back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη φθάνει και στις…Βρυξέλλες;

Διαβάστε επίσης

Ακόμη και ευρωπαϊκή διάσταση ενδέχεται να λάβει η σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της χώρας μετά την πρόσφατη κοινοβουλευτική αναμέτρηση Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να θέσει στους Ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα της καταγγελίας του κ. Μητσοτάκη περί «ανταλλαγής» της μη περικοπής των συντάξεων με το μακεδονικό, απευθυνόμενος, απ’ ότι φαίνεται, ιδιαίτερα στους ηγέτες της κεντροδεξιάς, αφού ήδη στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «εξηγήσεις» του προέδρου της ΝΔ στο ΕΛΚ.

Η Πειραιώς πάντως επιμένει, όπως διεφάνη και από το λακωνικό σχόλιο με το οποίο απάντησε την Τετάρτη στην εντεινόμενη κυβερνητική πίεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε να ανακαλέσει είτε να δώσει στοιχεία. «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Στελέχη της Πειραιώς τονίζουν ότι «το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν υπήρχε καν στο τρίτο μνημόνιο του 2015 και επεβλήθη λόγω της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα» και υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να καλύψει την αναξιοπιστία του και να διορθώσει τα λάθη του δεν δίστασε να βάλει στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης ακόμη και μια συμφωνία για ένα εθνικό ζήτημα».

«Τις διεθνείς πιέσεις τις γνώριζαν όλοι. Ας απαντήσουν εκείνοι γιατί ενέδωσαν σε αυτές τις πιέσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι που πρέπει να εξηγήσει γιατί δέχθηκε να υπογράψει κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν είχε διανοηθεί να αποδεχθεί», προσθέτουν στην Πειραιώς επιμένοντας ότι με τη συμφωνία εκχωρείται «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.

Ως προς τα περί στοιχείων γαλάζια στελέχη διερωτώνται αν «θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ντοκουμέντα στη μυστική διπλωματία που εξ αρχής έκανε η κυβέρνηση;». Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που οδήγησε τελικά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» και για έλλειμμα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν θα βρεθούν πάντως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες καθώς μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, αλλά όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δεν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λόγω των υποχρεώσεών του ενόψει της αυριανής έναρξης του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ.

Η Πειραιώς απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση της απουσίας αυτής με το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι η μη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ήταν γνωστή από την περασμένη Κυριακή, πριν την συζήτηση στη Βουλή. Επικαλείται δε και την παρουσία Βέμπερ στην Αθήνα ως απόδειξη των πολύ θερμών σχέσεων της ΝΔ με την ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

«Επειδή ξαφνικά κόπτονται στο Μαξίμου για τις σχέσεις της ΝΔ με τους εταίρους ας γνωρίζουν: Μπορεί να μην παραστεί η ΝΔ στη Σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά θα παραστεί το ΕΛΚ στο Συνέδριο της ΝΔ και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Με τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, που όχι μόνον θα μιλήσουν το Σάββατο στο συνέδριο, αλλά προφανώς θα πουν το αυτονόητο. Ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να γυρίσει σελίδα και τη θέση των λαϊκιστών να λάβει μια υπεύθυνη κυβέρνηση με την εμπιστοσύνη των πολιτών», υποστηρίζουν παράγοντες της Πειραιώς.

Οι κύριοι Βέμπερ και Σχοινάς πρόκειται να μιλήσουν στο γαλάζιο συνέδριο το Σάββατο το μεσημέρι.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι πρώτη φορά που η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση τείνει να φθάσει στις Βρυξέλλες, καθώς πρόθεση να απευθυνθεί στην ΕΕ με αφορμή την πρόσφατη αναφορά Πολάκη σε «φυλακίσεις», είχε εκφράσει και η ΝΔ πριν από την προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ η οποία δεν έγινε διότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναβάλει, λόγω αιφνίδιας αδιαθεσίας, όλες τις συναντήσεις του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σχολιάσει μάλιστα τότε την δήλωση Πολάκη με tweet στα αγγλικά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα