back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αδυνατεί να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης 1 στα 4 νοικοκυριά – Αύξηση 14,7% στην τιμή

Διαβάστε επίσης

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού του Νοεμβρίου, είναι υψηλότερη κατά 14,7% σε σχέση με πέρσι, ενώ ακριβότερο κατά 13,1% είναι και το φυσικό αέριο.

Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων δείχνουν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θέρμανσης καταγράφονται στη Μυτιλήνη (1,22 ευρώ), στις Κυκλάδες (1,244 ευρώ), στη Σάμο (1,18 ευρώ), στη Μαγνησία (1,146 ευρώ), στη Θεσπρωτία (1,142 ευρώ).

Σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, το 26% δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα, ενώ ειδικά όσον αφορά στα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό εκτινάσσεται στο 45,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2,5% αύξηση παρουσιάζουν οι δείκτες στην κατηγορία «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η Απόφαση για την αναδρομική επιδότηση περσινών δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, με 15 εκατ. ευρώ συνολικά, είναι θέμα ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη περσινή Απόφαση είχε πάρει ΦΕΚ στις 27 Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επιδότηση θέρμανσης δεν λύνει το πρόβλημα ακόμα και στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, στις περιπτώσεις που πρόκειται για κατοικίες με κεντρική θέρμανση, καθώς ο κανόνας είναι ότι δεν ανάβουν οι καυστήρες.

Xριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα