back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η μεταμόρφωση της πλατείας Αγίου Παντελεήμονα – Νέα πνοή στην περιοχή

Διαβάστε επίσης

Μια πλατεία « κόσμημα» στην καρδιά της Αθήνας αποτελεί πλέον η, άλλοτε παραμελημένη και πρώην ορμητήριο ακροδεξιών στοιχείων, πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.

Δυο μαρμάρινα σιντριβάνια κοσμούν την πλατεία ενώ περιμετρικά έχουν τοποθετηθεί καινούργια ξύλινα παγκάκια. Ειδικά παρτέρια έχουν στρωθεί με φυσικό χλοοτάπητα και έχουν φυτευτεί δέντρα.

Νέες πλάκες στρώθηκαν σε όλη την επιφάνειά της και το βράδυ φωτίζονται όλα τα σημεία της με λάμπες τύπου led που έχουν τοποθετηθεί από συνεργεία του δήμου Αθηναίων στις υπερυψωμένες κολώνες της ΔΕΗ. Καταστηματάρχες και κάτοικοι απολαμβάνουν πλέον μια πλατεία πρότυπο και δηλώνουν υπερήφανοι για το έργο που -όπως λένε- άλλαξε όχι μόνο την εικόνα της περιοχής τους αλλά την ποιότητα της ζωής τους.

Η ανάπλαση έχει δώσει ήδη νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή και ο δήμος Αθηναίων προσβλέπει στην επιστροφή κατοίκων και επαγγελματιών στην περιοχή προσφέροντας σημαντικά κίνητρα για να τους δελεάσει.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ικανοποιημένοι καθώς, όπως αναφέρουν, ικανοποιήθηκε ένα από τα βασικά αιτήματά τους, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις οδούς Πιπίνου, Αλκιβιάδου και Αγορακρίτου.

Παράλληλα, ικανοποιήθηκε και ένα από τα βασικά αιτήματα των καταστηματαρχών, ηα απαλλαγή τους από τα κοινόχρηστα τέλη μέχρι τέλος του έτους.

Η ανάπλαση της πλατείας θα φέρει νέες επενδύσεις σε μαγαζιά

Την ελπίδα ότι, «τα έργα θα δώσουν πνοή στην πλατεία», διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Γιώργος Αποστολόπουλος, προσθέτοντας ότι η ανάπλαση της πλατείας έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, καθώς απομένουν μόνο οι τελευταίες πινελιές με την τοποθέτηση μικρών κάδων, ενώ όπως είπε, θα προστεθούν και άλλα παγκάκια. Το έργο κόστισε συνολικά 450. 000 ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο δήμος προσδοκά ότι η πλατεία θα προσελκύσει νέο κόσμο, ενδεχομένως νέες επιχειρήσεις και θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή.

Τα έργα της ανάπλασης

Δυο ορθογώνια σιντριβάνια (ένα από την πλευρά της Αχαρνών και ένα προς την οδό Αλκιβιάδου), η φύτευση 33 φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων, η συντήρηση και ανάδειξη των δύο αγαλμάτων (του Επαίτη Λουκά Δούκα και του μητροπολίτη Σεβαστιανού του δημιουργού Βασιλείου) της πλατείας, οι ράμπες ανάπηρων, αποτελούν έργα που ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες και παραδόθηκαν στους κατοίκους. Επίσης πριν από λίγες μέρες συνδέθηκαν με το δίκτυο της ΔΕΗ οι κολώνες άναψαν οι νέες λάμπες τύπου led.

Επίσης, σε όλα τα νέα παρτέρια της πλατείας εγκαταστάθηκε προκατασκευασμένος χλοοτάπητας, και στο πλαίσιο αυτών των έργων έγινε σωστή και αρμονική χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις καφετέριες που βρίσκονται στην πλατεία.

[su_slider source=”media: 30788,30787,30784,30785″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, κυριαρχούσε η παράνομη στάθμευση, με πιο συχνή την εικόνα των διπλοπαρκαρισμένων οχημάτων, που εμπόδιζαν όχι μόνο την κυκλοφορία, αλλά και τη διέλευση πεζών.

Με την διάπλατυνση των πεζοδρομίων, αλλάζει η εικόνα, καθώς στους τρεις δρόμους γύρω από την πλατεία υπάρχουν οριοθετημένοι χώροι στάθμευσης. Κι όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και την τοποθέτηση νέων πλακών μειώθηκε ο αριθμός ατυχημάτων, που σημειώνονταν συχνά με ηλικιωμένους.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα