back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα εκλογικά αποτελέσματα σε Βαυαρία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο (τοπικές) προκαλούν το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου καθώς βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει των ευρωεκλογών.

Για Βαυαρία: “Απώλειες για τους Χριστιανοκοινωνιστές, κέρδη για τους Πρασίνους” αναφέρει η DW.
“Τα κύματα σοκ στη Βαυαρία προκαλούν τριγμούς στο Βερολίνο” αναφέρουν οι FT.
“Οι εταίροι της Μέρκελ … σημείωσαν τα χειρότερα εκλογικά ποσοστά τους από το 1950” σχολιάζει η WSJ.
“Δεν αλλάζει επί της ουσίας το καθεστώς στη Βαυαρία” σχολιάζει το Politico. Δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία: Το κυβερνών CSU έλαβε 37,2% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 17,5%, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (11.6%), το AfD με 10,2% ενώ το SPD έρχεται τέταρτο με 9,7% Με 5,1% οι Φιλελεύθεροι μπορούν να μπουν τελικά στη Βουλή. Die Linke, το αριστερό κόμμα τελικά δεν τα κατάφερε καθώς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το όριο του 5%. Πρόκειται πάντως για πανωλεθρία του CSU. Έχασε 10 μονάδες, τα χειρότερα αποτελέσματα δηλαδή από το 1950. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που το CSU βιώνει τόσο δραματικές απώλειες, ούτε η πρώτη φορά που θα πρέπει να αναζητήσει “εταίρους” – το ίδιο είχε συμβεί και το 2008, όταν το CSU είχε κερδίσει 43.4% των ψήφων και συνεργάστηκε με τους Φιλελεύθερους, FDP προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Τι συνέβη; Πολύ απλά το CSU έχασε τη σταθερότητα και την ταυτότητά του. Ακολούθησε μια ακραία ρητορική (όμως δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του) ενώ πλέον οι Πράσινοι είναι οι βασικοί του αντίπαλοι, και να διατηρήσουν τον πυρήνα τους – δηλαδή τον χώρου του κέντρου- κάτι που τους είχε αποφέρει αρκετούς ψηφοφόρους στο παρελθόν. Ο μεγάλος ηττημένος είναι το SPD που τελικά σημείωσε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, επί της ουσίας έχασε πάνω από μισούς ψηφοφόρους καταλήγοντας με ένα ποσοστό λίγο πάνω από 10%. Το SPD μπορεί σχεδόν ποτέ να μην είχε πετύχει υψηλά ποσοστά στη Βαυαρία αλλά αυτά τα ποσοστά είναι πρωτοφανή. Σε ό,τι αφορά τους Πρασίνους.. το κόμμα που βρίσκεται σε διαρκή άνοδο στη Γερμανία από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κατόρθωσε να κερδίσει τις ψήφπυς από την αριστερά ενώ έστελνε συγχρόνως το μήνυμα στους Βαυαρούς να επανεξετάσουν … τη χρήση SUV.

Για Λουξεμβούργο: “Η σημερινή κυβέρνηση ενδέχεται να παραμείνει” σχολιάζει το Politico. Η κυβέρνηση συνασπισμού δείχνει ότι κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία της με τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους να κερδίζουν 31 από τις 60 έδρες του κοινοβουλίου. … Ακόμα και αν η ισορροπία της εξουσίας… Οι Πράσινοι εμφανίζουν ενισχυμένα ποσοστά, οι Σοσιαλδημοκράτες πέφτουν… Οι Χριστιανοδημοκράτες μπορεί να χάνουν σε ποσοστά αλλά παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα. Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ, από τους Φιλελεύθερους είπε ότι η κυβέρνηση “Γκάμπια” (λόγω των χρωμάτων) τελικά κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων… Να σημειωθεί ότι ήταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από το 1979 όπου ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν συμμετείχε ως υποψήφιος.
“Μερικά συμπεράσματα από ένα εκλογικό Σαββατοκύριακο” αναφέρει επίσης το Politico. Ένα κοινό μήνυμα έστειλαν τρεις διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις το Σαββατοκύριακο, οι τοπικές εκλογές στο Βέλγιο, εθνικές εκλογές στο Λουξεμβούργο και περιφερειακές στη Βαυαρία : Οι ψηφοφόροι συνεχώς λένε “όχι” στα κατεστημένα κόμματα, οποιουδήποτε πολιτικού χώρου. Οι νέοι ψηφοφόροι τα πήγαν λιγάκι καλύτερα ενώ οι γνωστοί “παίκτες” δυσκολεύτηκαν να εκλέξουν ψηφοφόρους. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν “οδηγό” ενόψει των ευρωεκλογών.
-Σε άνοδο οι Πράσινοι: Τα κόμματα των Πρασίνων δεν κέρδισαν σημαντικά ποσοστά, όμως είναι “νικητές”. Όπου και αν κοιτάξει κανείς, οι Πράσινοι σημειώνουν πρόοδο καθώς οι ψηφοφόροι αναζητούν νέους αλλά και αυθεντικούς υποψηφίους. Στη Βαυαρία, οι Πράσινοι ήρθαν πρώτοι στις επτά μεγάλες πόλεις “ψαλιδίζοντας” τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών και των Ακροδεξιών… Για τον λόγο αυτό τερμάτισαν δεύτεροι. Στο Λουξεμβούργο τα δύο κόμματα των Πρασίνων (το παραδοσιακό και το πειρατικό) κέρδισαν μαζί 23%, λίγο πίσω από το κεντροδεξιό CSV που έλαβε 27%. Στις τοπικές εκλογές του Βελγίου, οι Πράσινοι βγήκαν δεύτερη στις Βρυξέλλες και ενδέχεται να πάρουν τη δημοτική αρχή της πόλης συμπράτοντας με τους αριστερούς. Γενικά οι Πράσινοι βγήκαν πρώτοι στις περιφέρειες.
-Οι Σοσιαλιστές έχασαν σχεδόν παντού. Στη Βαυαρία, το SPD έχασε έναν στους δέκα ψηφοφόρους. Το ποσοστό αυτό είναι κάτω του μισού από το 201, και κατά δύο τρίτα από το 1998. Το κόμμα των Εργατικών στο Λουξεμβούργο σημείωσε το χειρότερο εκλογικό ποσοστό του με μόλις 11%.
-Τα Κεντρώα κόμματα κερδίζουν έδαφος. Ενώ οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι στη Βαυαρία επέλεξαν το AfD, οι αριστεροί πήγαν προς τους Κεντρώους κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια κεντρώα κυβέρνηση. Ενώ οι Συντηρητικοί έλαβαν γενικά 64% το CSU δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, ενώ έχει αποκλείσει συνεργασία με το AfD. To CSU μάλλον θα κάνει κυβέρνηση με τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους ή με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους.
-Κάποιοι δρόμοι οδηγούν στις Βρυξέλλες. Ο Μπετέλ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αλλά και το σημαίνον στέλεχος του CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι υποψήφιος με το ΕΛΚ ίσως αναζητήσουν καλύτερες θέσεις στις Βρυξέλλες, το 2019. Ο Βέμπερ χρειάζεται όχι μόνο να κερδίσει την υποψηφιότητά του στο ΕΛΚ και να τερματίσει πρώτος ανάμεσα στους συνυποψήφιούς του…χρειάζεται επίσης και τη στήριξη της Μέρκελ. Η εικόνα του CSU δεν τον βοηθάει και πάρα πολύ ενόψει του συνεδρίου του ΕΛΚ, τον επόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, ο Μπετέλ εμφανίζεται να έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού παρά το γεγονός ότι το φιλελεύθερο κόμμα του κέρδισε κάτι λιγότερο από 17% (όμως τα τρία κόμματα του συνασπισμού του κέρδισαν 31 από τις 60 συνολικά έδρες. Έχει όμως και άλλες επιλογές: Να γίνει αντικαταστάτης του Φέρχοφστατ στο ALDE και ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος στις εκλογές για τη διαδοχή του Γιουνκερ.
-Η συμμετοχή ανέβηκε στη Βαυαρία γύρω στο 72% από 63% στις προηγούμενες εκλογές. Οι περισσότεροι Βέλγοι εγγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους, μαζικά παρά τα όποια προβλήματα αντιμετώπισαν. Γενικά οι εκλογές το Σαββατοκύριακο αποτελούν απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι θα εμφανιστούν όταν τους δίνονται πραγματικές επιλογές, ένα μάθημα για την Ε.Ε ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών το 2019 που ήδη έχει δώσει 30 εκ ευρώ σε μια εκστρατεία με τίτλο “αυτή τη φορά ψηφίζω”.

Για Brexit: Ο βρετανικός Τύπος επικεντρώνεται σε νέα σενάρια για το πού μπορεί να οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μετά από έναν ακόμα αποτυχημένο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
“Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση της κρίσης” εκτιμά ο Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο του στην Telegraph, ενω κατηγορεί την Ε.Ε ότι συμπεριφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τιποτένιο τρόπο στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Για τους Times ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το ποιός φταίει… “Κάθε πλευρά έχει επιδοθεί σε επιθετική τακτική, ενώ αυτή την ώρα χρειάζεται το αντίθετο”. “Αν όλοι εννοούν αυτά που λένε τότε οδηγούμαστε στο χάος”.
Αλλά, άλλοι αναρωτιούνται αν τα πράγματα είναι τόσο απαισιόδοξα όσο φαίνονται.
Ο Guardian επικαλείται μια διπλωματική πηγή που αναφέρει ότι οι αναφορές σε κατάρρευση των συνομιλιών μάλλον προσέδωσε μια “θεατρικότητα” στην όλη διαδικασία επιτρέποντας στη Μέι να απευθυνθεί απευθείας στους Ευρωπαίους εταίρους για να “παρέμβουν” όταν θα συναντηθουν την Τετάρτη.
Ένας άλλος διπλωμάτης μιλά στους FT και αναφέρει ότι η Ε.Ε παραμένει έτοιμη να βοηθήσει όσο μπορεί την Μέι να “πουλήσει” τη συμφωνία στους βουλευτές της.
“Η ώρα της αλήθειας” σχολιάζει από την πλευρά του τo Politico. Δεν θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit τις επόμενες δύο μέρες και έως τη Σύνοδο Κορυφής, την Τετάρτη, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες. Μια συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Μισέλ Μπαρνιέ και του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ δεν οδήγησε σε επαρκή πρόοδο, ώστε να δικαιολογήσει μια συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. Μπορεί να υπήρξε μια πρώτη, μάλλον διστακτική και σε κάθε περίπτωση τεχνικής φύσεως συμφωνία, αλλά δεν κρίθηκε αρκετή. Τα επόμενα βήματα: “Ήρθε η ώρα των πολιτικών” σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη. Το βασικό ερώτημα: Θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος τον Νοέμβρη για μια πιθανή συμφωνία ή η Ε.Ε έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται για την πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία. Σε μια τελευταία εξέλιξη ο πρώην υπουργός για το Brexit, Nτέιβιντ Ντέιβις κάλεσε το υπουργικό να ξεκινήσει “αντάρτικο” εναντίον της Μέι (όταν βέβαια είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο και στο παρελθόν οδηγήθηκε σε παραίτηση). Σε άρθρο του στους Times o Nτέιβις είπε ότι η υποτιθέμενη συμφωνία της Μέι θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην οικονομία αλλά και να “αφαιρέσει” τη δυνατότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο να ασκήσει τη δική του πολιτική στον τομέα του εμπορίου.

Στη Σουηδία: Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Σουηδία, καθώς χθες ο ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για να σχηματίσει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού και παρέδωσε την εντολή που του είχε δοθεί στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να αναζητήσει κάποιον άλλον υποψήφιο για την πρωθυπουργία, αναφέρει η DW. “Έκανα ό,τι μπορούσα, για τώρα” είπε ο Κρίστερσον. “Παραμένω έτοιμος να γίνω πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης της Συμμαχίας” του κεντροδεξιού συνασπισμού κομμάτων, σημείωσε. Αν αποτύχουν και οι άλλοι υποψήφιοι, η διερευνητική εντολή μπορεί να επιστρέψει στα χέρια του Κρίστερσο

Στην Πορτογαλία: “Ανασχηματισμός με το βλέμμα στον προϋπολογισμό” αναφέρει η WSJ. Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χθες ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αντικαθιστώντας 4 υπουργούς, μεταξύ των οποίων και τον ΥΠΟΙΚ, μία ημέρα πριν από την επίσημη παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2019. Οι υπουργοί Οικονομίας, Υγείας και Πολιτισμού -που ήταν οι λιγότερο δημοφιλείς της κυβέρνησης- αποχώρησαν “κατόπιν αιτήματός τους”, ενώ ο υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε την Παρασκευή, με αφορμή την υπόθεση μιας συγκάλυψης κλοπής όπλων από στρατόπεδο. Η κυβέρνηση, που στηρίζεται από τη ριζοσπαστική αριστερά, θα παρουσιάσει σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, του τελευταίου πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019

Για Κασόγκι: Αρνούμενη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια για τη διακρίβωση της τύχης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία απείλησε χθες ότι θα προβεί σε αντίποινα στην περίπτωση, που της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις από άλλες χώρες με αφορμή την εξαφάνισή του. Το βασίλειο θα απαντήσει σε τυχόν μέτρα λαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερα μέτρα, είπε η κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας: “Η σαουδαραβική οικονομία έχει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία”.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές αντέδρασαν με πανικό στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ -επρόκειτο να τηλεφωνήσει χθες στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν- σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα “αυτοτιμωρούνταν” εάν ανέστελλαν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στη Βρετανία, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλι Θόρνμπερι είπε ότι το κόμμα της θα σταματούσε τις πωλήσεις όπλων, αν ήταν στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ έχει ζητήσει επίσης από το Ριάντ να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Κασόγκι. Εξάλλου, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ ενδέχεται να αρνηθούν να παραστούν στο φόρουμ Future Investment Initiative που θα φιλοξενήσει το Ριάντ στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ πολλοί χορηγοί αυτού του συνεδρίου έχουν ήδη αποσυρθεί.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα