back to top
16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

16.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Επεισόδια μεταξύ μαθητών και αστυνομίας σε πολλές γαλλικές πόλεις

Διαβάστε επίσης

Επεισόδια μεταξύ μαθητών και αστυνομίας σημειώθηκαν σήμερα στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις. Από εχθές το πρωί πολλά λύκεια τελούν υπό μερική ή και ολική κατάληψη με τους μαθητές να διαμαρτύρονται ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ή να δηλώνουν απλώς την αλληλεγγύη τους στα “κίτρινα γιλέκα”.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που αλλάζει μεταξύ άλλων τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες στη Γαλλία. Ενώ όλοι πίστευαν ότι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές, είχε έρθει πριν το καλοκαίρι, από χθες ξεκίνησε νέο κύμα καταλήψεων στα λύκεια της χώρας.

Όπως και χθες, περίπου 200 μαθητές κατέλαβαν την κεντρική γέφυρα στο Μπορντό όπως και μία πλατεία. Έγιναν δύο προσαγωγές ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Στην πόλη Πο, σημειώθηκαν νωρίτερα συγκρούσεις μεταξύ μαθητών του λυκείου της περιοχής και της αστυνομίας, όπως μαρτυρούν οι εικόνες μίας δημοσιογράφου που βρέθηκε μπροστά στο συμβάν. Όπως φαίνεται και στα πλάνα, όταν ανέβηκαν οι τόνοι, έφτασαν στο σημείο και διαδηλωτές με “κίτρινα γιλέκα” και προσπάθησαν να παρέμβουν.

https://twitter.com/SophieCarbonnel/status/1069899663829012481

Επεισόδια όμως ξέσπασαν και μπροστά από λύκεια στο Παρίσι και στα προάστιά του. Πιο συγκεκριμένα στο Σαν Ντενί πάνω από 20 λύκεια τελούν υπό κατάληψη ή απλώς λειτουργούν ως εστία κινητοποιήσεων των μαθητών, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP

Στην περιοχή Ομπερβιλιέ, ένα αυτοκίνητο πυρολύθηκε χθες βράδυ στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων μίας ομάδας μαθητών έξω από το τοπικό λύκειο Ζαν Πιερ Τιμπό.

Σήμερα το πρωί ξέσπασαν επίσης επεισόδια μπροστά από τουλάχιστον πέντε λύκεια του Βαλ Ντ’Ουάζ με νεαρούς να βάζουν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στο Βιλιέ λε Μπελ, όπου μαθητές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς πετώντας πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα. Μία ομάδα 60 περίπου νέων, μεταξύ αυτών πολλοί μαθητές, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προκάλεσαν τα επεισόδια ενώ έσπασαν και ένα όχημα της πυροσβεστικής.

Ίδιο περίπου σκηνικό είχαμε και στην περιοχή Ιβελίν με συγκρούσεις μαθητών και αστυνομίας, ενώ λύκεια βρίσκονται υπό κατάληψη.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα