Search
Folli folie

«Κενό αέρος» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον έλεγχο της Folli Follie

871

Ο ορκωτός της ECOVIS που παραμένει, το «χαμένο» δικαστικό αίτημα ελέγχου και το δάνειο Κουτσολιούτσου από τον Αντιπρόεδρο της Dufry

Σε θολά νερά βαδίζει η υπόθεση του σκανδάλου της Folli Follie καθώς από τη μία πλευρά υποτίθεται ότι γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι και από την άλλη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ανακοινώσει πως έχει προσφύγει ζητώντας μέσω δικαστηρίου τον έλεγχο από ορκωτό ελεγκτή που θα ορίσει το δικαστήριο χωρίς κανένας να ξέρει τι απέγινε η συγκεκριμένη προσφυγή και με «κίνδυνο» τελικά τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις να υπογράψει ο ορκωτός ελεγκτής που υπέγραψε και τις «πέτσινες», αυτές με τα ψευδή στοιχεία.

Την ίδια στιγμή ο Τζώρτζης Κουστολιούτσος φαίνεται να έχει λάβει δάνειο 36,45 εκατ. ευρώ με προσημείωση ακινήτου στις Σπέτσες και δανειστή τον Αντιπρόεδρο της Dufry της εταιρίας στην οποία έχουν πουληθεί τα ΚΑΕ και της οποίας είναι μέτοχος η Folli Follie με δεσμευμένες όμως τις μετοχές!!!

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των οικονομικών καταστάσεων επισημαίνεται ότι η Folli Follie δεν έχει παύσει (αν το είχε πράξει όφειλε να το ανακοινώσει) τον ορκωτό ελεγκτή της Ecovis κ. Γ. Βαρθαλίτη, ο οποίος σημειωτέον έχει ανακαλέσει το πιστοποιητικό που εξέδωσε για τη χρήση 2017 και εφ΄ όσον του το ζητήσει η εταιρία μπορεί να εκδώσει νέο πιστοποιητικό περιπλέκοντας την κατάσταση και μπλοκάροντας εκ νέου τον έλεγχο.

Μάλιστα το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί εφ΄ όσον ο κ. Βαρθαλίτης λάβει υπό όψιν τα αποτελέσματα του ελέγχου από την Alvarez & Marshal στην Ασία και πάρει «πάνω του» τον έλεγχο της μητρικής και των ευρωπαϊκών θυγατρικών του. Η έκδοση οικονομικών καταστάσεων θα έλθει να περιπλέξει τον όποιο έλεγχο ειδικά για προηγούμενες χρήσεις καθώς θα θεωρείται, μέχρις αποδείξεων του εναντίου, ότι έχουν ελεγχθεί και υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ουδείς έχει αντιληφθεί το γίνεται με τους στοχευμένους ελέγχους από την Ernst & Young, η οποία υποτίθεται ότι δεν τους συνεχίζει γιατί δεν μπορεί να συντάξει οικονομικές καταστάσεις, πράγμα που δεν ισχύει καθώς ο στοχευμένος έλεγχος είναι διαφορετική διαδικασία και δεν έχει σχέση με τη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων. Επισήμως η Ernst & Young δεν έχει σταματήσει αυτό τον έλεγχο, παρά τις περί τις αντιθέτου διαρροές από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες θα τον ολοκληρώσει εντός της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Folli Follie κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο για τις αρμόδιες εποπτικές αρχές ( Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης), παρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται από τις ίδιες ότι ενήργησαν ορθά και με ταχύτητα. Η ταχύτητα άλλωστε δεν συμβαδίζει με τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπου Γκότση ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα ακόμη που διερευνώνται και κυρίως οι οικονομικές καταστάσεις του 2016, όπου η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 2017 και την απόδοση ευθυνών, όπως επίσης και προηγούμενων ετών». Ωστόσο ο κ. Γκότσης δεν αναφέρει πότε ξεκίνησε η έρευνα, από ποιον , με ποια εντολή ελέγχου και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

Νίκος Καρούτζος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *