back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Βίτσας: Δεν θα γίνουν νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε Λέσβο και νησιά του Αιγαίου

Διαβάστε επίσης

«Δεν σκεφτόμαστε τη δημιουργία και άλλων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, «στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές» και προς την κατεύθυνση αυτή ο ίδιος είχε χθες στη Γενεύη συνομιλία με τον ομόλογό του από το Αφγανιστάν. Όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ασύλου, στόχος είναι να ολοκληρώνεται ταχύτατα η σχετική διαδικασία, δηλαδή τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, μέσα σε διάτημα 90 ημέρων.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Βίτσας και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει σχεδιασμός αναδιανομής του βάρους των προφυγικών και μεταναστευτικών  ροών στην Ευρώπη, με συνέπεια η Κύπρος να επωμίζεται ένα δυσβάσταχτο φορτίο, αν και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί είναι μικρότερος από τους φιλοξενούμενους στη Μόρια, ωστόσο είναι πολύ μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα του νησιού.

Αίσθηση τέλος, προκάλεσε η αποστροφή του κ. Βίτσα ότι «τη συζήτησή μας παρακολουθεί όχι μόνο ο κόσμος που ενδιαφέρεται αλλά και οργανωμένες ομάδες traffickers (διακινητών)».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα