back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

POLITICO: Η ΕΕ βοηθάει ή επιδεινώνει το μεταναστευτικό;

Διαβάστε επίσης

Όσο περισσότερο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για το μεταναστευτικό, τόσο πιο διχασμένοι καταλήγουν”, σημειώνει το Politico σε σημερινό του άρθρο ενόψει και τις άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτζμπουγκ σήμερα και αύριο όπου το ζήτημα θα βρίσκεται το επίκεντρο.

Όπως εξηγεί ο συντάκτης, οι τελευταίες προτάσεις για ελεγχόμενα κέντρα αλλά και αυτή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ενίσχυση (από 1.500 σε 10.000) της ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αναδεικνύουν για άλλη μία φορά την βαθιά διαφωνία που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε. Θυμίζουμε ότι με βάση τις έως τώρα διαρροές και ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να στηρίξει σήμερα την συγκεκριμένη πρόταση του Γιούνκερ και να δηλώσει την συμφωνία της Ελλάδας. Οι αμφιβολίες όμως για το αν θα φτάσει η Σύνοδος σε συμφωνία και αν θα γίνουν τα επόμενα απαραίτητα βήματα είναι πολλές και αρκετά δικαιολογημένες.

 

Κανένα νέο κέντρο

Μέχρι σήμερα καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία νέων κέντρων που θα είχαν ως σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα καθορίζουν ποιοι μετανάστες έχουν νόμιμο λόγο να αιτηθούν πολιτικό άσυλο και ποιοι πρόκειται να απελαθούν. “Ούτε καν η Γαλλία της οποίας ο πρόεδρος Μακρόν πρωτοστάτησε στη σχετική ολονύχτια διαπραγμάτευση στην Σύνοδο του Ιουνίου”, όπως υπενθυμίζει το Politico.

Την κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου το γεγονός ότι η προεδρία της Ε.Ε. βρίσκεται για αυτό το εξάμηνο στα χέρια της Αυστρίας και του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς που δεν κρύβει την άποψή του και δεν σταματάει ποτέ να επαναλαμβάνει την ανάγκη αυστηροποίησης των κανόνων στο μεταναστευτικό.

Το βασικό ερώτημα της Συνόδου, όπως επισημαίνει το άρθρο, είναι τι τελικά θα κάνει η Ιταλία. “Η απομόνωση της Ρώμης θα την φέρει πίσω στην Ε.Ε ή θα βρεθεί στην αγκαλιά του Όρμπαν; Ο Κουρτς δίπλα στον Τζουζέπε Κόντε είχε πει πως ελπίζει στη συνάντηση στο Σάλτσμπουργκ θα παράγει πρόοδο αν δηλαδή θα μεταφραστούν σε πολιτικές οι αποφάσεις που ελήφθησαν στον Ιούνιο – ειδικά σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων”.

Παρέμβαση Τουσκ

Από την πλευρά του, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιμένει ότι “υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει” και επιχειρεί για άλλη μία φορά ενόψει Σάλτσμπουργκ να βάλει φρένο στις ενδο-ευρωπαϊκές συγκρούσεις.

“Θέλω να πω ανοιχτά τα εξής” έγραψε στην επιστολή πρόσκλησης που απηύθυνε στους ηγέτες: “η αναζήτηση του τέλους της κρίσης είναι κοινή για όλα τα κράτη – μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν θέλουμε να επιλύσουμε την κρίση, ενώ άλλοι την εργαλειοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη. Ελπίζω ότι στο Σάλτσμπουργκ θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος στη κοινή απογοήτευση και να επιστρέψουμε σε μια εποικοδομητική προσέγγιση”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα