back to top
25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

25.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αντιπαράθεση Μαξίμου – ΝΔ για την «τυχαία συνάντηση» της Μ. Σπυράκη με τον Ζ. Ζάεφ

Διαβάστε επίσης

Μία “τυχαία” συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τον Δεκέμβριο του 2017, επιβεβαιώνει η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στον απόηχο του δημοσιεύματος της γερμανικής FAZ το οποίο αναφερόταν σε δύο συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας από τον Δεκέμβριο του 2017 ως τον Μάιο του 2018.

Το δημοσίευμα αυτό πυροδοτεί νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλει ότι αναδεικνύονται «η υποκρισία, η δειλία και η εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και ζητά απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων.

Η κ. Σπυράκη κάνει λόγο για μία μόνο συνάντηση, διάρκειας περίπου πέντε λεπτών, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 όταν η ίδια είχε πάει σε καφέ δίπλα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου συναντήθηκε τυχαία- και όχι ως απεσταλμένη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη- με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι δεν έχει γίνει δεύτερη συνάντηση στις 19 Μαίου 2018, ενώ σε σχέση με την συνάντηση του περασμένου Δεκεμβρίου δήλωσε ότι στη διάρκειά της είχε τονίσει προς τον κ. Ζάεφ ότι πρόθεση της ΝΔ- με βάση την εικόνα που υπήρχε τότε για τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες- ήταν να ψηφίσει ενάντια στον συμβιβασμό που προωθούσε ο κ. Τσίπρας.

Η κ. Σπυράκη τονίζει επίσης ότι στο περιθώριο των ευρωπαϊκών θεσμών έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναντήσεις, πρώτα απ’ όλα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους έχει εξηγήσει την θέση της ΝΔ σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ακριβώς όπως αυτή διατυπώνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό της χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει μετά το δημοσίευμα της FAZ ότι την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης «κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας».

«Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του.

Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κα Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κο Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και συμπλήρωσαν:

«Οφείλουν να απαντήσουν: Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

«Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της

ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

«Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κο Ζάεφ εκ μέρους του κου Μητσοτάκη;

Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της

γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;».

Γραφείο Τύπου ΝΔ: Λέμε τα ίδια πράγματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

«Απαντώντας στην αθλιότητα και τη δειλία του κ. Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία στέλνει στο Μαξίμου το βίντεο της ομιλίας της Εκπροσώπου του κόμματος, ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, από το βήμα της βουλής των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ.

Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας».

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού: «Η ΝΔ δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα»

«Η ΝΔ δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντώντας στη ΝΔ, και επαναλαμβάνει τα ερωτήματα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας απαντήσεις.

«Η ΝΔ χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:

– ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,

– ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας, ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση του.

Σχολιάζει πως «η ΝΔ δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα» και προσθέτει:

«Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά:

– Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;

– Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;

– Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;».

«Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα