back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Υποχωρεί η ιλαρά – Κανένα κρούσμα τον Οκτώβριο

Διαβάστε επίσης

Σημεία υποχώρησης εμφανίζει η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις αρχές του μήνα δεν έχει αναφερθεί νέο περιστατικό ιλαράς.

Συνολικά τα περιστατικά ιλαράς που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 2017 έως σήμερα είναι 3.258 με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως η εξάπλωση της ιλαράς δεν σχετίζεται με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, αλλά εξαρτάται κυρίως από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Στην πλειοψηφία των περιστατικών, οι ασθενείς ήταν μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Ανάμεσα σε όσους νόσησαν με ιλαρά ήταν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Στο διάστημα της επιδημίας, τέσσερις ασθενείς κατέληξαν λόγω επιπλοκών της ιλαράς: ένα ανεμβολίαστο βρέφος 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ένας 17χρονος ανεμβολίαστος, μια 35χρονη που είχε εμβολιαστεί με μόνο μια δόση του εμβολίου και ένας 18χρονος εμβολιασμένος, με ανοσολογική ανεπάρκεια.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Η οδηγία για τους ενηλίκους αφορά ειδικά όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970. Όσοι είναι μεγαλύτεροι, θεωρείται ότι έχουν περάσει την ασθένεια και κατά συνέπεια έχουν ανοσία.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, αφού η ιλαρά έχει προκαλέσει επιδημία στις περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταγράφηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάνω από 41.000 κρούσματα ιλαράς, διπλάσια σε σύγκριση με το 2017. Στην Ευρώπη 37 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της ιλαράς.

Νίνα Κομνηνού

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα