back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Καρυδόπιτα – Βασιλόπιτα

Διαβάστε επίσης

Καρυδόπιτα Αρκαδική

Ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό γλυκό της περιοχής μας της Αρκαδίας, είναι η καρυδόπιτα, πλούσιο σε γεύση κι αρώματα.
Τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές και το καλοκαίρι συνοδεύουμε με παγωτό και είναι υπέροχη.

Για να την φτιάξουμε θα χρειαστούμε μια κούπα ζάχαρη, μια κούπα γάλα, μισή κούπα βούτυρο, δυο κούπες καρύδια χοντροκοπανισμένα, ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, μισό γαρύφαλλο τριμμένο, μιάμιση κούπα φρυγανιά τριμμένη, μιάμιση κούπα αλεύρι, πέντε αυγά, ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, τρία μπέκιν κι ένα σφηνάκι κονιάκ.

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε 3 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό, τη φλούδα από ένα λεμόνι.

Πάμε τώρα να τη φτιάξουμε, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο που έχουμε μαλακώσει, με τη ζάχαρη και τα αυγά, μετά ρίχνουμε το γάλα και τα καρύδια ανακατεμένα με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

Ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με την τριμμένη φρυγανιά και το μπέκιν και τα ρίχνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω και αφού βουτυρώσουμε ένα ταψάκι, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και την βάζουμε να ψηθεί περίπου μια ώρα , μετά από δέκα λεπτά κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Όση ώρα ψήνεται το γλυκό μας βράζουμε το σιρόπι, περίπου δέκα λεπτά και κλείνουμε το μάτι.

Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα, βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε αμέσως το σιρόπι.

Αυτό ήταν…

Βασιλόπιττα Σμύρνης

Από μικρό κοριτσάκι ανελλιπώς φτιάχνω αυτή την βασιλόπιττα, στην αρχή την φτιάχναμε στο σπίτι των γονιών μου, όταν παντρεύτηκα έφτιαχνα στο σπίτι μου δυο, μια για μένα και μια για την μαμά μου, όταν μεγάλωσαν οι κόρες μου κι έφυγαν από το σπίτι για κάποια χρόνια έφτιαχνα και για κείνες, πέντε δηλαδή τον αριθμό, τώρα πια ξανάπεσα στην μια.

Γι αυτήν λοιπόν την βασιλόπιττα θα χρειαστούμε, έξη φλυτζάνια αλεύρι, έξη αυγά, δυο φλυτζάνια ζάχαρη, τρία κουταλάκια μπέκιν πάουντερ, μισό και και του φλυτζανιού βούτυρο, ένα ποτηράκι κονιάκ, ξύσμα και τον χυμό από ένα πορτοκάλι.

Ας την ξεκινήσουμε…

Βάζουμε σε μια λεκάνη τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι ν ασπρίσουν, αμέσως μετά βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε μαλακώσει και συνεχίζουμε το χτύπημα πέντε έξη λεπτά.

Μετά ρίχνουμε το χυμό με το ξύσμα και το κονιάκ, συνεχίζουμε το χτύπημα και σιγά σιγά, λίγο λίγο βάζουμε το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει μέσα το μπέκιν.

Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός όπως στα κέικ και ετοιμάζουμε το ταψάκι μας, στρώνουμε μια λαδόκολλα την βουτυρώνουμε, ρίχνουμε τον χυλό, πετάμε και τον νόμισμα αφού το τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για τρία τέταρτα της ώρας και το βλέπετε με το τεστ του μαχαιριού, αν θέλει κι άλλο, το αφήνετε λίγο.

Ξεφορμάρετε την Βασιλόπιττα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Καλή χρονιά!!

(Η συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής του Τσελεμεντέ, 1960)

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα