back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

πΓΔΜ: Σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προς αναζήτηση των 80 βουλευτών για τις συνταγματικές αλλαγές

Διαβάστε επίσης

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την δυνατότητα που έχει ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει 80 βουλευτές, προκειμένου να περάσουν από το κοινοβούλιο της γείτονος οι συνταγματικές αλλαγές, όπως άλλωστε προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ και της Σερβίας χθες έκαναν λόγο για 11 βουλευτές της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και του VMRO που εμφανίζονταν θετικοί ως προς την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, ώστε να αρθεί και το αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO πάντως διέψευσε τις άνωθεν πληροφορίες λέγοντας ωστόσο, ότι πρώην βουλευτές του κόμματος έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με σημερινά στελέχη, ώστε να υποστηριχθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ είπε για ακόμα μια φορά πως η συμφωνία είναι δίκαιη και πως δεν μπορεί να γίνει καλύτερη και φυσικά ότι είναι η μόνη προϋπόθεση για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις λέγοντας ότι “πιστεύω ότι μαζί με τη συζήτηση, ένα κλίμα ανάληψης ευθυνών δημιουργείται. Καθένας θα πρέπει να πει τον πόνο του, αλλά στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να σταθεί όρθιος και να λάβει μια θαρραλέα απόφαση, μια απόφαση για το μέλλον της Μακεδονίας”. Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’ ή κάποια άλλη εναλλακτική.

Στα διαδικαστικά, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και ανάλογα η πρώτη από τις τρεις συνολικά ψηφοφορίες επί των αλλαγών του Συντάγματος της γείτονος θα μπορούσε να γίνει την Τρίτη. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας αυτής θα φανεί ξεκάθαρα αν μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να πετύχει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών που χρειάζεται.
Ο πρωθυπουργός της γείτονος έχει δεσμευθεί πως αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τότε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε διάστημα 45 ημερών με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους, την 25η Νοεμβρίου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα