back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Στην τελική ευθεία τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχονται τα έργα στο κεντρικό λιμάνι της χώρας, όπου προβλέπεται η επέκταση των βασικών λιμενικών υποδομών για την υποδοχή και εξυπηρέτηση σύγχρονων και μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά.

Η πρόσκληση του ΕΣΠΑ, που προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής, αναφέρει μεταξύ άλλων «Η υλοποίηση του έργου κρίνεται ότι είναι κομβικής σημασίας για την Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας, σε βελτίωση της επισκεψιμότητας της Αθήνας και σε αναβάθμισή της ως τουριστικού προορισμού, ενώ λόγω των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων και τη διασύνδεση της κρουαζιέρας με άλλους κλάδους (καύσιμα, λιπαντικά, τρόφιμα-ποτά, παροχή ύδατος) τα οικονομικά οφέλη δύναται να διαχυθούν στο σύνολο της Περιφέρειας».

Τα έργα αφορούν δύο νέες θέσεις ελλιμενισμού για υποδοχή και εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων με την κατασκευή αντίστοιχων υποδομών και εγκαταστάσεων δικτύων στη νότια ζώνη του επιβατικού λιμανιού. Ο προϋπολογισμός του έργου από τη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 113.900.000 ευρώ και θα διατεθεί από τα κονδύλια του άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της Περιφερειακής Κινητικότητας και των Πολυτροπικών Μεταφορικών Συνδέσεων της Περιφέρειας Αττικής».

Στην πρόσκληση καταγράφεται ακόμη ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα κυριότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Μεσογείου και μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλες ποσότητες φορτίου. Ωστόσο την τελευταία 30ετία με την άνοδο της κρουαζιέρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, αφού από τις 9 υπάρχουσες θέσεις ελλιμενισμού μόνο μια μπορεί να εξυπηρετήσει σύγχρονα κρουαζιερόπλοια με μήκος πάνω από 300 μέτρα, βύθισμα πάνω από 11 μέτρα και χωρητικότητα 4.000 επιβατών.

Η χρηματοδότηση των έργων θα καλυφθεί κατά 95% από το κράτος, αφού ο ΟΛΠ δεν μπορεί να τα υλοποιήσει χωρίς δημόσια χρηματοδότηση.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα