back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στη δημοσιότητα την Τετάρτη προϋπολογισμός 2019 και Μεταμνημονιακή Έκθεση Αξιολόγησης

Διαβάστε επίσης

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης -αμφότερα θα δοθούν την Τετάρτη στην δημοσιότητα- στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός του 2019 θα είναι ο πρώτος μετά τα μνημόνια που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής, έχοντας έτσι τη δυνατότητα μετά τη ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά και τη δυναμική που θα αποκτήσει η ελληνική οικονομία να πιάσει ταχύτητες στην ανάπτυξη, τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά από 2% φέτος.

Τα οικονομικό επιτελείο βάζει πλώρη για πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο χωρίς τα κονδύλια από την περικοπή των συντάξεων (3,2 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη βάση) αλλά με πρόσθετες ανάγκες για παροχές-θετικά μέτρα ύψους 965 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο στη βάση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης.

Οι παροχές του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ ξεκινούσαν από τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019 (κόστος 263 εκατ. ευρώ), την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως από το 2019 έως το 2022) και στον φόρο των μερισμάτων (από 15% σε 10%) και έφταναν μέχρι τα κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σε ότι αφορά την έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, «κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε μια σειρά μεταπρογραμματικών μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν προχωρήσει πλην όμως προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας θα βγάζει η πρώτη έκθεση που επίσης θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ιδιαίτερες αναφορές θα υπάρξουν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, η αποπληρωμή των οποίων συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς, αλλά και για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση το Ελληνικό.

Η έκθεση είναι ιδιαίτερη σημαντική, αφού όπως είναι ήδη γνωστό θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα