back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Εικόνες ντροπής στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών – Κλουβιά και δεσμά για δεκάδες παιδιά

Διαβάστε επίσης

Τυφλό κορίτσι, ηλικίας 18 χρονών σήμερα, ζούσε επί δέκα χρόνια κλεισμένο σε κλουβί, στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά Ηλείας.  Αποκλειστικές φωτογραφίες παρουσιάζει το «Έθνος» στο πρωτοσέλιδό του, φέρνοντας ξανά στο φως τις απάνθρωπες συνθήκες σε ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

“Φανταζόμαστε ότι επειδή το παιδί ήταν τυφλό, το έβαλαν σε κλουβί για να σταματήσει να πέφτει και να χτυπάει. Ο πολυετής εγκλεισμός της δεν επιτρέπει άμεση αντιμετώπιση. Ωστόσο βγάζουμε το κορίτσι έξω 1-2 φορές την ημέρα, να ακούσει μουσική, να παίξει, να μάθει, να δει τον ήλιο” δηλώνει στην εφημερίδα η Πάττυ Σωτηροπούλου, μέλος της ομάδας παρέμβασης του Ιντιστούτου Υγείας του Παιδιού, που ανέλαβε δράση για αυτές τις αδιανόητες υποθέσεις. Καταγγέλλει ότι βρέθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα με σύνδρομο Down που δεν περπατούσαν, γιατί ήταν συνεχώς καθηλωμένα ή επίσης σε κλουβιά.

Η ομάδα κατάφερε μέσα σε 2,5 χρόνια να βγάλει από τα δεσμά τους 30 από τους 36 ανθρώπους που ζούσαν σε τέτοιες συνθήκες. Η δράση της, ωστόσο, λήγει τον Δεκέμβριο και τριάντα τρόφιμοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν στα δεσμά τους μετά την αποχώρηση της ΜΚΟ που τους απελευθέρωσε.

Όπως τονίζει η κυρία Σωτηροπούλου, μέχρι τον Δεκέμβριο, που λήγει η δράση της, η οποία στηρίζεται χρηματοδοτικά και από τη βρετανική οργάνωση Lumos της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (η πασίγνωστη συγγραφέας του «Χάρι Πότερ»), ελπίζουν να καταφέρουν «να βγάλουμε και τους υπόλοιπους, πράγμα καθόλου εύκολο, καθώς ορισμένοι έχουν ζήσει έτσι τόσο πολύ καιρό, που αποζητούν να τους δέσεις, φοβούνται ότι θα πέσουν αν δεν είναι δεμένοι».

Ως προς τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον περσινό Δεκέμβριο για απο-ιδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, τίποτα δεν έχει γίνει ως τώρα, δηλώνει ο διευθυντής ψυχικής υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης.

Γ. Νικολαΐδης στον Αθήνα 9.84: Όταν πρωτοπήγαμε εκεί η κατάσταση ήταν τραγική

«Όταν πρωτοπήγαμε εκεί η κατάσταση που βρήκαμε ήταν τραγική, δεκάδες άνθρωποι που μένανε κάποιος από αυτούς 21 συναπτά έτη, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε ξύλινα κλουβιά 2 επί 2 επί 1, μέσα στα οποία τους τάιζαν του άλλαζαν και πάει λέγοντας», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Γιώργος Νικολαΐδης, διευθυντής ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, μια ομάδα παρέμβασης που ανέλαβε να διαλύσει τη φρίκη της καθήλωσής της, όπως και δεκάδων ανάπηρων παιδιών και ενηλίκων στο Κέντρο περίθαλψης.

Όπως τονίζει ο κ. Νικολαΐδης με την χρηματοδότηση του βρετανικού οργανισμού Lumos εδώ και δυόμισι χρόνια υλοποιούν το πρόγραμμα που έχει σαν αποτέλεσμα 30 από τους 36 ανθρώπους να έχουνε μετακινηθεί από τα κλουβιά σε ποιο ανθρώπινες συνθήκες και συνεχίζει, εδώ και ένα χρόνο υπήρξε η έγκριση από την κυβέρνηση ενός κονδυλίου επαρκούς για να μπορέσει να κλείσει αυτό το ίδρυμα και να υποκατασταθούν οι υπηρεσίες του με άλλες σύγχρονες και πιο ανθρώπινες για αυτούς τους ανθρώπους, όμως τίποτα δεν έχει γίνει για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, τονίζοντας αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι η δική μας παρέμβαση στο τέλος του χρόνου θα τελειώσει και δεν ξέρουμε τι θα απογίνει παρακάτω για αυτούς τους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα