back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ντ. Τραμπ στο Ιράκ και η άνοδος στα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ασία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Γαλλία:

“Η Γαλλία είναι Γαλλία, σύμφωνα με τον Έτινγκερ”. Η Ε.Ε θα αποδεχθεί τελικά την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% για το 2018 “αλλά ως μια μοναδική εξαίρεση” σύμφωνα με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού, Γκύντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke, που δημοσιεύεται σήεμρα. Ο Έτινγκερ είπε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν “έχασε την αξιοπιστία του σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019” ανεβάζοντας τις δαπάνες ως απάντηση στις διαδηλώσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” αλλά “παραμένει ο πιο ισχυρός υποστηριχτής της Ε.Ε”. Οι Βρυξέλλες αξιολόγησαν τον γαλλικό προϋπολογισμό πριν από κάποιες εβδομάδες και δεν πρόκειται να ζητήσουν αλλαγές, προσέθεσε. “Είναι πλέον κρίσιμο να συνεχίσει ο Μακρόν την μεταρρυθμιστική του ατζέντα ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας και η Γαλλία να παραμείνει σταθερή στον δρόμο της ανάπτυξης. Υπό αυτές τις συνθήκες θα ανεχθούμε το εθνικό χρέος να είναι υψηλότερο του 3% αλλά αυτό θα συμβεί για μία και μόνο φορά. Ωστόσο, δεν πρέπει να συνεχιστεί μια τέτοια κατάσταση πέραν του 2019”. Σε ό,τι αφορά το Brexit στην ίδια συνέντευξη ο Έτινγκερ είπε πως υπάρχει ακόμα πιθανότητα να ψηφιστεί η συμφωνία της Μέι τον Ιανουάριο και πως “δεν υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία υπερ μιας άτακτης αποχώρησης ή για ένα νέο δημοψήφισμα”. Ο Επίτροπος προσέθεσε ότι η πιθανότητα να παραμείνει τελικά η Βρετανία στην Ε.Ε έχει αυξηθεί κάπως τους τελευταίους μήνες. “Ωστόσο, υποθέτω ότι θα βγει από την Ε.Ε στα τέλη Μαρτίου”. Ο Έτινγκερ, που πριν από λίγο καιρό δήλωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή όταν ολοκληρωθεί η θητεία του ως Επιτρόπου, δήλωσε πως σκέφτεται κάποιες επιλογές στον ιδιωτικό τομέα καθώς του έχουν γίνει κάποιες προτάσεις. Σε ό,τι αφορά το κόστος της αποχώρησης της Βρετανίας θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
“Θέλεις το κίτρινο γιλέκο μου;” Δεν είναι απλά το εμβληματικό χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία εδώ και μήνες, έχει γίνει πια μόδα. Σε ρεπορτάζ του BFM TV ότι δεκάδες άνθρωποι και εταιρείες έχουν ζητήσει την άδεια να χρησιμοποιήσουν τον όρο “Κίτρινο Γιλέκο” για να πωλήσουν προϊόντα αλλά και υπηρεσίες.
“Ο μυστικός προορισμός των διακοπών του Μακρόν”. Καμία επίσημη επίσκεψη, καμία επαφή με κόσμο. Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε αυτά τα Χριστούγεννα να εξαφανιστεί. Το ραδιόφωνο Europe 1 radio ανέφερε ότι ο πρόεδρος και η σύζυγός του δεν πρόκειται να περάσουν χρόνο στην εξοχική κατοικία στην Μπρεγκανσόν, ούτε στο σπίτι της Μπριζίτ στην Τουκέ. Η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνιση του προέδρου θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου για να απευθύνει μήνυμα ενόψει του νέου έτους. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν κρύβεται μετά τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων.

Στη Γερμανία:

Η Αννεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ, η νέα επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών απέκλεισε μια θέση στην κυβέρνηση για τον Φρίντριχ Μέρτς, τον συνυποψήφιό της για την ηγεσία του κόμματος. “Τα ζύγισα όλα στη τελευταία συνάντηση του υπουργικού: το υπουργικό είναι ολοκληρωμένο” δήλωσε σε συνέντευξη της στην Zeit. “Επομένως δεν υπάρχει ανάγκη η καγκελάριος να αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγές” είπε.
Στο μεταξύ, βουλευτές από τον μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία δήλωσαν χθες ότι σκέφτονται να προτείνουν έναν “φόρο” για τα μουσουλμανικά τεμένη των Γερμανών μουσουλμάνων, παρόμοιο με εκείνον που πρέπει να πληρώνουν οι Γερμανοί χριστιανοί. Ο Θόρστεν Φράι, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε στην Welt ότι ο φόρος “είναι ένα σημαντικό βήμα” που θα επιτρέψει “στο Ισλάμ στη Γερμανία να απεγκλωβιστεί (χειραφετηθεί) από την επιρροή ξένων χωρών”. Στη Γερμανία πάντως ο φόρος από τις εκκλησίες συγκεντρώνεται από τους πιστούς προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι δραστηριότητές τους. Συλλέγονται από το κράτος και μεταφέρονται στις θρησκευτικές αρχές της χώρας.

Στις ΗΠΑ:

“Ανάκαμψη των αγορών” Τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ είδαν χθες σημαντικά κέρδη με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο έως και 5% και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq εως και 6%. Στην Ασία οι αγορές ανέβηκαν με τον Nikkei να σημειώνει νωρίτερα άνοδο έως και 3%. Οι αγορές είχαν χτυπήσει “κόκκινο” τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντας τις χειρότερες αποδόσεις εδώ και μια δεκαετία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγοραστική κίνηση που σημείωσε άνοδο 5,1% την μεγαλύτερη εδώ και 6 χρόνια. Η εμπιστοσύνη επανήλθε μετά και τις διαβεβαιώσεις του Ντ. Τραμπ ότι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του. Οι επενδυτές είχαν θορυβηθεί από δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αμερικανό πρόεδρο να απολύει τον Πάουελ.
Δεν θα δημοσιεύονται τα οικονομικά δεδομένα που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αναστολής λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, έγραψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη μια εκπρόσωπό του. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσιοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία για δείκτες-κλειδιά, από το ΑΕΠ ως τον πληθωρισμό, τα ατομικά εισοδήματα και τις δαπάνες, τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και τις πωλήσεις νέων κατοικιών. Τα στοιχεία αυτά παρακολουθούν στενά τόσο επενδυτές, όσο και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής. Το υπουργείο «είναι κλειστό», αναφέρει ανακοίνωση στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του. «Οι ιστότοποι του υπουργείου Εμπορίου δεν θα ενημερώνονται μέχρι νεοτέρας», προστίθεται. Το shutdown βρίσκεται πλέον στην έκτη του συναπτή ημέρα, με τον Τραμπ να λέει ότι θα περιμένει όσο χρειαστεί για να εξασφαλίσει το κονδύλι 5 δισεκ. δολαρίων από τα χρήματα των φορολογούμενων που απαιτεί για τη χρηματοδότηση του Τείχους που θέλει να εγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Στο μεταξύ… ο Τραμπ είναι εκτός Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε στο Ιράκ, στην πρώτη του επίσκεψη σε εμπόλεμη ζώνη στη διάρκεια της θητείας του. Κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση Αλ Άσαντ ο Τραμπ επανέλαβε την άποψη του πως δηλαδή τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Συρία και πως ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους έχει τελειώσει “τους έχουμε αποτελειώσει” είπε. Ο Τραμπ επίσης δήλωσε ότι έχει δώσει στους στρατηγούς μια σειρά εξάμηνων “παρατάσεων” για να φύγουν από τη χώρα προτού πάρει την τελική του απόφαση. “Είπαν ξανά πρόσφατα, έχουμε και άλλο χρόνο;” Και τους απάντησα: Όχι. Δεν μπορώ να σας δώσω και άλλο χρόνο. Είχατε χρόνο αρκετό”. Απόρρητο μυστικό; Μπα… Το ταξίδι του Τραμπ στο Ιράκ υποτίθεται ότι ήταν αιφνιδιαστικό αλλά ο Λευκός Οίκος δεν μπόρεσε να το κρατήσει μυστικό αν και σε τόσο ευαίσθητη περιοχή για καιρό.
“Τα FAKE NEWS του Τραμπ”: “Οι κυβερνήσεις είναι οι πραγματικοί παραβάτες σε ό,τι αφορά τη παραπληροφόρηση” ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την Ελευθερία της Έκφρασης Ντέιβιντ Κέιν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Digital Rights Monitor. “Στην ίδια μου τη χώρα, τις ΗΠΑ ο χειρότερος αυτουργός των ψευδών πληροφοριών είναι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος” προσέθεσε.
Γιατί μπορεί να συμβαινει αυτό; Ίσως γιατί σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πολύ πιθανό να πιστεύουν στα ίδια τους τα ψέμματα.

Για Ελλάδα:

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παλεύουν με αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα. Τα καθαρά κέρδη από τόκους, που παραδοσιακά συμβάλλουν στα έσοδα με 75%, συρρικνώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες κατά 14%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,5%. Οι συνολικές απώλειες των τεσσάρων τραπεζών μετά την καταβολή των φόρων έφθασε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2018 τα 151 εκατομμύρια ευρώ, διπλασιάστηκαν σχεδόν σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο “Καθοριστικό το 2019 για τις ελληνικές τράπεζες”. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα: “Τίποτα δεν δείχνει ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, διότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες προκλήσεις. Το 2019 θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δραστικό περιορισμό των “κόκκινων δανείων”, ο οποίος θα επιδράσει αρνητικά στα ίδια κεφάλαια. Μέχρι στιγμής πάντως οι συστημικές τράπεζες εμφανίζονται επαρκώς κεφαλοποιημένες. Όμως σχεδόν το 80% των ιδίων κεφαλαίων προέρχονται από επιστροφές φόρων λόγω απωλειών.

Στη Ρωσία:

Την επιτυχή δοκιμή του νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος με την ονομασία Avangard παρακολούθησε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν από κτίριο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στη Μόσχα. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι – προγράμματα για την ανάπτυξη των οποίων έχουν οι μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα – είναι πυραυλικά συστήματα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτισθούν από τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα. Οι Avangard μπορούν να οπλιστούν με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές, ενώ ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι οι πύραυλοι θα μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και να διαφύγουν την αμερικανική πυραυλική ασπίδα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα