back to top
16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κάθε Δευτέρα η Αθήνα έχει Στόχους – Συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84 σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζει τους 17 στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός έως το 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η συνέργεια του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ που ξεκίνησε στις 16 Απριλίου συνεχίστηκε και σήμερα όπου από τις 12:00 έως τις 13:00, οι «Ντάμες Σπαθί», Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, παρουσίασαν τις δράσεις του ΟΗΕ για τον στόχο 13 με τίτλο “Δράση για το Κλίμα”.

Χρειάζονται ανατροπές και όχι πια μικροαλλαγές

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής της οργάνωσης Greenpeace χαρακτήρισε απογοητευτική την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Διεθνή Διεπιστημονική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή “καθώς δείχνει ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες δεν επαρκούν και είναι πιο πιθανό να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά τρεις βαθμούς παρά να μειωθεί κατά 1,5 βαθμό”. Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν και καλά νέα τα οποία είναι ότι “αν ληφθούν άμεσα μέτρα ο περιορισμός κατά 1, 5 βαθμό της θερμοκρασίας είναι εφικτός στόχος”. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό “θα πρέπει να περιορίσουμε κατά 50% τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2030 και να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά μέχρι το 2050”.

Στη χώρα μας, επισήμανε ο κ. Χαραλαμπίδης, “την ώρα που υπάρχουν αυτά τα πιεστικά δεδομένα συζητάμε για νέους λιγνιτικούς και πετρελαϊκούς σταθμού”. Και όλα αυτά τη στιγμή “που γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε και να καταναλώνουμε ούτε το μισό ποσοστό από την παγκόσμια παραγωγή”. Κλείνοντας, ο διευθυντής της οργάνωσης υπογράμμισε ότι “πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μιλάμε πια για μικροαλλαγές αλλά για ανατροπές”.

Συνεργασία πολιτών και πολιτείας

Έκκληση ώστε πολίτες και πολιτεία να πορευτούν μαζί προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή απεύθυνε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη. “Η χώρα μας είναι πολύ ευάλωτη  στην κλιματική αλλαγή όπως καταδεικνύεται σε πρόσφατες μελέτες”, είπε ενώ επισήμανε ότι οι καταστροφές που οφείλονται σε φαινόμενα που δεν γνώριζε η χώρα μας, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι και ο πρόσφατος κυκλώνας “κάνουν και τον απλό πολίτη να καταλάβει ότι κάτι τρέχει”.

Η κ. Καραβασίλη εξήγησε επίσης ότι η Ελλάδα “στερείται πολιτικών μέσων και σοβαρής πολιτικής προστασίας με μοντέλα για το κλίμα, τον καιρό, τη φωτιά και άλλα ακραία φαινόμενα”. “Αυτά είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν ώστε ο πολίτης να αισθανθεί ασφαλής και να γνωρίζει τί μπορεί να κάνει”, παρατήρησε διευκρινίζοντας ότι αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει πολίτης και πολιτεία να τον αναλάβουν από κοινού”. “Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει πρόσφατα εκπονήσει μια πολύ σημαντική μελέτη πρέπει τα μέτρα αυτά που είναι στα χαρτιά να εφαρμοστούν στην πράξη”, τόνισε τέλος.

Βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση

Ο τέως Πρύτανης της Παντείου και Διευθυντής του ΕΚΕΠΕΚ Γρηγόρης Τσάλτας, μιλώντας στην ίδια εκπομπή επέμεινε ότι “το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι παγκόσμιο, μας αφορά όλους και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι”. “Το πιο σημαντικό όμως είναι να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται δεν είναι δυνατόν να την περιορίσουμε όσο πρέπει”, παραδέχτηκε σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτόν “ο ΟΗΕ έχει ως προτεραιότητα την στρατηγική της προσαρμογής”. Δηλαδή πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειες της αφού δεν είναι εύκολο να δούμε αλλαγές στην συνολική συμπεριφορά.

Επισήμανε επίσης ότι αυτός είναι και ο λόγος “που θέματα πολιτικής προστασίας έχουν έρθει στην επικαιρότητα και θα πρέπει και οι πολίτες να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε”. Κομβικά χαρακτήρισε τα ζητήματα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, καθώς “οι ενημερωμένοι και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες βοηθούν στην υιοθέτηση και στην εφαρμογή των κεντρικών πολιτικών”. “Θεωρώ πάντως ότι στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση”, είπε κλείνοντας ο κ. Τσάλτας υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, αλλά πρέπει αντίθετα να ενημερώνουμε τον κόσμο ώστε να συμβάλλει ο καθένας όσο μπορεί.

Έχουμε υπερκαλύψει τους στόχους για το 2020

“Σαν χώρα η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αν και είναι αυξημένες σε σχέση με το ΑΕΠ μας”, διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Ψύχας, Προϊστάμενος του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σχετικά με τους στόχους για το 2020 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρίνισε ότι η Ελλάδα τους έχει υπερκαλύψει και επόμενος στόχος είναι όχι μόνο να πιάσει αλλά να υπερκαλύψει και τους στόχους για το 2030. Στο ερώτημα αν οι επιχειρήσεις σέβονται τους κανόνες αυτούς, απάντησε ότι “υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και όλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν”.

Σχετικά με την προσαρμογή, ο κ. Ψύχας εξήγησε ότι δεν υπάρχει ενιαίο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο καθώς οι ανάγκες σε κάθε χώρα είναι εντελώς διαφορετικές. Στην χώρα μας έχει εκπονηθεί από το 2015 και σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών ένα Εθνικό Σχέδιο αλλά εκπονούνται και ξεχωριστά εθνικά σχέδια για κάθε περιφέρεια, αφού πάλι υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες. “Μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα περιφερειακά αυτά σχέδια”, εξήγησε ενώ ανέφερε ότι στη συνέχεια θα υπάρξει ένας μηχανισμός παρακολούθησης, συντονισμού αλλά και επιστημονικής υποστήριξης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα