθεί χιονοστιβάδα αντισημιτικών επιθέσεων στα κοινωνικά δίκτυα τους τελευταίους μήνες. Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του θα διερευνήσουν τον φάκελο ανακοινώσεων και δραστηριοτήτων του Εργατικού Κόμματος στον οποίο περιέχονται σαράντα πέντε ύποπτα κρούσματα αντισημιτισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Επίτροπο, τουλάχιστον δεκαεπτά από αυτούς τους ισχυρισμούς θα έπρεπε να έχουν ήδη διαβιβαστεί στην αστυνομία. Οι αρχές των Labors δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει αυτές τις κατηγορίες.

The Guardian

Δύο Ρώσους υπήκοους κατηγορεί το Λονδίνο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια Ναβιτσόκ, τον περασμένο Μάρτιο.

«Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις» ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Αλεξάντερ Πετρόφ και τον Ρουσλάν Μποσίροβ για την επίθεση στο Σάλσμπουρι, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι βρετανικές Αρχές εκτιμούν ότι αμφότεροι οι δράστες, περί τα 40, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα. Οι δύο δράστες έφθασαν στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στις 2 Μαρτίου και διέμειναν στο ξενοδοχείο «City Stay Hotel», στο ανατολικό Λονδίνο. Στις 4 Μαρτίου βρίσκονταν στο Σάλσμπουρι, όπου η εξώπορτα των Σκριπάλ δηλητηριάστηκε με Ναβιτσόκ .Επέστρεψαν στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα και επανήλθαν στο Σάλσμπουρι την Κυριακή, όταν οι αστυνομικοί λένε ότι το CCTV τους έδειξε κοντά στην κατοικία των Σκριπάλ . Η αστυνομία πιστεύει ότι μετά από την στην μπροστινή πόρτα του ακινήτου, πήγαν αμέσως στο Χίθροου με τρένο και μετρό και πέταξαν προς τη Ρωσία την Κυριακή το βράδυ στις 10.30μμ.

Όπως δήλωσε η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο, οι ύποπτοι ήταν τουλάχιστον την εποχή που έδρασαν αξιωματικοί των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, γνωστή ως GRU, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι λειτούργησαν με άνωθεν εντολές.

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από το βρετανικό σύστημα καμερων για παρακολούθηση των δημόσιων χώρων

Στους δύο Ρώσους θα απαγγελθούν κατηγορίες για συνωμοσία και απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ και του αστυνομικού Νικ Μπέιλι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τους είχε σπεύσει να βοηθήσει τους Σκριπάλ . Επίσης, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της χρήσης και κατοχής του Ναβιτσόκ, που αντιτίθεται στον Νόμο περί Χημικών Όπλων.

Πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων των δύο Ρώσων πρακτόρων, το βράδυ της Τρίτης, η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Και η Βρετανία ζήτησε επίσης να συγκληθεί εκτάκτως το Σύμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ . Εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει σημερα Πέμπτη, περίπου στις 18.30 (ώρα Ελλάδας).

Die Zeit: Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων

«Υπό την πίεση της Ε.Ε. Αθήνα και Σκόπια δίνουν τέλος στην αστεία διαμάχη για το όνομα» γράφει η εφημερίδα

Για «απουσία μίας ρεαλιστικής προοπτικής ένταξης των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.» κάνει λόγο η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Die Zeit σε άρθρο της με τίτλο «Η βαλκανοποίηση των Βαλκανίων».

Η Zeit παρατηρεί ότι «για τους πολιτικούς στα δυτικά Βαλκάνια η υπόσχεση μιας “ευρωπαϊκής προοπτικής” στη Θεσσαλονίκη το 2003 απομακρύνεται συνεχώς, ενώ ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος απλά για “σύνδεση”». Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο σοκ που προκάλεσε η ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας. «Κανείς δεν επιθυμεί πλέον νέες χώρες στην Ε.Ε. που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αναγκαστικά τα δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να κάνουν υπομονή» σημειώνει.

Επιπλέον, συνεχίζει, «η Ε.Ε. θα πρέπει να επουλώσει πληγές στα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα να συντονίσει την κατασκευή οδικού δικτύου, καθώς και την βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών δομών, να προωθήσει την μεταρρύθμιση του Συντάγματος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δίνοντας λύση σε μια προβληματική διακυβέρνηση και τέλος να αμβλύνει τις διενέξεις μεταξύ των Βαλκανικών χωρών με αφορμή τα σύνορα».

Η Zeit αναφέρεται και στη συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι «υπό την πίεση της Ε.Ε.» Αθήνα και Σκόπια δίνουν τέλος στην «αστεία», όπως την χαρακτηρίζει, «διαμάχη για το όνομα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η συμφωνία θα λάβει πράσινο φως στο επικείμενο δημοψήφισμα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η προσέγγιση Βελιγραδίου-Πρίστινας αποκτά νέα δυναμική. «Ο Σέρβος και ο Κοσοβάρος πρόεδρος προκρίνουν μια ανταλλαγή εδαφών. Η ντε φάκτο αποκομμένη από την Πρίστινα περιοχή βορείως του Ίμπαρ, που διοικείται από το Βελιγράδι, να περιέλθει στη Σερβία και η κοιλάδα του Πρέσεβο στην νότια Σερβία να περάσει στο Κοσσυφοπέδιο. Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται» σημειώνει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι «τόσο ο Καρλ Μπιλντ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για τη Γιουγκοσλαβία, όσο και ο πρώην πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, προειδοποιούν για μια ανταλλαγή εδαφών κάνοντας λόγο για ένα κουτί της Πανδώρας, το οποίο αν ανοίξει ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση ή ακόμα και να μετατοπίσει τα σύνορα και σε άλλες περιοχές των Βαλκανίων».

Handelsblatt: Τα σχέδια Τσίπρα προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές

«Η Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί» τιτλοφορείται άρθρο της Handelsblatt με αφορμή την άνοδο του επιτοκίου για το δεκαετές ομόλογο.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα, προσθέτονας πως «κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή».

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, «ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019».

Το δημοσίευμα σημειώνει τέλος ότι «ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής».

20% περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα

Από την πλευρά της σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην αύξηση που καταγράφουν οι αναχωρήσεις Γερμανών τουριστών από γερμανικά αεροδρόμια με προορισμό την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας 1,6 εκατ. τουρίστες αναχώρησαν από τη Γερμανία για ελληνικούς προορισμούς.

Πιο δημοφιλής προορισμός αναδεικνύεται η Ισπανία με 6,6 εκατομμύρια αναχωρήσεις, ενώ ακολουθεί η Τουρκία με περίπου 3 εκατομμύρια.

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα