back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μέρες παράξενες

Διαβάστε επίσης

Στο Παρίσι το σκοτάδι ξερνούσε φωτιές. Από την Όπερα ως την οδό Ριβολί, και από το Φος ως την λεωφόρο Οσμάν. Εικόνες χάους, σε συνοικίες κοσμοπολίτικες.

Σε καθώς πρέπει γειτονιές, ανταριασμένες από τον φόβο. Ένα παράξενο αντάρτικο πόλης. «Τα κίτρινα γιλέκα» λέει. Μόλις χθες! Κάποιοι εξ αυτών βρέθηκαν ως το Μπουένος Άιρες για τον Μακρόν, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο υποδοχής ενός αρχηγού κράτους. Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής που ένα Σάββατο πριν, χιλιάδες οπαδοί της Ρίβερ έστησαν… μπλόκο στις γειτονιές περιμένοντας με μίσος να αντικρίσουν το πούλμαν της Μπόκα Τζούνιορς σε μια ιστορία που άφησε το σημάδι της ανεξίτηλο στο ποδόσφαιρο. Δεν ήθελαν μόνο να τους… τρομάξουν.

Και εκεί που ξεκινάς να γράψεις για τα δικά μας, εδώ που κάποτε είχαμε επεισόδια στα γήπεδα και πλέον έχουμε… γήπεδα στα επεισόδια; Στέκεσαι απορημένος. Γιατί τελικά από πού να το πιάσεις και που να τα αφήσεις. Είναι τα γήπεδα και η βία σε κίτρινους, πράσινους, κόκκινους, μαύρους και μπλε κόκκους; Είναι αυτή η κοινωνική θύελλα που πιάνει από άκρη σε άκρη; Είναι η φτωχοποίηση και η ανέχεια που εμφανίζουν τύπους αληθινά επικίνδυνους σαν τον Μπολσονάρο στη Βραζιλία και τον Όρμπαν στην Ουγγαρία να παριστάνουν τους… σωτήρες; Είναι η αδικία. Είναι όλα μαζί; Ποιος ξέρει…

Στην Ολλανδία οι «άσπονδοι» φίλοι του Άγιαξ, τους οπαδούς του Αίαντα τους αποκαλούν Jaden: Εβραίους. Στην κερκίδα τους, το βράδυ της Τρίτης στο ΟΑΚΑ κάποια καλόπαιδα χαιρετήσουν ναζιστικά! Παράνοια.

Στην ίδια κερκίδα που έβαλαν σημάδι οι «απέναντι» με μια μολότοφ που τους την έστειλαν συστημένη με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου «εκτοξευτήρα». Έγινε το ματς της ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ, πανευρωπαϊκό συνέδριο χούλιγκαν. Γιατί πέρα από εγχώρια μπουμπούκια που σύμφωνα με την αστυνομία χώρεσαν και από τις δύο πλευρές, ήταν και οι Ολλανδοί, και κάτι Πολωνοί από την Κρακοβία και κάτι άλλοι Λευκορώσοι από το Μινσκ. Ένα πολύ-πολιτισμικό παζλ των άκρων που έδωσε παράσταση για 48 ώρες. Σαν φεστιβάλ. Το βράδυ της Δευτέρας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τη Τρίτη το μεσημέρι στο Γκάζι. Και σταμάτησε λέει και η Αστυνομία κάποια πούλμαν στο δρόμο για το ΟΑΚΑ, κατόπιν παρέμβασης της Ολλανδικής πρεσβείας. Αν έφταναν στον προορισμό τους; Ένας Θεός ξέρει τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί.

Ο ίδιος που σε κάνει να απορείς: «Μα στα αλήθεια τι μπορεί να έχουν να χωρίσουν;».

Πέμπτη ξανά η Αστυνομία μάζεψε κάτι Μαυροβούνιους, σε έναν έλεγχο στα διόδια της Ελευσίνας. Έρχονταν τρία πούλμαν για το ματς Ολυμπιακός-Μπουντούτσνοστ στο μπάσκετ. Είχαν μαζί τους ένα οπλοστάσιο.

«Δεν είναι οπαδικό. Είναι μια σύγχυση. Κάτι που σύντομα θα είναι ανεξέλεγκτο» λένε όσοι στέκονται κοντά στη… φωτιά, εκφράζοντας με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την ανησυχία τους.

Υποθέσεις των άκρων. Χίλιοι νοματαίοι την άλλη φορά στο ΟΑΚΑ για το Ελλάδα-Εσθονία, και κάποια στιγμή να καίγονται σημαίες άλλων κρατών και να εμφανίζονται σύμβολα ναζισμού. Στην Ελλάδα που οι κατά τον Τσόρτσιλ τον φασισμό «οι ήρωες τον πολεμούν σαν Έλληνες».

«Σταμάτα να καυχιέσαι πως όλα τα είδες

είναι μεγάλη η διαδρομή

το μέτωπο σου δειλιάζει να χαράξει ρυτίδες

σε μια μικρούλα έχεις φωλιάσει ρωγμή

αυτού του κόσμου που ονειρεύεται ακόμα

να γίνει ένα αιώνιο, απέραντο μνήμα

στάσου και φτύσε στου χρόνου το γιόμα

ό, τι σκεφτείς εδώ είναι όλα χύμα».

Το έγραψαν οι Active Member το 1999. Πάμε για το 2019. Και ακόμη στα ίδια:

«Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες

θα μείνω εδώ δεν έχω που να κρυφτώ.

Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες

δε προλαβαίνω ούτε καν να σκεφτώ».

Διονύσης Δελλής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα