back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δημιουργώντας στις φυλακές

Διαβάστε επίσης

Η «33η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών» ανοίγει τις πύλες της.

Καλλιτεχνικές δημιουργίες κρατουμένων αλλά και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές θα εκτίθενται για δέκα ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για την «33η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών» που διοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 και θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Σ.Ε.Α (Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136).

Η έκθεση

Πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, μπιζουτιέρες, φωτιστικά, μπαούλα, σταχτοδοχεία, κομπολόγια, καράβια, κοσμήματα, κλπ, καθώς επίσης και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως μπλούζες, παντελόνια, αλλά και ελαιόλαδο, γραβιέρα, γιαούρτι, φρυγανιές, κέικ, τσουρέκια, γλυκά, μπισκότα, αρωματικά φυτά, σαπούνια κλπ. Έργα και προϊόντα θα πωλούνται σε προσιτές τιμές, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

«Είναι μία μοναδική ευκαιρία να επικοινωνήσει ο κόσμος της φυλακής με την κοινωνία» επισημαίνει στον Αθήνα 9.84 ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς των ανθρώπων που κρατούνται και της δημιουργικότητας που επιδεικνύουν».

ekthesi_kratoumenon

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την δημιουργική κατανάλωση του χρόνου της κράτησης» σημειώνει ο κ. Φυτράκης. «Το κάνουμε με 2 τρόπους. Ο ένας είναι η παροχή εκπαίδευσης, δηλαδή. οι εκπαιδευτικές δομές που έχουν ανοίξει σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας. Κλασσικά σχολεία 2ης Ευκαιρίας και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Ο δεύτερος τρόπος είναι η δουλειά. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να συμμετέχει σε αυτές τις δραστηριότητες. Δουλειά μας είναι να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα π.χ. βρίσκοντας έναν εκπαιδευτή ή δημιουργώντας τους κατάλληλους χώρους ή παρέχοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων αυτών των ανθρώπων, μέσα από την δημιουργία είναι καλό για τους ίδιους αλλά και για το σωφρονιστικό σύστημα».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, στον κήπο του κτιρίου του Σ.Ε.Α, όπως μουσική συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, συζητήσεις για τις φυλακές ως τόπους ιστορικής μνήμης και για τις οικογένειες των κρατουμένων, προβολή ταινιών που δημιουργήθηκαν από κρατούμενους στο πλαίσιο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών και ένα θεατρικό έργο που έγραψαν και ερμηνεύουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Φυλακής Δομοκού.

Βραβεία

Τα έργα των κρατουμένων θα αξιολογηθούν από Ειδική Επιτροπή και τα καλύτερα θα βραβευθούν στα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου. Σε όσους βραβευθούν θα αποδοθούν τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτό.

Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Εγκληματολογίας Βασίλη Καρύδη

Το Πρόγραμμα

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2018/09/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ_33Η-ΕΚΘΕΣΗ.pdf”]

 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα